Haberler

AK Parti Milletvekili Alpay, Aa Elazığ Büro Müdürlüğü'nü Ziyaret Etti

AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Anadolu Ajansı (AA) Elazığ Büro Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Anadolu Ajansı (AA) Elazığ Büro Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

Büro sorumlusu Ömer Fansa ve AA personeliyle sohbet eden Alpay, Fansa'dan kurum çalışmaları hakkında bilgi aldı. Alpay, yaptığı açıklamada, AA'nın son derece önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi.

Elazığ ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Alpay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "çevre düzen planı" ile kentin eski yerleşim yeri Harput için ilgili bakanlıkça hazırlanan koruma amaçlı imar planında değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etti.

Çevre Düzen Planı hakkında Malatya'da 4 ilin itirazlarının değerlendirildiği toplantıya katıldığını, plana itiraz edenler içinde tek milletvekili olduğunu anlatan Alpay, şehrin önümüzdeki süreçte nerede konut, sanayi, ticaret, tarımsal alanları olacağını belirleyen ve değiştirilemeyen planın tekrar askıya çıkmadan gerekli düzeltmeler yapılması için kentin ilgili tüm kesimlerinin bir araya gelmesini istedi.

Alpay, şunları söyledi:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde yaptığımız girişimlerle Uluova bölgesinde 150 bin dönümlük arazi toplulaştırması hazırlığını yaptık ve Allah izin verirse iki ay içinde ihaleye çıkılacak. Toplantıda bu durumu anlattığımda şaşırdılar ve 'plana işlenmesi gerektiğini' belirttiler. Elazığ, nasıl bir çevre düzen planı istiyor, bununla ilgili Elazığ'da söz sahibi olan Valilik, Belediye gibi kurumlar ile birlikte işin uzmanı olan sivil toplum kuruluşları ve herkesin katılımıyla plan yeniden askıya çıkmadan çok ciddi bir çalışmayla bir araya gelip isteklerimizi, vizyonumuzu öncelikleri belirleyip ortaya koymamız gerekiyor. Çevre düzen planı, şehrin imar anayasası gibi olacak. Bu plan olmadan kentsel dönüşümden, yeni imar veya tarımsal alanlardan bahsedemeyiz. Bu plan gerçekleştirilmeden sanayi, ticaret, tarımla ilgili gelişmeyi netleştiremezsiniz."

Alpay, şehrin eski yerleşim yeri Harput'ta uygulanan koruma amaçlı imar planında ciddi eksiklikler, yanlış tasarrufta bulunulan alanlar olduğunu belirterek, planın yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Alpay, şöyle konuştu:

"Örnek olarak açık söyleyeyim, planda Sara Hatun Camisi karşısındaki alanda bir yer yapılması planlanmış. Bu yer lokanta ya da restoran olarak düşünülmüş. Bu olacak şey değil. Harput'ta sanki her şey tamam, eksiğimiz bir tek Sara Hatun karşısındaki lokantaydı. Şimdi biz geldik orada bu eksiği ikmal ediyoruz. Yazık. Koruma amaçlı imar planını da çevre düzen planı gibi masaya yatıralım. Harput,

'mezarlıklar şehri' diye şikayette bulunurken ve buna karşı ölü defnine izin verilmemesi gibi tedbirler düşünüp uygularken, Harput'u bu sefer 'lokantalar şehri' olarak görüyoruz. Olmamalı. Bu doğru değil. Ben buradan herkese dost olarak hatırlatmada bulunmak istiyorum. Gelin bu yanlıştan vazgeçelim. Harput, yaşayan, soluk alan, eski kültürel ve tarihi dokusuna, mimarisine uygun bir mekan haline gelsin. İlgili tüm kesimlerle dosyalarımızı hazırlayıp, planın yeniden düzenlenmesi için kurula müracaat edelim. "

Alpay, Harput'ta bulunan ve bir süre müze olarak kullanılan binanın da plana işlendiğini, binanın hiçbir tarihsel, mimari, estetik özelliği olmayan, yaklaşık 50 yıllık bina olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şu anda Harput'ta tam ortasında çok garabet bir bina var. Bina tescilli bir tarihi eser değil, eski bir eser değil, hiçbir mimari özelliği, tarzı, estetiği yok. Koruma altına alınması için bir neden yok. Ama planda 'orayı yıkarsak arkada çok derin bir boşluk oluşuyor' denilmiş. O zaman haklı olabilir. Ama şimdi o gerekçe ortadan kalktı. Biz o meydanda çok önemli çalışmalar yaptık, tarihsel bir kent meydanı gibi bir alan ortaya çıktı. Şimdi o garip yapı tüm silueti kapatıyor."

Planda Harput'un fiilen araç trafiğine kapatıldığını belirten milletvekili Alpay, "Bu doğrudur, değildir, tartışılabilir fakat Ağa Camisi girişinden itibaren sağda Balakgazi Parkı'na doğru dönülen yerde tarihsel dokuya uygun ciddi bir otopark alanı oluşturmak suretiyle bir düzenleme yapılabilir. O noktadan itibaren ileriye doğru araç trafiğine kapatılması için bizim çalışmalar yapmamız lazım" diye konuştu.

Alpay, ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüştüğünü, bu görüşmede kendisine, vakıf arazilerinin 2B kapsamındaki kısmının satışından gelecek kaynakla Harput'taki vakıf eserlerinin restorasyonunun ivme kazanacağının aktarıldığını ifade etti.

Muhabir: Ömer Fansa

Yayıncı: Ahmet Ekici - ELAZIĞ

Kaynak: AA / Yerel

Şuay Alpay Ak Parti Harput Elazığ Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title