Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Ekonomide 2023 hedeflerimize ulaşmak için kadınları ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız. Azami ölçüde özellikle Ar-Ge'de, teknolojide, yazılımda, daha yüksek katma değerli alanlarda da kadın oranını artırmak durumundayız." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Ekonomide 2023 hedeflerimize ulaşmak için kadınları ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız. Azami ölçüde özellikle Ar-Ge'de, teknolojide, yazılımda, daha yüksek katma değerli alanlarda da kadın oranını artırmak durumundayız." dedi.

Kaya, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) 8. kuruluş yıl dönümü kapsamında bir otelde düzenlenen "Farkındalık Ödülleri Töreni ile Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temalı Sempozyum" programına katıldı.

KEFEK'in 8. yıl dönümünü kutlayarak başladığı konuşmasında Kaya, sistem değişikliğiyle KEFEK'in uyum yasalarıyla gelecek dönemde çok daha önemli çalışmalara imza atacağını belirtti.

Kaya, son 15 yılda AK Parti iktidarları döneminde kadınların toplumsal statülerinin güçlendirilmesi konusundaki başarıların ve gelinen noktanın çok önemli olduğunu söyledi.

Bakan Kaya, "Mecliste 2002'de yüzde 4,4 olan kadın milletvekili oranını yüzde 14,7'ye yükselttik. Bu hala istediğimiz bir oran değil. Yüzde 50'lere çıkarmak istediğimiz bir oran. Belki çok radikal bir söylem ama biz kadınların erkeklerle eşit oranda temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda da her türlü çalışmayı yapıyoruz." diye konuştu.

Beşeri sermayesinin yarısı olan kadınlardan istifade etmeyen bir toplumun milli bir kayıp içinde olduğuna dikkati çeken Kaya, Türkiye'de son 15 yılda kadınların bilgilerinden, zekalarından, düşüncelerinden faydalanma adına önemli adımlar atıldığını kaydetti.

Kaya, son 15 yılda kadının statüsünün güçlendirilmesi alanında hükümet programları başta olmak üzere tüm temel politika belgesinde hazırladıkları eylem planlarının önemli bölümünü hayata geçirdiklerini belirtti.

"Mühendislik alanında çalışan kızların sayısı artacak"

Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlayacak tüm haklardan erkeklerle eşit yararlanmalarının Bakanlığının öncelikli hedefi olduğunu aktaran Kaya, "Ekonomide 2023 hedeflerimize ulaşmak için kadınları ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız. Azami ölçüde özellikle Ar-Ge'de, teknolojide, yazılımda, daha yüksek katma değerli alanlarda da kadın oranını artırmak durumundayız." ifadesini kullandı.

Kaya, gelecek dönemde kız çocuklarının erkeklerle eşit oranda mühendislik okumasını istediklerini anlatarak, bu kapsamda Mühendis Kızları Projesi'nin yaşama geçirildiğini hatırlattı.

Kadınların iş gücüne katılma oranının son 15 yılda ciddi oranda arttığını dile getiren Kaya, oranın yüzde 20'lerden yüzde 34'lere çıkarıldığını kaydetti. Kaya, 2023 hedefi olan kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 41'e yükseltilmesi için de önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

"Başarı hikayelerini ön plana çıkarıyoruz"

Bakan Kaya, Türkiye'de işveren kadınların toplam içindeki oranının yüzde 14,6 olduğuna işaret ederek, bunu yükseltmek için de çalışmaları bulunduğunu belirtti.

Kadın girişimciliğinin desteklendiğini, kadınlara cesaret verilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, "Kadınlarımıza cesaret vermemiz gerekiyor. Girişimciliği desteklemek önemli ama onları başarabileceklerine inandıramazsak girişimcilik eğitimi alsalar bile hayata geçirmiyorlar. O yüzden kadınlarımızı cesaretlendirmek adına başarı hikayelerini ön plana çıkarıyoruz." dedi.

Mikrokredi uygulamasıyla 165 bin dar gelirli kadına 675 milyon kredi desteği verildiğini aktaran Kaya, 138 bin aktif kadın üyenin bu desteklerden faydalanarak kredi kullanmaya devam ettiğini kaydetti.

Bakan Kaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile 300 organize sanayi bölgesine 300 kreş açılması çalışmalarının başladığını bildirdi.

"Kadınların yararına olmayacak hiçbir metnin altına imza atmayız"

Gelecek genel ve yerel seçimlerde kadın meclis üyelerinin, belediye başkanlarının ve milletvekillerinin sayısının artırılacağına inandığını söyledi.

Bakanlıklarda üst düzey kadın bürokrat sayısının oranının yüzde 11 olduğuna dikkati çeken Kaya, Bakanlık görevini üstlendikten sonra Bakanlıkta üst düzey bürokratların kadın sayısını artırmak için mücadele ettiğini ifade etti.

Kaya, "Biz hem kabinede olan kadın bakanlar olarak hem AK Parti'li kadın milletvekilleri olarak kadınların yararına olmayacak hiçbir metnin altına imza atmayız." dedi.

Son 15 yılda kız çocuklarının eğitimi noktasında çok önemli işlere imza atıldığına değinen Kaya, yapılan projelerle kız çocuklarının okullaşma oranının yükseltildiğini belirtti.

"Kız çocuklarının yeri okullar, evlilik değil"

Erken yaşta evliliklerin önlenmesinin Bakanlığının önem verdiği çalışma alanlarından biri olduğunu dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erken yaşta evliliklerin öncelikle yüksek olduğu illerde pilot uygulamamızı başlattık. Bu konuda eylem planı hazırladık, hayata geçirdik. Öncelikle Türkiye'de erken yaşta evliliklerin yüksek olduğu 8 ilde bu oranı Türkiye ortalamasının altına düşüreceğiz. Türkiye ortalamasını da sıfıra hep birlikte el ele indireceğiz. Bunun için toplumsal bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Çok kolay bir iş değil ama biz bu konuda gayretliyiz. Azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Kız çocuklarının yeri okullar, evlilik değil. Kız çocuklarının her birinin üniversiteyi bitirmesini istiyoruz."

Okula giden kız çocuklarını şartlı eğitim yardımıyla desteklediklerini, 2 milyon haneye bu yardımları verdiklerini hatırlatan Kaya, annelere verilen şartlı eğitim desteğine devam edeceklerini ifade etti.

Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Ravza Kavakcı, KEFEK Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu da katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Betül Sayan Kaya Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title