Haberler

Akçakoca Doğalgazı, Ulusal Şebekeye Bağlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca'dan Günde 2.1 Milyon Metreküp Doğalgaz Çıkarılacağını Belirtti. Güler, Çıkarılan Doğalgazın Samsun, Sivas, Malatya, Kayseri, Erzurum, Çorum, Konya ve Düzce İllerinin Toplam Sanayi ve Konut Tüketimine Eşit Olduğuna Dikkat Çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca'dan günde 2.1 milyon metreküp doğalgaz çıkarılacağını belirtti. Güler, çıkarılan doğalgazın Samsun, Sivas, Malatya, Kayseri, Erzurum, Çorum, Konya ve Düzce illerinin toplam sanayi ve konut tüketimine eşit olduğuna dikkat çekti.

Akçakoca'dan çıkartılan ilk yerli doğalgaz, Ulusal dağıtım hattına bağlandı. Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisi'nin açılışına katılan Güler, 4 yıl önce bu noktada kararlı olduklarını göstermek için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nı (TPAO) üs olarak seçtiklerini kaydetti. Güler, "Karadeniz'de beklentilerinin de büyük olması nedeniyle çalışmalara başladık. Karadeniz'in herhangi bir noktasını delip orada doğalgazı bulacaksınız. Bunu ıskalamak da vardı. Kararlı analizler yaptık. Belli yerleri seçtik ve 'vira bismillah' deyip ilk kuyu kazdık ve doğalgazı bulduk. Norveç 33'te bulmuştu. Bizim mühendisler öngörülü ve isabetliydi ve ilk atışta buldular" diye konuştu.

Akçakoca'nın Orhangazi'nin komutanlardan biri olduğunu hatırlatan Güler, "Akçakoca karadan fethetti. Biz de denizden fethedeceğiz. Siftah Akçakoca'dan bereketi Allah'tan" dedi.

Güler, Akçakoca'dan çıkarılan doğalgazın Samsun, Sivas, Malatya, Kayseri, Erzurum, Çorum, Konya ve Düzce illerinin toplam sanayi ve konut tüketimine eşit olduğuna dikkat çekti.

Güler, konuşmasını eline Türk bayrağı alarak 'Çırpınırdı Karadeniz' türküsünün sözlerini söyleyerek tamamladı.

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Murat Altınparmak, TPAO'nun, 2003 yılından itibaren petrol ve gaz aramak üzere denizlere ağırlık verdiğini, arama faaliyetlerinde denizlerin maliyetlerinin karaya göre çok yüksek olduğunu söyledi. TPAO'nun, 2000'li yıllarda 50 milyon düzeyindeki yatırım bütçesinin 2006 yılında 370 milyon dolara ulaştığını ifade eden Altıparmak, Akçakoca'da toplam 19 kuyu açıldığını ve 17 kuyunun gazlı çıktığını belirtti. Akçakoca'da 2 adet üretim platformuna 5 kuyunun bağlantısının yapıldığını, bu kuyularda üretime başlandığını belirten Altıparmak, kısa süre sonra 3'üncü kuyuda da üretime başlanacağını kaydetti.

Altıparmak, Akçakoca'da ilk aşamada günlük 2.1 milyon metreküp gaz üretileceğini, keşiflerle miktarın günlük 4.5 milyon metreküpe çıkarılacağını ifade etti. Karadeniz'de petrol için sismik faaliyetlerin devam ettiğini anlatan Altıparmak, Karadeniz'in önemli bir saha olduğunu söyledi.

Toreador Genel Müdürü Roy Barker da 3 yıldan bu yana Akçakoca'daki doğalgaz potansiyelini geliştirmek ve büyütmek için uğraştıklarını dile getirdi. Barker, 15 sondaj kuyusu ve 3 adet de sabit iletim platformu kurulduğunu belirterek, kara ve denizde gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti. TPAO ve Toreador'dan oluşturulan bir ekibin bu operasyonu gerçekleştirdiğini, başarının en önemli nedeninin de bu ekibin ortak çalışması olduğunu söyleyen Barker, kısa süre sonra İğneada'da da Hema Enerji ile doğalgaz için yeni kuyu açacaklarını da sözlerine ekledi.

PROJEYE 350 MİLYON HARCANDI

Tören sonrası basının sorularını yanıtlayan Bakan Güler, çalışmalar sırasında platformun devrilmesine "adeta zil takıp oynayanlar" olduğuna dikkat çekerek, "Biz bu işi başardık. Gazı denizden çıkardık. Bakın 'cek–cak' yok. Çıkardık. Bu bilgi ve tecrübeyle olur. Bunu diğerleri izleyecek. Akçakoca sadece fındığı ve çileği ile değil aynı zamanda doğalgazı ile de anılacak. Karadeniz'den ümitliyiz ama matkabın ucunun değmesi gerekiyor" dedi.

Akçakoca'dan çıkarılan doğalgazın Türkiye'de kullanılan doğalgazın onda birine tekabül ettiğinin altını çizen Güler, "Akçakoca'da günlük 2.1 milyon metreküp doğalgaz çıkarıyoruz. Bu daha sonra daha sonra 4.5 milyon metreküpe kadar çıkacak. Bu projenin tamamına 350 milyon dolar harcandı. Bunun yarısı TPAO tarafından karşılandı." diye konuştu.

Güler, çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

"3 ay içinde yeni kuyular deneneceğiz. Bu yıl 5, gelecek yıl 10 kuyu deleceğiz. Ayrıca 2 tane derin deniz kuyusu delinecek. Denizlerde 2 yılda yapılan sismik çalışmaların, 53 yaşındaki TPAO'nun yaptığı toplamından daha fazla.

Gelecek yıl içinde de petrol için de sondaja başlayacak."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title