Haberler

Akçaabat'ta Fındık Hasadı Eğitimi Düzenlendi

Akçaabat ilçesinde, yeni sezonda üreticilere fındık hasadı konusunda bilgilendirme eğitimi gerçekleştirildi.

Akçaabat ilçesinde, yeni sezonda üreticilere fındık hasadı konusunda bilgilendirme eğitimi gerçekleştirildi.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığınca ilçeye bağlı Akdamar köyünde düzenlenen eğitimde sunum yapan ziraat mühendisi Alihan Hikmet Bayram, fındık hasadının erken yapılmaması gerektiğini, vaktinden önce yapılan hasadın kalite ve randıman kaybına yol açtığını belirtti.

Hasat yapılırken daldan değil yerden toplama yapmanın gelecek yıl ki verimi direk etkileyeceğine işaret eden Bayram, "Yere düşürülen fındıklar en fazla 3 gün yerde bekletilmelidir. Sık olan fındık bahçelerinde dalları da eğdiğimizde gelecek yıl çiçek ve sürgün olacak tomurcukların zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır.

Harman yerinde bekletilen züruflu fındık yığınının kalınlığı 15 santimetreyi geçmemelidir." ifadelerini kullandı.

Bayram, patoz sonrası tane fındığı kuruturken yığın kalınlığının 5 santimetreyi geçmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fındığı harman yerine taşırken ve kurutma sonrası depolama yaparken muhakkak jüt çuval kullanılmalıdır.

Jüt çuval ile depoladığımız fındık istif sayısı beşi geçmemelidir. Depolama yeri serin, nem seviyesi düşük ve havadar yer olmasına dikkat etmeliyiz.

Hasat sonrası fındık bitkisi, gelecek yıl için toprakta var olan bitki besin elementlerini alarak kış dönemine girecektir. Bu nedenle hasat sonrası gübreleme çok önemlidir."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title