Haberler

Akdağ: Doktor Sayısı Yetersiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de sağlık çalışanı ve doktor sayısının yetersiz olduğunu belirterek, "Yıllarca bu ülkede sağlık çalışanı sayısının, hekim sayısının artırılmasının önüne geçildi. Ama şimdi bu eğilimi, bu gidişatı tersine çevirmek için çalışıyoruz" dedi.

Akdağ, "14 Mart Tıp Bayramı" dolayısıyla Pendik Green Park Otel'de düzenlenen "Yılın Doktoru" ödül töreninde yaptığı konuşmada, kutsal olan insana hizmeti hayatının gayesi edinmiş meslektaşlarının Tıp Bayramını kutladı.

Sağlık çalışanı olmanın, hekimliğin, büyük ölçüde gönül insanı olmayı gerektirdiğini kaydeden Akdağ, "Çok emek sarf ediyoruz, sağlık çalışanı olmak için, doktor olmak için ömrümüzü veriyoruz. Bir sanat sahibi oluyoruz. Doktorluk sadece bir bilim değil, sanat. Hem bilgi, maharet tarafı var hem de yüksek bir analiz kabiliyeti istiyor. Bana göre bunların hepsinden önemlisi gönül insanı olmayı gerektiriyor" dedi.

Akdağ, tüm zor şartlara rağmen bu işe gönül, emek veren meslektaşlarına Türk halkı adına teşekkürlerini sundu.

Hükümet olarak Başbakan'ın talimatlarıyla çok önemli bir dönüşüm politikası programı belirlediklerini kaydeden Akdağ, bir strateji ortaya koyduklarını, çok çalıştıklarını anlattı.

Akdağ, bu politikayı adım adım bu noktaya kadar getirdiklerini ifade ederek,

"Türkiye'de insanımıza sağlık açısından hizmet etmenin yollarını açtık adeta. Sağlık çalışanları, doktorlar bu yaptığımız işin insanlar için ne kadar önemli olduğuna inanmasalardı, biz bunu başaramazdık. Onun için Sağlıkta Dönüşüm Programının gerçek başarı sahibi sizlersiniz" diye konuştu.

Sağlığın sadece cebinde parası olanın hakkı olduğu bir ülkeye sosyal bir devlet denemeyeceğini, 8 yıldır yapılan çalışmaların üstüne oturduğu mantığın bu olduğunu dile getiren Akdağ, şunları söyledi:

"Türkiye'de herkese sağlık hizmetini sunmak için sağlık sistemini değiştirdik. Ama önemli bir sıkıntıyı yaşadık bu süreçte ve yaşıyoruz. Bir müddet daha hep birlikte göğüsleyeceğiz. Türkiye'de sağlık çalışanı ve doktor sayısı yetersiz. Peki bunun aksini iddia edenler yok mu? Var. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa bölgesindedir. 53 ülkenin içindeyiz bu bölgede. Sadece Avrupalı ülkeler değil, aynı zamanda bizim doğumuzdaki bazı ülkeler de var bunların içerisinde. Yani Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Gürcistan... Bu 53 ülke içinde hekim sayısı nüfusuna göre en az olan ülkelerden biri biziz.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinde her 100 bin kişiye 330-350 doktor düşerken, Türkiye'de 150 doktor düşüyor. Dikkat edin nüfusa göre düşündüğünüz zaman yarısından daha az. Bu bölgede her 100 bin kişiye 700 hemşire düşerken, Türkiye'de ebelerle birlikte 170 hemşire ve ebe düşüyor. Bu bizim üstümüzdeki yükü çok artırdı. Şu anda da bu yük çok yüksek. Aile hekimliği kuruyoruz, sistemimizi rehabilite ediyoruz, her hekimimizin hastalarına ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz, koruyucu hizmetleri geliştiriyoruz, ama ne yaparsanız yapın sonuçta sağlık hizmetine ihtiyaç duyan insanla hemşire ve hekimi karşı karşıya getirmek zorundasınız."

Akdağ, hekimlerin her gün karşılarına çok sayıda hasta geldiğini ve bu yükü nasıl kaldıracaklarını düşündüklerini belirterek, "Yıllarca bize büyük bir haksızlık yapıldı. Yıllarca bu ülkede sağlık çalışanı sayısının, hekim sayısının artırılmasının önüne geçildi. Ama şimdi bu eğilimi, bu gidişatı tersine çevirmek için çalışıyoruz. Yükümüz ancak o zaman azalacak. Ancak gerçek anlamda istediğimiz hizmeti biz 2023 vizyonuyla Türkiye'de sayımızı artırdıktan sonra vereceğiz" dedi.

Törende, uzun yıllar sağlığa hizmet veren Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Kemal Önen, Prof. Dr. Saffet Solak, Prof. Dr. Süleyman Oğuz Kayaalp, Prof. Dr. Edip Zeki Korkusuz ve Prof. Dr. Ahmet Sonel'e, Bakan Akdağ tarafından"Üstün Hizmet Ödülleri" verildi. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title