Haberler

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Gaziantep'in Lys'deki Başarısızlığını Yorumladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Gaziantep'in LYS'deki başarısızlığını değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Gaziantep'in LYS'deki başarısızlığını değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, partisinin Gaziantep'te düzenlediği ve Bakan Fatma Şahin'in de katıldığı toplantıda eğitim konusunu ele aldı. Gaziantep'in fiziki altyapısına önemli yatırımlar yapıldığını hatırlatan Çelik, LYS'deki başarısızlığı ise göçe bağladı. Gaziantep'in yıllardır eğitim başta olmak üzere birçok alanda tahrip edildiğini ifade eden Çelik, Kilis'in LYS'de ilk sırada yer almasını da yine nüfusa bağladı. İstanbul'un LYS'de 41. sırada yer aldığına vurgu yapan Çelik, başarısızlığın nedenleri ve yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi:

" Gaziantep'teki sonucun çok iyi olduğunu söyleyen yok. Gaziantep mademki sanayi şehri, bu başarının eğitime de yansıması gerek. Ben bu şehre ilk geldiğimde bana bu soru sorulduğunda dedim ki; 'gerek nüfus yapısı, sanayi yapısı, göç yapısı göz önünde bulunduğu zaman Gaziantep'i mukayese etmeniz gereken Türkiye'deki birinci il Kocaeli'dir. Eşit ağırlıkta Gaziantep 76. sıradadır, Kocaeli de 74'üncü sıradadır. Sebep şudur; Gaziantep'in bir milyon 800 bin nüfusunun üçte biri hiç okula gitmemiş. İnsanlar okuma-yazmayı halk eğitim merkezinin açtığı, sivil toplum örgütlerinin açtığı kurslarda öğrenmişler. Gaziantep nüfusunun dörtte üçü merkezde oturuyor. Maalesef yılların ihmaliyle birlikte şehir tıkanmış vaziyette. Park alanı, eğitimi alanı, okul alanı bırakılmamış. İlçelerde derslik başına düşen 20 iken burada 70-80'i buluyor. Sadece Dülük Baba Mahallesi'nde 2 bin 800 bin metrekarelik alana 4 trilyonluk istimlak yapıldı. ve orada onlarca evin yıkılması gerekiyor. Gaziantep'i benzer illerle mukayese edilirse, Adana, Gaziantep'e biraz benzer. O da göç alan bir sanayi şehridir. Adana 61. sıradadır. Gaziantep, matematik-fen açısından 61. sıradadır, sözelde sonuncu sıradadır, eşit ağırlıkta 76. sıradadır. Gaziantep'te ilk bine giren 43 Gaziantepli genç vardır. Aslında bu, Türkiye ortalaması açısında iyi bir ortalamadır. Gaziantep'te başarılılar iyi başarılıdır,

başarısız olanlar da çok başarısızdır.

Başarısız sayısı çok fazla olunca bu ortalamayı aşağıya doğru çekiyor. Kilis Türkiye'de birinci il oldu. Kilis'te üniversite sınavına giren kişi sayısı 428'dir. Bartın'da sınava giren öğrenci sayısı 430 kişidir. Gaziantep'teki tek bir liseden üniversite sınavına giren kişi sayı o kadardır."

Başarı için önce fiziki alt yapının tamamlanması gerektiğini kaydeden Çelik, "Bir yılda Gaziantep'in eğitimine yapılan yatırım 300 trilyon Türk lirasıdır. Fiziki alt yapı yapılıyor. Milletvekillerimiz ve valimiz bir araya geldik. Bir saat bu durumu konuştuk. Gaziantep'te bu başarısızlığı ortaya çıkaran faktörleri inceleyip, üstüne gideceğiz. Türkiye'nin bütün enleri İstanbul'dadır. İstanbul, Bartın ve Kilis'le yarışamaz ama İstanbul LYS'de 41. sıradadır. Gaziantep aldığı göç potansiyeliyle birinci, ikinci, üçüncü sıraya kısa sürede gelemez. Bunu asla beklemeyin. Ama Gaziantep'in hak ettiği sıralar buralar mı? Elbette değil. Gaziantep ortalarda bir yerde olursa bu iyi bir yerde. Gaziantep'te bireyselde bir problem yok. İlk binde 43 kişi var. Bu önemli bir başarıdır.

Tahrip kolaydır. Yıllarca tek bir sosyal tesis ve alan bırakmadan bu şehir sömürülmüş. Yılların tahribatını gidermeye çalışıyoruz. Bu da kolay olmuyor" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Hüseyin Çelik Gaziantep Ak Parti Lys Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title