Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Özel hayatın gizliliği ve korunması şeklinde zaten mevcut anayasada bir madde var.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Özel hayatın gizliliği ve korunması şeklinde zaten mevcut anayasada bir madde var. Biz buna aile hayatının korunmasını da ekledik. Sadece kişisel olarak özel hayatın korunmasını ve gizliliğini değil, aynı zamanda aile hayatının da gizliliğini ve korunmasını teminat altına almak istedik. Çünkü bizim toplumumuz için aile hayatı son derece önemlidir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Server Vakfında 'Yeni Anayasa Çalışmalarında Gelinen Nokta ve Geleceği' ile ilgili düzenlenen konferansa katıldı. Konferansta 2010 referandum süreci, yeni anayasa çalışmaları ve gelinen nokta üzerine açıklamalarda bulunan Şahin, "Mevcut 82 Anayasası'nda 40'a yakın maddede değişiklik yaptık. Bunu referanduma da sunduk. 12 Eylül 2010'da 26 madde halkın referandumuna sunuldu. Biz ondan önce bazı maddelerde değişiklik yapmıştık. Özellikle 2010 yılındaki Anayasa değişikliğine AK Parti dışında ki parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partiler karşı çıkmışlardı. Parlamentoda bazı siyasi partiler oylamaya katılmamışlardı, protesto etmişlerdi. AK Parti olarak bu 26 maddelik anayasa değişikliğini 330'un üzerinde milletvekilimiz olduğu için çıkartmayı başarmıştık ve referanduma götürdük. Yüzde 58 oyla halkımız bu anayasa değişikliğini onaylamıştı. Referandumda millet bu anayasaya evet deyince daha önce hayır diyen ve referandum süresince hayır kararı kampanyası yürüten tüm siyasi partiler birdenbire anayasacı kesildiler. 2011 genel seçimlerine doğru giderken tüm siyasi partilerin millete vaat ettiği en önemli hususların başında yeni bir anayasa vaadi geliyordu" diye konuştu.

Türkiye konuşuyor adlı 12 ilde halkın farklı kesimlerini bir araya getirerek yeni anayasa konusundaki düşünce ve hassasiyetlerini tespit etmeye çalıştıklarını söyleyen Şahin şöyle devam etti:

"Çok önemli bir havuz oluştu ve bu havuzdan yararlanarak yeni bir anayasayı hazırlamaya 2012 yılının 1 Mayıs'ından itibaren çalışmalara başladık. Ancak 41 maddeden oluşan bu bölüm çalışmaları devam ederken bazı siyasi partiler temel hak ve özgürlükler ile ilgili yeni öneriler getirdiler. Temel hak ve özgürlükler ile ilgili bölümümüz 66 maddeye çıktı. AK Parti olarak yeni anayasanın kısa, her şeyi kanun gibi anayasaya yazmayan, birçok konuyu yasalarla düzenleyecek bir mantıkla yaklaşmaya çalıştık. AK Parti olarak yeni anayasa metnimiz 106 maddeden ibarettir. Diğer siyasi partilerin önerileri bizden daha fazladır. Şuana kadar 172 maddelik bir anayasa çıktı karşımıza. Temel hak ve özgürlükler ile ilgili tüm çalışmalarımızı bitirdik ve 172 maddenin 60 maddesinde uzlaşabildik. 112 maddede uzlaşma sağlayamadık. En fazla uzlaştığımız nokta da temel hak ve özgürlüklerle ilgili bölümdür. 44 maddede uzlaşı sağlayabildik. 2 yılı geride bıraktık ve dünyada yeni bir anayasa süresi yapma 16 aydır. Biz 2 yılı geride bıraktık ama maalesef yeni bir anayasa ortaya koyamadık. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bundan bir süre önce şöyle bir çıkış yaptı: 'Mademki uzlaşma komisyonu bu 48 maddede anlaştı. Tüm siyasi partiler 48 maddeye evet dedi ve altına imza attı. Önce bunu bir yasalaştıralım. Komisyon çalışmalarına devam etsin. Yeni maddelerde de uzlaşı olursa onları da yasalaştırırız.' Bu teklifi diğer siyasi partiler beklemiyorlardı. Önce bazı siyasi partiler hodri meydan dediler. Bizler de varız dediler. 24 saat geçmeden 180 derece dönüldü. Bundan bir ay önce, 60 maddeye çıkmıştık ve genel başkanımız yeniden bir çağrı da bulundu. 60 maddeyi yasalaştıralım dedi. Buna CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'evet' dedi. Bunun üzerine 2 siyasi partinin meclis başkan vekilleri bir araya geldiler. CHP'liler biz bunu yetkili organlarımızla görüşelim size cevap veririz dediler. Geçtiğimiz hafta ise CHP grup başkan vekilleri AK Parti grubunu ziyaret ederek, 4 siyasi parti birlikte bunu yasalaştıralım demezse biz yokuz cevabını verdiler. Komisyonumuz 2 aydır haftanın 5 günü çalışıyor olmasına rağmen bir tek maddede bile uzlaşı sağlayamadık."

Özel hayatın gizliliği konusunda da açıklamalarda bulunan Şahin, özel hayatın gizliliği ve korunması şeklinde mevcut anayasa da bir madde olduğunu sözlerine ekleyerek, "Biz buna aile hayatının korunmasını da ekledik. Sadece kişisel olarak özel hayatın korunmasını ve gizliliğini değil, aynı zamanda aile hayatının da gizliliğini ve korunmasını teminat altına almak istedik. Çünkü bizim toplumumuz için aile hayatı son derece önemlidir. Bilim ve teknoloji gelişmektedir ve bu anayasanın oluşturulduğu dönemde mevcut olmayan bilim ve teknolojiler şimdi ortaya çıktı. Kişisel ve görsel medya, internet kanallarıyla da kişinin özel hayatının gizliliği ihlal edilmemelidir. Bunu da anayasaya yazdık. Aile hayatı ve özel hayatın gizliliğini daha da sıkı teminat altına alan bir düzenleme yaptık. Milli güvenlik gerekçesi ile kamu düzeni gerekçesiyle suç işlenmesinin önlenmesi gerekçesiyle genel sağlık ve ahlakın korunması gerekçesiyle, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebebiyle özel hayatın gizliliğine müdahale edilebilir. Hakim kararı ile yapılabilir. Ancak biz burada çok önemli 2 değişiklik yaptık. Milli güvenlikten başlayıp, başkalarının hak ve özgürlüğüne kadar giden 6 nedenle istisna getiriliş olan bu maddeye müdahale ettik. Artık milli güvenlik gerekçesiyle kimsenin özel hayatına müdahale edemezsiniz" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mehmet Ali Şahin Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title