Haberler

Akaydın: En Büyük Girişimci Atatürk

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl 11'incisi düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın açılış töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, dünyadaki en büyük girişimcinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyledi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl 11'incisi düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın açılış töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, dünyadaki en büyük girişimcinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyledi.

ANSİAD'ın bu yıl 11'incisi düzenlenen Girişimcilik Haftası, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Atatürk Konferans Salonu'ndaki açılış töreniyle başladı. Açılışa Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ve Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

GİRİŞİMCİ SAYISI 2008'DE DONDU

11 yıldır düzenledikleri Girişimcilik Haftası ile gençlerin beynine girişimcilik fikrini koymayı hedeflediklerini anlatan ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, 2008'den bu yana girişimcilik sayısında ne yazık ki bir artış olmadığından söz etti. Girişimcilik için gerekli çabanın da harcanmadığını belirten Ali Eroğlu, "Ama biz yılmadan, yorulmadan girişimcilik adına çaba sarfedeceğiz" dedi.

GENÇLERE SONSUZ GÜVEN

Belirli bir dönem toplu iğneyi bile kendimiz üretemezken, batının bizi 'askeri devlet' diye nitelendirdiğinden sözeden Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, "Ne kadar büyük millet olduğumuzu son 10 yıldır yaptıklarımızla göstermeye başladık. Bilimle donatılmış, kendine güvenen, risk alan girişimci bir Türkiye'yi dünyada rakipleri tutmakta zorlanacaktır. Kentle üniversitenin birleşmesi halinde biz üniversitelerin ülkemize çok büyük katkılar sağlayacağını biliyoruz" dedi.

TÜRK IRKI VARDIR, YÜREKTEN İNANIYORUM

Dünyada bacasız sanayileri üretebilir duruma geldiğimiz zaman sayılı ülkeler arasındaki yerimizi bulacağımızı söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, girişimcilik kültürünün adımlarının, Antalya'da 2005-2006 yıllarında kurulan teknokentle atıldığını kaydetti. Girişimciliğin risk alarak yenilikler yapabilmek, patentini alma ve dünya pazarlarına iletilmesi olduğunu belirten Mustafa Akaydın, şöyle konuştu:

"İşte bu konuda Türkiye gerçekten çok fakir durumda. 40 küsür ülkenin değerlendirmesi var sıralamada, hep sonuncuyuz. Bunun sebebi, o da tartışılıyor bugünlerde 'Türk ırkı var mıdır yok mudur' diye ama ben var olduğuna yürekten inanıyorum. Bu konuda zeka geriliği mi var hayır, Mustafa Kemal Atatürk de çok güzel ifade ediyor. Bugün İskandinav ülkeleri kökenlerinin Türk ırkından geldiğini iddia ediyorlar. Ta 6 bin yıl öncesinden dünyanın en Ar-Ge'ci toplumları başta Finlandiya olmak üzere İskandinavlarsa başka bir şey var burada. Bizim eksikliğimiz eğitim sistemini A'dan Z'ye sorgulamamız, sorgulayıcı eğitimi milli eğitime sokmamız lazım. Çocuğuna 'icat çıkarma, otur şuraya sus' diyen anne babaları ayırmamız lazım. Girişimcilik kültürü böyle gelişir. Soru soran, tabiatı sorgulayan çocuğu ödüllendirmemiz lazım. Bunun için özgürlükçü demokratik toplum lazım."

GİRİŞİMCİLİK İSTİYORSAK GEZİ'YLE GURUR DUYULMALI

Gezi Parkı olaylarını hatırlatan Başkan Akaydın, "Evet bazı sapkın davranışlar olsa da Türk gençliğinin başkaldırışı, sorgulaması vardı. Zaten dışişleri bakanımız da 'gurur duyuyorum ben bu çocuklarla' dedi. Hatta sayın cumhurbaşkanı da destekledi. Bu çocuklarla aslında gurur duymamız lazım, eğer girişimci olmak istiyorsak. Ar-Ge'ye pay ayırmamız, deneyci, buluşçu, gözlemci, tabiatı sorgulayıcı olmamız lazım. Bana göre tarihin en büyük girişimcisi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Neden derseniz cesaretini Anafartalar'da, Kurtuluş Savaşı'nda göstermiştir ama devlet adamlığı döneminde de hakikaten dünyada hiçbir devlet adamına nasip olmayacak şekilde ortaya koymuştur" diye konuştu.

VALİ ÖZTÜRK'TEN TÜRK VURGUSU

Cesaret, gözü karalığın herkeste aynı şekilde olmayacağı ve sadece eğitimle ilişkilendirmenin doğru olmadığını belirten Vali Sebahattin Öztürk ise "Cumhuriyet tarihimizdeki en büyük başarılarımıza, dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi olmamıza rağmen biz hala inovasyon ve patentte çok geriyiz. Bu da üniversitelerimizin üzerinde durması gereken bir husus. Girişimcilik Haftası etkinliklerine ilişkin ben bir Türk, şehrin yöneticisi olarak teşekkür ediyorum. İyi bir teşhis olmuş, çok önemli bir aşama olarak görüyorum" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Sebahattin Öztürk Mustafa Akaydın Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title