Haberler

Akdoğan: "Deprem Öldürmez, Eğitimsizlik Öldürür"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, deprem konusunda toplumun yeterli bilince sahip olmadığını ifade ederek, "Deprem öldürmez, dayanıksız binalar öldürür'ün yanına bir de 'deprem öldürmez eğitimsizlik öldürürü' eklememiz lazım. Bilinçlendirme gerekiyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "1-7 Mart Deprem Haftası" dolayısıyla İstanbul'da Hasdal Hizmet Binası Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlenen Masabaşı Tatbikat programına konuk oldu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AFAD Başkanı Fuat Oktay ile çok sayıda kurum ve kuruluşlardan temsilcinin yer aldığı toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Deprem öldürmez, dayanıksız binalar öldürür'ün yanına bir de 'deprem öldürmez eğitimsizlik öldürür'ü eklememiz lazım. Bilinçlendirme gerekiyor" şeklinde konuştu.

Deprem Haftası'nın doğal afetlere karşı farkındalığı artması konusunda önemli bir vesile olmasını temenni ettiğini dile getiren Akdoğan, "Deprem Haftası'nda depreme ne kadar hazırız bunu değerlendirmek için bir araya geldik.Oysa Bu soruyu her gün kendimize sormamız lazım. Depreme hazır mıyız ne kadar hazırız. İstanbul depreme ne kadar hazır. Eğer İstanbul sarsılırsa Türkiye sarsılır. Bu sebeple İstanbul'da daha fazla depreme hazır olmamız gerekiyor. Sadece 17 Ağustos (1999) depreminde macro ekonomik olarak 4 milyar doların üzerinde kayba uğradı. Depremin diğer yıkıcı etkisinden bahsetmiyorum. Riski doğru yöneteceğiz. Bütün kurumlarımız zamanında gereken müdahaleyi yapacak. Ardından yaraların sarılması konusunda devlet- millet olarak gerekeni yapacağız. Deprem öldürmez dayanıksız binalar öldürür diye bir söz var. Binaların dayanıklı hale gelmesi lazım. Ama bina yıkılmıyor bir sürü insan zarar görüyor. Çok düşük şiddetli deprem oluyor, binalar sağlam yüzlerce kişi hastanelere gidiyor. Niye üst katlardan atlıyorlar. 'Deprem öldürmez, dayanıksız binalar öldürür'ün yanına bir de 'deprem öldürmez eğitimsizlik öldürür'ü eklememiz lazım. Bilinçlendirme gerekiyor. İnsanlar niye panikle üst katlardan atlıyor. Deprem olduğunda vatandaşın ne yapması gerekiyor. Bu konuda ciddi bir bilinçlendirme yapmamız gerekiyor. Bu konuda enkaz altından nasıl insan çıkarırız yaklaşımından önce enkaz altında nasıl insan kalmaz bununla ilgili her türlü tedbiri alıyoruz. Bunun için 28 hizmet alanı belirlenmiş durumda. Hizmet gruplarında kimler hangi işleri yapacaklar. Buna bütün kurumlarımızın hazır olması gerekiyor. 22 noktada AFAD lojistik merkezi açtık. Yani 10 dakika içinde TIR'lar harekete geçebiliyor. Nerede bir afet yaşanırsa bu 22 afet lojistik merkezimizden hemen düğmeye basılacak ve TIR'lar oralara yardım eli uzatacak. Türkiye'nin dört bir yanında müdahale tümleri oluşturulmuş durumda. Farkındalık ve bilinçlenme önemli İstanbul'da 1 milyon 280 bin kişiye eğitim verdik. Bu Türkiye genelinde 5 milyon 64 bin kişidir. Marmara Denizi'nde olası bir depremi tetikleyecek fay hatlarını izlemek için dünyada sadece iki örneği olan bir proje ile denizin 300 metre altına 7 deprem gözlem istasyonu kurduk. Diyoruz ki bir devlet olarak hazırız. Hazırlanıyoruz. Siz ne kadar hazırsınız. Vatandaşlarımız sivil toplum kuruluşlarımız medyamız depreme ne kadar hazır. Bu soruyu sadece deprem haftalarında değil, her gün kendimize sormak durumundayız. Bugün depreme hazırlık konusunda ne yaptık. Milletimizden ricamız lütfen depremi unutmasınlar. Ne kadar acı hatıralar var zihinlerimizde. Depremden sonra hatırlıyorsunuz, herkes yaşam çantaları hazırlamıştı içinde temel ihtiyaç malzemeleri olan. Ama üzerinden bir yıl geçti 2 yıl geçti Bunlar unutuldu. Türkiye ciddi şekilde deprem bölgesinde buna hazır olacağız" dedi.

Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlenen Masabaşı Tatbikat programına katılan İBB Başkanı Kadir Topbaş ise, " Gerçek anlamda kalıcı bölgeler çadır kentler oluşturmak adına yapılan haritalar doğrultusunda doğru çalışmalar ortaya çıktı. Kamuoyunda farklı bir değerlendirme yapıldı. 'Çadırkent alanları imara açılıyor' gibi. Daha önce özel mülkiyetlere dikkat edilmeksizin konulan bu alanlar, daha sonraki haritalarda dışarıda bırakıldığı için böyle bir algı oluştu. Bunun yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz büyükşehir belediyesi olarak özellikle İstanbul'da büyük ölçekli bölge parkları hazırlamaktayız. Bu bölge parkları insanların her alanda bir araya gelebileceği alanlar olsun diye bu adımları atmaktayız" şeklinde değerlendirme yaptı.

Toplantıya ev sahipliği yapan AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Sadece 2015 deprem aktivitesine baktığımızda Türkiye genelinde 17 bin 430 deprem olmuştur. Türkiye'yi etkileyecek sınırlar kapsamında baktığımızda ise bu rakam 21 bin 837. Önceki yıllara baktığımızda 23- 24 bin civarında sismik aktivitenin olduğunu görüyoruz. İlk anda arama kurtarma ekibi harekete geçiyor. Burada baktığımızda gerek AFAD'ın birliklerinde bulunan diğer il müdürlükleri bünyesinde bulunan gerekse de yurt dışından gelecek insan kapsamında toplam 25 bin 326 arama kurtarma teknisyeninin fiilen arama kurtarma yapabileceği bir çalışma. Sağlık bir başka olay. Anında müdahale edilebilecek şekilde 250 kamu- özel- üniversite- vakıf hastaneleri fiilen anında hazır. Bin 332 toplanma merkezi belirlenmiştir. İstanbul'da 130 alanda tahliye alanlarımız belirlenmiş durumda. Şehrin iki girişinde hem Anadolu hem Avrupa girişlerinde çok daha büyük bir tahliye alanı belirlemeye çalışıyoruz. Buradan 80 ile ayrılmak isteyenlerin çok daha hızlı ve organize bir şekilde tahliyesini sağlayacağız. Okullar bin 705, spor tesislerimiz 76, sosyal tesislerimiz 46 olmak üzere geriye kalan hizmetleri de 77 barınma merkezimizle 1.5 milyon insanın geçici barınma ihtiyacını karşılayacak durumdayız. Hedefimiz 2023 yılı itibarıyla depreme dirençli bir Türkiye oluşturmak. Kentsel dönüşümde 40 bin riskli yapının 11 bin 300'ü yıkılmış durumdadır. Cumhurbaşkanımızın katkılarıyla farkındalık eğitimleri başlatmıştık. Eğitimler kapsamında Türkiye genelinde 5 milyon insanı eğitmiş durumdayız. İstanbul genelinde 1.3 milyon insanı eğitmiş durumdayız" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Yalçın Akdoğan Kadir Topbaş Vasip Şahin Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title