Haberler

Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Ayçe Tamer: "Mantar Bulaşıcıdır, Tedavi Edilmeli"

Bozyazı Devlet Hastanesi Aile Hekimi Dr. Ayçe Tamer, Eldeki Kaşıntı ve Kabuklanmaların Mantar Enfeksiyonu Olabileceğini Belirterek, Mantarın Bulaşıcı Bir Hastalık Olduğunu ve Tedavi Edilmesi Gerektiğini Söyledi.

Bozyazı Devlet Hastanesi Aile Hekimi Dr. Ayçe Tamer, eldeki kaşıntı ve kabuklanmaların mantar enfeksiyonu olabileceğini belirterek, mantarın bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Tamer, bölgede seracılık ve hayvancılığın yaygın olduğuna dikkat çekerek, hastaneye ellerinde kaşıntı ve kabuklanma yakınması ile başvuran hastaların bir çoğunda mantar enfeksiyonu tespit ettiklerini ve bu kişilerin genelde sera çalışanları olduğunu belirtti. Vücuttaki bakterilerin ve mantarların genelde hastalık yapmadan yaşadığını ifade eden Tamer, uygun ortam bulduklarında ise hızla çoğalıp, enfeksiyona neden olabildiklerini kaydetti. El ve ayak mantarının oldukça sık rastlanan bir cilt hastalığı olduğunu söyleyen Tamer, "Sıkı ayakkabı giyilmesi, cildin uzun süre nemli kalması, cilt sıyrıkları duyarlılığı arttırır. Mantar enfeksiyonu her yaşta görülebilir. Ciltte, saçta, kasıkta, ayakta, sakalda, tırnaklarda görülebilir. Etkilenen bölgede kaşıntı, cilt lezyonları, kızarıklık, halkasal şekilli lezyonlar, koyu veya açık renkli değişik alanlar gibi belirti ve şikayetlere neden olabilir. Kaşınma, yanma, etkilenen bölgenin sızlaması, kızarıklık ve kötü koku olabilir. Ayaklarda içi su toplamış yaralar gözlenebilir. Kabuklanmalar, dökülmeler olabilir. Tırnakta renk değişimi, kalınlaşma, kabalaşma görülür. Saç mantarı genellikle çocukları etkiler. Kırılan saçlar sonucu olarak saçta tipik siyah noktalar olabilir. Tanı esas olarak cildin görünümüne göre konur. Tedavide kişisel bakım çok önemlidir. Deri temiz ve kuru tutulmalıdır" dedi.

Mantarın bulaşıcı bir hastalık olduğunu, direk temasla bulaşabileceğini kaydeden Tamer, bu nedenle elbise, saç fırçası, çorap, terlik, ayakkabı gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması uyarısında bulundu. Tamer, mantar enfeksiyonundan korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı:

"Ayak temiz, serin ve kuru tutulmalıdır. Pamuklu, yün veya bunlar gibi emici maddelerden yapılmış çoraplar giyilmelidir. Ayakkabılar ayağa tam olmalı ve böylece ayağa ya da tırnaklara travma azaltılmalıdır. Dar burunlu, yüksek topuklu, eski, yıpranmış ayakkabılar, çorapsız giyilen ayakkabılar veya başkasının ayakkabısı giyilmemelidir. Halı döşeli zeminler, banyo yerleri, duşlar, jimnastik salonları, soyunma odaları, yüzme salonları, hamam gibi yerlerde çıplak ayakla yürümekten kaçınılmalıdır. Tırnaklar kısa ve düz kesilmelidir. Tırnak batması riskine karşılık kenarları yuvarlak kesilmemelidir. Vücudun diğer kısımlarında olan ayak ve yüzeysel mantar enfeksiyonlarına bakılmalı ve tedavi ettirilmelidir. Normal ve anormal tırnakları kesmek için farklı tırnak makasları kullanmak uygundur. Aile üyeleri veya yakın arkadaşlar, temas eden kişiler ayak mantarı ve tırnak mantarı için tedavi edilmelidir. Ciddi ve uzun süren enfeksiyonlarda hekime başvurulmalıdır. Hekim tarafından ağızdan kullanılan veya cilde sürülen ilaçlar önerilecektir. Bu tedaviyi almadan önce karaciğer fonksiyon testlerine bakılması uygun bir yaklaşım olur. Mantar enfeksiyonları tedavi edilmediği zaman enfeksiyonun derinliği artabilecek, üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon eklenebilecektir." (HK-AB-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title