Haberler

Ailesinden habersiz okumaya başladı, şimdi kadınlara umut olmak için dernek kurdu

Güncelleme:

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesindeki Örnek köyünde, babasının okumasına izin vermediği Hatice Temir (29), Çukurca'da oturan ablasının yanına yerleşip, okula başladı.

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesindeki Örnek köyünde, babasının okumasına izin vermediği Hatice Temir (29), Çukurca'da oturan ablasının yanına yerleşip, okula başladı. İlkokul 3'üncü sınıfta ailesinin durumu öğrenmesi üzerine türlü engellere maruz kalan Temir, okulunu tamamlamak için direndi, hayallerine ulaştı. Kendisi gibi olan kadınlara yardım etmek için dernek kuran Temir, kız çocuklarının eğitimine destek veriyor ve okuma yazma bilmeyen kadınlara eğitim veriyor.

Yüksekova'ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve kızların sadece ilkokulu okuyabildiği Örnek köyünde oturan Hatice Temir, köydeki bu tabuyu azmi ve başarısı sayesinde yıktı. Babasının o dönem muhtar olduğunu ve gelen gidenlerinin çok olduğunu belirten Temir, köyde kız çocuklarının da ilkokula kadar okutulduğunu anlattı. Annesine okumak istediğini söylediğinde çok şaşırdığını belirten Temir, okul okumak için Çukurca ilçesinde yaşayan ve yeni doğum yapmış ablasının yanına gittiğini söyledi. Temir, ilkokul 3'üncü sınıfa kadar başarıyla okurken, bu sırada eniştesinin babasına "Dersleri çok iyi, öğretmen sürekli övüyor" demesiyle Temir'in okuduğu da ortaya çıktı. Temir'in babası kızını yanına alarak yalnızca 5'inci sınıfa kadar okutacağını söyledi.

'BAŞARI BELGELERİMİ DUVARA ASIYORLARDI'

İlkokulu bitiren Temir, daha sonra okumak istediğini ailesine söylediğini ve ailesinin de kendisini "Okumayacaksın" diye tehdit ettiğini anlattı. Ama ailesinin karşısında inatla durup okumak istediğini belirten Temir, "Ben daha çok inat ederek başardım. Sürekli okul birincilikleri aldım. Köyde herkes toplanıp 'Acaba Hatice ne getirdi?' diye merek ediyorlardı. Ağabeyim başarı belgelerimi evin duvarlarına asıyordu. Böylece ortaokulu bitirdikten sonra burs almaya başladım" dedi.

'KÖYDEKİ KIZLAR İÇİN UMUT OLMAK İSTEDİM'

Liseye başlarken ilk kez ailesinin kendisiyle konuşup neler yapacağını sorduğunu ve ilgilendiklerini belirten Temir, "Ailem liseyi başarılı bir şekilde bitirmem durumunda üniversite okumam için engel olmayacaklarını söyledi. Bu benim için bir dönüm noktası oldu. Liseye Van'da devam ettim ve burslar almaya başladım. Köydeki kızlar için bir umut kaynağı olmak istedim" diye konuştu.

HEM GENÇ KIZLARA DESTEK OLUYOR HEM DE OKUMA YAZMA EĞİTİMİ VERİYOR

Liseyi de başarılı bir şekilde bitirip üniversite sınavına giren Temir, Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü kazandı. Bu bölümü de bitiren Temir, daha sonra memleketine dönüp kadınlara destek olmak için Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği'ni kurdu. Kurduğu dernekle birlikte çok sayıda kız çocuğunun eğitime destek olan Temir, okuma yazma bilmeyen kadınlar için okuma yazma kursları düzenliyor, kadınlara psikolojik destek sağlıyor.

'HEDEFİMİZ KADINLARI EKONOMİYE KAZANDIRMAK'

Temir, "Kadınlar üretim yapıp hayata karışmak istiyor. Kadınlar sosyalleşebileceği bir alan istiyor. Burada okuma yazma ve resim kursları açtık. Okuma yazma öğrenmeden ölmek istemeyen kadınlar gördük. ve böylece derneğimiz gün geçtikçe büyüdü ve kadınlar bize başvurmaya başladı. Köydeki ürünleri pazarlamak isteyen kadınlar oldu. Tarım müdürlüklerinde kooperatif kurduk. Yüksekova'da hayalleri olan bir ekibiz. Hedefimiz kız çocuklarının eğitim konusunda desteklemek, kadınları ekonomiye kazandırmaktır" diye konuştu.

'HEM PİŞMAN HEM DE GURURLUYUM'

Köyde çiftçilik yapan 10 çocuk babası Cemal Temir (68), en küçük kızı Hatice'nin kendisinden habersiz okul hayatına başladığını ve hayallerine ulaştığını belirterek, "Şimdi hem pişmanım hem de gurur duyuyorum. Keşke kızımı dinleseydim okutabilseydim. Ama o kendi kendine okumayı kafasına sokmuştu. Okumaması için elimden geleni yaptım ama Hatice kazandı. Yüksekova'da Kadın Derneği açtı. Kadınların ve kızların umudu oldu. Buradan bütün kız babalarına sesleniyorum ben okutmadım sizler kız çocuklarınızı okutun" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yüksekova Çukurca Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title