Haberler
BBC

Ailesini korumak için kalaşnikofa sarılan 15 yaşındaki Afgan kız çocuğu kahraman mı kurban mı?

Güncelleme:

Afganistan'da evini basan isyancılara karşı silaha sarılarak iki kişiyi öldüren 15 yaşındaki Nooria kahraman ilan edildi. Ancak ortaya atılan iddialar kızın zorla evlendirildiği kocasını da öldürmüş olabileceğini söylüyor. Gizemini koruyan olayda Nooria'nın kahraman mı yoksa propaganda kurbanı mı olduğu merak konusu.

Afganistan'da geçen ay evleri basılıp anne ve babası öldürülen 15 yaşındaki Nooria, kalaşnikofla saldırganlara ateş açtı. İki kişiyi öldürüp birini yaralayan Nooria, kahraman ilan edildi. Ancak daha sonra ortaya atılan iddialar durumu karmaşık hale getirdi. Bir kesim Nooria'nın evli olduğunu ve baskını yapanın kocası olduğunu söylerken, polisler ise baskının sahibinin kesinlikle Taliban olduğunu söyledi. Yaşanan bu durum, kadınların bölgedeki çaresiz yaşamını bir kez daha gözler önüne serdi.

ANNE VE BABASINI KURŞUNA DİZDİLER

Nooria'nın anlattığına göre gecenin karanlığından yararlanan adamlar köye gelip sabaha karşı 1.00 sularında Nooria'nın ailesinin yaşadığı evin kapısını kırarak içeri girdiler. 15 yaşındaki kız yatak odasında gürültüye uyandı ama hiç hareket etmedi ve ses çıkarmadı. Diğer odadaki 12 yaşındaki erkek kardeşini düşündü. BBC'ye verdiği mülakatta, daha sonra adamların anne ve babasını bir yamaçta olan evlerinin dışına çıkardığını duyduğunu söyledi. Bunu silah sesleri izlerken genç kız, "Onları kurşuna dizdiler" dedi.

AİLESİNİN KATİLLERİNE ATEŞ AÇTI

Afganistan'ın çatışmalı bir bölgesinde küçük bir köyde doğup büyüyen Nooria, küçük yaştan itibaren kendini korumak babasından silah kullanmayı ve nişan almayı öğrenmiş. O gece Nooria saklanmak yerine babasının AK-47 tüfeğini (Kalaşnikof) kaparak anne ve babasını öldürenlerin üzerine ateş açtı. Ta ki mermisi tükenene kadar.

"ÇOK ACIMASIZLARDI"

Silahlı grup baskından bir saat kadar sonra geri çekilerek uzaklaştı. Nooria'nın annesi, babası, komşuları ve akrabaları olan yaşlı bir başka kişi ve iki saldırgan yerde cansız yatıyordu. Noorie, "Korkunçtu. Çok acımasızlardı. Babam özürlüydü benim. Annem masumdu. Onları öldürdüler" diyor. Nooria ve kendisinden büyük ve askeri polis teşkilatında subay olan üvey erkek kardeşi, babalarının aşiret büyüklerinden ve hükümet yanlısı biri olduğu için hedef alındığını söylüyorlar.

MİLİTANLARI DEĞİL KOCASINI DA ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR

Birkaç hafta içinde olayın rengini değiştiren yeni bilgiler ve tanıklıklar gelmeye başladı. Nooria ile ölen saldırganların akrabaları, yerel polis, aşiret büyükleri, Taliban sözcüleri ve Afgan hükümetinin açıklamaları birbirini tutmuyordu. BBC'ye ulaşan birkaç farklı tanığın ifadelerine göre, o gece öldürülenlerden biri 15 yaşındaki Nooria'nın birkaç yıl önce çocuk yaştayken evlendirildiği ancak birlikte yaşamadığı 'kocası' idi ve olay aslında bir aile kavgasından çıkmıştı. Bazı akrabaları ve yerel halktan kaynaklar BBC'ye Nooria'nın kocası olduğunu söyledikleri Rahim adlı kişinin köye, bir aile kavgası nedeniyle baba evine dönen Nooria'yı geri almaya geldiğini, gelirken de yanında Taliban militanlarını da getirdiğini söylediler. Nooria ise hiçbir zaman evlenmediğini söylüyor.

KIZ ÇOCUKLARI AŞİRET KURBANI

Bazılarına göre ise Nooria, aileler arası bir evlilik anlaşmasının parçasıydı. Moki anlaşması denilen geleneğe göre iki aile birer kızlarını diğer ailenin oğullarına vermek üzere anlaşıyordu. Bu anlaşmaya göre Rahim Nooria'yı ikinci eşi olarak alacak, buna karşılık Nooria'nın babası Rahim'in yine çocuk yaştaki yeğeniyle ikinci evliliğini yapacaktı. Evliliklerin resmileşmesi için birkaç yıl bekleyeceklerdi. Farklı iddialar Nooria'ya o gece gerçekten ne olduğunu perdelemeye hizmet ederken, bir yandan da Afganistan kırsal yaşamının kadınlar açısından trajik realitesini de sergiliyor.

TALİBAN SUÇU ÜSTLENMEDİ

Aslında herkes o gece sabaha karşı köye bir baskın olduğun ile ilgili hemfikir. Ama o gece ne olduğu konusundaki en tartışmalı unsur, gelenlerin kim olduğu ve ne için geldikleri. Nooria, gelenlerin kendilerini Taliban savaşçılarının sık sık kullandığı terimle 'Mücahitler' olarak tanıttıklarını ve babasını hedeflediklerini söylüyor. Taliban ise Nooria'nın girdiği çatışmayla bir alakası olduğunu reddediyor. Ama o gece köye bir baskın yapıldığını doğruluyorlar. Baskında yerel bir polis kontrol mevzisinin hedeflendiğini, iki Taliban savaşçısının yaralandığını, can kaybı vermediklerini söylüyorlar.

KAHRAMAN MI PROPAGANDA KURBANI MI?

Yerel yetkililer ve Afgan hükümet yetkilileri ise Taliban karşısında bir zafer kazanıldığını söyleyerek Nooria'yı 'gerçek bir kahraman' ilan etmiş bulunuyor. Nooria ve küçük erkek kardeşi bölgeden askeri bir helikopterle alınarak bölgede güvenli bir yere yerleştirilirken, 'öz savunma' için silaha sarılan genç kızın hikayesi sosyal medyayı sardı. Afganistan'da sivillerin devlet başkanı tarafından Taliban saldırılarının püskürtülmesinde oynadıkları rollerden dolayı övülmesi sıra dışı bir şey değil. Ama Devlet Başkanı Eşref Gani Nooria'yı başkent Kabil'e çağırınca karışık tepkiler de gelmeye başladı. Kimileri Nooria'nın gerçekten bir kahraman olduğunu düşünüyor. Kimilerine göre ise o savaşan iki gücün arasında kalan masum bir kız çocuğu ve propaganda malzemesi olarak kullanılıyor.

BBC

Afganistan Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (18)

Adem:

Benim düşmanım Amerikadır. Hedef saptırmak için oyun kumpas kuruyorlar. Terörist ordu kurup kendi kendilerine de saldırtıyorlar. Her yerde de ajanları var. Ama şunu biliyorum. Benim düşmanım Amerikadır.

9
5
yanıtYanıtla
Tenten:

İslam ülkesi ve şeriat var.. tek eksiklik Halife. Sarıklı cübbeliler Kadınları burkalara hapsedip 10 yaşında evlendiriyor.

7
6
yanıtYanıtla
urfalı:

demekki aklını üyle doldurmuşlar senin.

yanıt2
yanıt2
urfalı:

şamerikanin kukla yünetimi altinda olan ülkemi şeriatlan yünetiliyor.şeriat bir ülkede olursa 10 yaşindaki kıza tecavüz eden dar agacinda sallandirilir.ümur boyu milletin vergisiyle cezaevinde beslenmez.aklıni kiraya verme kimseye

yanıt3
yanıt4
Dip not:

İslami ve şeriatı bilmeyen cahiler senin gibi düşünür

yanıt1
yanıt4
Sümbüllü:

Şeriat oşan ülkede 8 yaşında evlendirilir adet görmemiş kız çocukları diye ayet var. Cariye var dilediğin kadarıyla dilediğin şekilde. Çünkü cariye eşyadır.

yanıt3
yanıt1
Dip not:

Islami ve şeriat bilmeyen cahil senin gibi düşünür

yanıt0
yanıt4
Dürbünlü:

Tek bir islam ülkesi gösterin Atatürk Türkiyesi dışında kadınlar çocuk yaşta evlendirilmeyen. Sadece bizde suç.

yanıt1
yanıt3
CS go:

Dust 2 ye de bekleriz ablayı Rank kasariz seri

4
4
yanıtYanıtla
TRAPİZON-SİKANALI ZEHİR ALİNİN AMCA ÇOCUĞU:

BU KIZIMIZI EN DERİN DUYGULARIMLA KUTLAR YÜCE YARATANIMA EMANET EDERİM BU İSLAM MÜCAHİDİ KIZIMIZI. YÜCE YARATAN YAR VE YARDIMCISI YOLU AÇIK BAHTI APAK, SAĞLIK VE MUTLULUĞU HEEEEP AMA HEP SÜREKLİ OLSUN

5
1
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title