Haberler

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, müttefik ülkelerin, bazı meseleleri ileri sürüp, vatandaşları cezalandırmaya kalkmasının çok yakışıksız bir davranış olduğunu belirterek, "ABD gibi büyük bir ülkeye hiç de yakışmayacak bir davranış.

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, müttefik ülkelerin, bazı meseleleri ileri sürüp, vatandaşları cezalandırmaya kalkmasının çok yakışıksız bir davranış olduğunu belirterek, "ABD gibi büyük bir ülkeye hiç de yakışmayacak bir davranış. Ülkelerimiz arasındaki hiçbir sorunun çözümüne de katkı sağlamaz. ABD'yi daha sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Hala 15 Temmuz alçak darbe girişiminin başı FETÖ'yü niye orada besliyorsunuz? Bu müttefikliğe, dostluğa sığar mı?" dedi.

Yıldırım, partisinin TBMM Grubunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Saatler sonra, ABD'ninki gibi aynı şekilde, aynı ifadelerle gereğini yaptıklarını, karşılığını verdiklerini aktaran Yıldırım, devletlerin, aralarındaki sorunları konuşarak, görüşerek çözmek durumunda olduğunu söyledi.

Yıldırım, ülkeler arasında devamlı düşmanlık da devamlı dostluk da olmayacağına dikkati çekerek, ülkelerin ilişkilerini belirleyenin, karşılıklı menfaatlerin ve halklarının saygıyla karşılanması olduğunu vurguladı.

Binali Yıldırım, hele hele bu devletler müttefik ülkeler ise bazı meseleleri ileri sürüp, vatandaşları cezalandırmaya kalkmanın ise çok yakışıksız bir davranış olduğunu dile getirdi. ABD gibi büyük bir ülkeye hiç de yakışmayacak bir davranış olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ve ülkelerimiz arasındaki hiçbir sorunun çözümüne de katkı sağlamaz. Bu nedenle ABD'yi daha sağduyulu olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

-"Hiç ama hiç inandırıcı gerekçe değil"

Sorunun elbetteki bir an önce çözülmesi gerektiğini bildiren Başbakan Yıldırım, Türkiye olarak bütün ülkelerle irtibat kanallarının açık olduğunu söyledi. Bölge barışı, küresel barış için Türkiye'nin katkı koymaya devam edeceğini belirten Yıldırım, bunu sadece Türkiye veya içinde bulundukları bölge için yapmadıklarını, dünyanın genelinde var olan gerilimi düşürmek için yaptıklarını kaydetti.

ABD yetkililerinin, yaşanan bu son gelişmeleri gerekçe göstererek, göçmenler dışındaki vizeleri askıya aldıklarını açıkladığını anımsatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu, konsolosluklara, büyükelçiliklere gelen insanların sayısını asgariye düşürmek için yaptıklarını söylüyorlar. Bu, hiç ama hiç inandırıcı bir gerekçe değildir. Ancak kafalarının arkasındaki gerçek nedenin ne olduğunu da söylemekte, ifşa etmekte gecikmediler, onu da söyleyiverdiler. Neymiş efendim FETÖ soruşturması kapsamında Amerikan misyonlarında çalışan bazı kişiler hakkında hukuki süreç başlatmışız. E ne olmuş? Türkiye bir hukuk devleti. Suç işleyen veya suç istinadı yapılan Amerikan'ın misyonunda olması ona bir ayrıcalık mı getirecek? Yani beyefendilerden izin mi alacağız, onların icazetini mi alacağız. Bunu söylerken lafın nereye gideceğini de düşünün. Bir resmi bankamızın genel müdür yardımcısını, görevli gittiği ülkenizde yaka paça tutup hapse atarken bize mi sordunuz, bizden izin mi aldınız? Hala 15 Temmuz alçak darbe girişiminin başı FETÖ'yü niye orada besliyorsunuz? Bu müttefikliğe, dostluğa sığar mı?

ABD yönetimi bir kez daha başını öne eğip, 15 Temmuz ve sonrası yaşanan olayları dikkatlice ele almalıdır. Neden Türkiye'de halkın yüzde 80'inden fazlası ABD'ye sempati duymuyor, bunun cevabını bulmak zorunda. 250 şehidimizin, 2 bin 194 gazimizin olduğu alçak darbe girişiminin arkasındaki güçleri artık orada muhafaza etmekten vazgeçmelidir. Eğer müttefikliğimiz devam edecekse Suriye'de, PKK'nın kuzenleri, yeğenleri, PYD, YPG'ye de kol kanat germekten bir an önce vazgeçmelidir. Düşmanlarımızla iş tutmak, müttefikliğe yakışmaz. Müttefiklik zor zamanda da güzel günlerde de birlikte olmak demektir. Dolayısıyla bu tavır asla ve asla kabul edilebilir bir tavır değildir. Ümit ederim ki bu gerginlik kısa sürede sona erer ve bu işten bizim değil, her iki ülke vatandaşlarının mağdur olmasının önüne geçilmiş olur. Kimi cezalandırıyorsun? Kendi ülkenin vatandaşlarını, bizim ülkemizdeki vatandaşlara fatura kesiyorsun. Bu ciddiye, devlet idaresine yakışmaz. Duygusal kararlarla ülke yönetilmez. Kızgınlıkla ülkeler arasındaki ilişkileri geren, hatta tamiri imkansız hasarlar doğuran bu tip kararlar alınmaz."

-"Yangını uzaktan seyretmek lüksümüz yok"

Başbakan Yıldırım, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi.

İçinde bulundukları coğrafyanın, son dönemde çok zorlu günler geçirdiğine işaret eden Yıldırım, zorlu sürecin içinde kendilerini de yakından ilgilendire bazı hadiseler bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin hangi köşesinde olursa olsun sınırlarında yaşanan hiçbir gelişmeyi görmezden gelemeyeceklerini ifade eden Yıldırım, "Yanıbaşımızda olanlara sırtımızı dönüp, yangını uzaktan seyretmek gibi bir lüksümüz yoktur." dedi.

Yıldırım, bugün dünya üzerinde Ortadoğu'yu en iyi bilen, analiz edebilecek, bölgede ne olduğunu, ne bittiğini en iyi kavrayacak olan ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

Özellikle son zamanlarda Suriye'de yaşanan gelişmelere doğru şekilde yön vermek için Rusya ile İran'da Astana sürecinde önemli siyasi inisiyatif aldıklarını anımsatan Yıldırım, sınır güvenliğini sağlamak, Türkiye'ye yönelik terör tehditini ortan kaldıkmak amacıyla geçen yıl 24 Ağustos'ta Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattıklarını anlattı. Başbakan Yıldırım, bu harekat kapsamında güney sınırlarlarında 2 bin kilometrekarelik emniyetli alan tesis ettiklerini, buradaki DEAŞ unsurlarını tamamen etkisiz hale getirdiklerini anlattı.

Yıldırım, halen bölgeye taşınan göçmenlerin normalleşme ve hayata tutunma çabalarının devam ettiğini, bunun için de önemli altyapı işlerini yaptıklarını, onlara destek olduklarını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Binali Yıldırım Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title