Haberler

Akdağmadeni'nin Salebi Markalaşacak

ALİ ÖZDEMİR / ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde, ormanlık ve çayırlık alanlarda mayıs, haziran ve temmuz aylarında kendiliğinden yetişen salebin mamul olarak satılması için çalışma başlatıldı.

ALİ ÖZDEMİR / ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde, ormanlık ve çayırlık alanlarda mayıs, haziran ve temmuz aylarında kendiliğinden yetişen salebin mamul olarak satılması için çalışma başlatıldı.

Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle dondurma üreticilerinin tercih ettiği, verimi ve lezzeti bakımından kaliteli olan yemlik salebin sadece ilçe ormanlarında yetiştiğini söyledi.

Doğal ortamında yetişen ve salkım ya da başak biçiminde kırmızı, mor, sarı ve yeşil çiçekleri olan salebin, haziran ayı ortalarında kurumaya başladığını anlatan Daştan, salebin daha çok ormanlık alanları karış karış gezen köylülerce küçük bir çapa yardımıyla sökülerek toplandığını ifade etti.

Kültür bitkisi olarak ilçenin sembolü haline gelen salebin Akdağmadeni'nde meşe, sivrikurt kulağı, beşli çift çatal yemlik ve çift çatal yemlik gibi 12 çeşidinin bulunduğunu aktaran Daştan, salebi ham madde yerine mamul ürün olarak değerlendirmeyi düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Akdağmadeni salebinin Türkiye'nin her tarafında ve yurtdışında tüketilmesi için çalışma başlattık. İnşallah bunun ön hazırlıklarını yaparak salebimizin tanıtımını yapacağız. Bundan sonraki dönemlerde salebi mamul haline getirerek, Türkiye ve yurtdışında salep içen insanlara sunmuş olacağız. İlçemizin salebini Türkiye ve yurttşında satabilmemiz için işlememiz gerekiyor. Salebin kalitesini kaybetmemesi için doğal taş değirmenlerinde öğütülerek toz haline getirilmesi gerekiyor. Belediyemizin desteği bu işlemleri yapacak bir işletme kurmayı planlıyoruz."

İşlenmemiş salebin kilosu 30 liradan alıcı buluyor

Salep ticaretiyle 50 yıldır uğraşan Erdoğan Tuncer ise küçük yaşlarda başladığı baba mesleğini sürdürdüğünü belirtti.

Doğal ortamda yetişen salebin yöre halkına büyük kazanç sağladığını anlatan Tuncer, salebin işlenmemiş halinin 25-30 liradan, işlenmişinin ise 350-400 liradan satıldığını söyledi.

Akdağmadeni salebinin diğer yörelerdekine göre daha farklı olduğunu dile getiren Tuncer, "Bizim salebimizde bir litre suya 5 gram salep katılıyor. Diğer saleplerden ise 10-15 gram katmak zorunda kalınıyor. Kalite farkımız bu" diye konuştu.

Yörede yıllık 25-30 ton arasında işlenmemiş salep toplandığını belirten Tuncer, "İşlenmemiş saleplerin kurutulması bir hayli zahmetli oluyor. Büyük kazanlarla ateşte kaynatıyoruz. Kaynatılan salepleri bahçemizin güneş alan bölgelerine serip kurutuyoruz. Alıcıya da satıcıya da zor ama yine de Akdağmadeni'ne büyük bir gelir kaynağı" dedi.

İlçe sakinlerinden Ömer Özdemir ise "Biz salep tüketmiyoruz ama Akdağmadeni'nde en iyi salebin çıktığını, üretildiğini biliyoruz. Kışın sıcak içecek olarak yazın da dondurma yapımında kullanıldığını biliyoruz. Bu aylarda toplayarak tüccarlara satıyoruz ve evimiz bütçesine ek gelir sağlamış oluyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Suphi Daştan Akdağmadeni Türkiye Yozgat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title