Haberler

AK Parti Ankara Milletvekili Düzgün, organ bağışı çağrısında bulundu Açıklaması

Güncelleme:

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, organ bağışının önemine dikkati çekerek, "Gelin hep birlikte organlarımızı bağışlayarak, bir canın kurtulmasına, görme engelli birinin görmesine vesile olalım." dedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, organ bağışının önemine dikkati çekerek, "Gelin hep birlikte organlarımızı bağışlayarak, bir canın kurtulmasına, görme engelli birinin görmesine vesile olalım." dedi.

Düzgün, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığının bugünkü verilerine göre, kalp için 1294, akciğer için 157, böbrek için 22 bin 652, karaciğer için 2 bin 338, pankreas için 283, kornea için 2 bin 491 hastanın nakil beklediğini söyledi.

Avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80'inin kadavradan, yüzde 20'sinin ise canlı kaynaktan yapıldığını ifade eden Düzgün, Türkiye'de bu oranın, Avrupa'nın tam tersine yüzde 80'i canlı, yüzde 20'sinin kadavradan gerçekleştiğini aktardı.

Türkiye'de toplumsal gerçeklik göz önüne alındığında, organ nakli hususunda herhangi bir kanuni düzenlemeye ihtiyacın olmadığını belirten Düzgün, şöyle devam etti:

"Ülkemizde bugün itibarıyla 158 nakil merkezi bulunmaktadır. Organ bağışı konusunda gereken hukuki, fiziki, teknik ve organizasyonel altyapımız mevcut olup, tek sorun organ bağışında yeterli sayıya ulaşamadığımızdır. Ülkemizde bağış konusunda yaşanılan en büyük zorluk, kültürel yapımızdan kaynaklanmaktadır. Bireyler ölen yakınlarının organlarının bağışlanması hususunda oldukça hassas davranabilmektedir. Aile üyeleri organ bağışında bulunsa dahi grup içerisinde yaşanan çatışmalar sonucunda bağıştan vazgeçilmesi söz konusu olabilmektedir."

Arife Polat Düzgün, Türkiye'nin kadavradan nakillerde Avrupa ve dünya genelinde henüz beklenen performansı yakalayamadığına dikkati çekti.

Bağış konusunda topluma yönelik çeşitli eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürütüldüğünü anımsatan Düzgün, ancak bu konuda kayda değer bir sonuç alınabilmesi için kamu otoritelerinin ortak bir politika birliği içerisinde hareket etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Düzgün, "Zira organ bağışı algısı çocukluk çağından itibaren işlenmesi gereken bir eğitim sorunu olabildiği gibi kamu görevlilerinin potansiyel bağışçılarımıza yönelik tutum ve davranışları da oldukça önemli bir argümandır. İslam dininde organ bağışının uygun şartlar yerine getirildiğinde caiz olduğunu bildirmiş, bu konuda Kur'an'da ayetler olduğunu açıklamış ve alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir ücret alınmaması gerekliliğini vurgulamıştır. Gelin hep birlikte organlarımızı bağışlayarak, bir canın kurtulmasına, görme engelli birinin görmesine vesile olalım." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Arife Polat Düzgün Milletvekili AK Parti Ankara Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title