Haberler

Akaryakıt Pazarının Büyüklüğü 21 Milyar YTL'yi Aştı

–petrol Sanayi Derneği, Ocak-haziran Döneminde, Akaryakıt Pazarının Oluşturduğu Toplam Büyüklüğün Yüzde 7.1 Oranında Artarak 21.59 Milyar YTL'ye Ulaştığını Açıkladı. Dernek, Akaryakıt Sektörünün, 8.55 Milyar YTL Ötv, 3.29 Milyar YTL Kdv Olmak Üzere Toplam 11.84 Milyar YTL Vergi Ödediğini Bildirdi.

–Petrol Sanayi Derneği, Ocak-Haziran döneminde, akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklüğün yüzde 7.1 oranında artarak 21.59 milyar YTL'ye ulaştığını açıkladı. Dernek, akaryakıt sektörünün, 8.55 milyar YTL ÖTV, 3.29 milyar YTL KDV olmak üzere toplam 11.84 milyar YTL vergi ödediğini bildirdi.

-Pet-Der, motorin türleri tüketiminin, yüzde 10.2 artarak 7.24 milyon metreküpe ulaştığını açıkladı. Toplam benzin tüketiminin yüzde 4 oranında azalarak 1.55 milyon metreküp olduğunu bildiren dernek, toplam akaryakıt tüketiminin yüzde 0.38 oranında azalarak 8.39 milyon ton olduğunu kayıt altına aldı.

İSTANBUL (ANKA) – Petrol Sanayi Derneği (Pet-Der), Ocak-Haziran döneminde, akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklüğün yüzde 7.1 oranında artarak 21.59 milyar YTL'ye ulaştığını açıkladı. Dernek, akaryakıt sektörünün 8.55 milyar YTL ÖTV, 3.29 milyar YTL KDV olmak üzere toplam 11.84 milyar YTL vergi ödediğini bildirdi.

Pet-Der, Ocak-Haziran döneminde motorin türleri tüketiminin, yüzde 10.2 artarak 7.24 milyon metreküpe ulaştığını açıkladı. Toplam benzin tüketiminin yüzde 4 oranında azalarak 1.55 milyon metreküp olarak gerçekleştiğini bildiren dernek, toplam akaryakıt tüketiminin yüzde 0.38 oranında azalarak 8.39 milyon ton olduğunu kayıt altına aldı.

Pet-Der Ocak-Haziran dönemi Sektör Raporu'nu açıkladı. Buna göre; yılın ilk altı aylık döneminde resmi ve kayıtlı motorin türleri tüketimi, 2006 yılı aynı dönem tüketimine göre yüzde 10.2 artarak yaklaşık 7.24 milyon metreküpe ulaştı. Toplam benzin tüketimi (95, 98 ve üstü oktanlı kurşunsuz benzinler ve katkılı kurşunsuz benzin), yüzde 4 oranında azalarak yaklaşık 1.55 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

Toplam beyaz ürün tüketimi (toplam benzinler, toplam motorinler ve gazyağı), yüzde 7.3 oranında artarak yaklaşık 8.80 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

-SİYAH ÜRÜNDEKİ BÜYÜK DÜŞÜŞ TOPLAM TÜKETİMİ ETKİLEDİ-

LPG otogaz satışları, toplam LPG satışlarının içerisindeki payını yüzde 54'e çıkararak yaklaşık 918 bin ton olarak gerçekleşti. Toplam otomotiv yakıtları tüketimi (toplam benzinler, toplam motorin, gazyagı ve otogaz), yüzde 8.2 oranında artarak 8.25 milyon ton olarak gerçekleşti. Siyah ürün (fuel oil ve kalyak) tüketimi yüzde 34 oranında azalarak 1.06 milyon ton oldu.

Benzinler, motorinler, gazyağı, kalorifer yakıtı ve fuel oil'in toplam akaryakıt tüketimi, beyaz ürünlerdeki yüksek oranlı artışa rağmen siyah ürünlerde ortaya çıkan düşüş nedeniyle yüzde 0.38 oranında azalarak yaklaşık 8.39 milyon ton olarak gerçekleşti.

-PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 21.5 MİLYAR YTL-

Akaryakıt ürünleri toplam tüketim miktarının yüzde 0.38

oranında azalmasına rağmen, 2006 yılı ilk altı aylık döneminde yaklaşık 20.15 milyar YTL olarak gerçekleşen akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklük 2007 yılı Ocak–Haziran döneminde yüzde 7.1 oranında artarak yaklaşık 21.59 milyar YTL'ye ulaştı.

Bu artış, birim fiyatları ve vergileri daha yüksek olan beyaz ürünlerin toplam akaryakıt ürünleri içindeki payının artmasından kaynaklandı.

Akaryakıt sektörünün yarattığı dolaylı vergi gelirinin (ÖTV ve KDV), toplam ürün tüketim miktarındaki nisbi azalmaya rağmen, vergisi daha yüksek olan beyaz ürünlerdeki tüketim artışı nedeniyle yüzde 5.8 oranında arttı. 8.55 milyar YTL ÖTV, 3.29 milyar YTL KDV olmak üzere toplam 11.84 milyar YTL vergi ödendi.

2006 yılı Ocak–Haziran döneminde varil basına ortalama 65.7 dolar olan Brent ham petrolü, 2007 yılının aynı döneminde varil başına ortalama olarak 63.3 dolar olarak gerçekleşti. 2006 yılı yıllık ortalama varil basına 65 dolar, 2005 yılı ortalaması ise varil basına 54 dolar olarak gerçekleşmişti.

-KAÇAK AZALDI-

Raporda, "Otomotiv yakıtlarındaki genel gelişmeler kayıtlı akaryakıt tüketimi açısından değerlendirildiğinde, Ulusal Marker, yazar kasa ve saha denetimlerinin etkisini göstererek kayıt dışı ve kaçak akaryakıtın azaldığı görülmektedir" denildi. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak Türkiye araç parkındaki net artışın resmi ve kayıtlı otomotiv yakıtı satışlarına olumlu yönde yansıdığı ifade edilen raporda, "Özellikle ilk altı ay motorin satışlarındaki ortalama yüzde 10.2'lik önemli artıştan görülmektedir. Diğer taraftan benzinden oto LPG'ye geçişin

devam ettiği görülmekte, benzin ve oto LPG toplam tüketiminde önemli bir artış izlenmektedir" değerlendirmesi yapıldı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title