Haberler

Aile Albümlerine Artık Embriyo Cd'leri de Eklendi

Güncelleme:

Bu yöntemle hem en sağlıklı embriyonun seçimi gerçekleştiriliyor, yüksek gebelik oranları elde ediliyor.

Tüp bebek tedavisi her geçen gün yeni bir gelişmeye sahne oluyor. Bunlardan biri de embriyonun gelişiminin 24 saat canlı olarak izlenebildiği Embriyoskop yöntemi… Bu yöntemle hastaların tüm embriyolarının her safhası sürekli izlenirken, en sağlıklı embriyoyunun seçilmesi sağlanıyor. En sağlıklı embriyonun seçilmesi ise yüksek gebelik oranı anlamına geliyor.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Laboratuar Direktörü Dr. Elif Ergin, anne adayından alınan yumurtaların, baba adayının spermi ile mikroenjeksiyon işlemi ile birleştirilmesi sonrasında en önemli noktanın, embriyonun anne rahmine en uygun şartlara sahip bir ortamda tutulması olduğunu söyledi. Embriyoskop cihazının, embriyoya anne rahmini taklit eden bir ortam sağladığına dikkat çeken Dr. Ergin, "Mikroenjeksiyondan 16-18 saat sonra yumurtalar inkübatör adı verilen dolaplardan çıkartılarak mikroskop altında döllenmeleri kontrol edilir.

Daha sonra embriyolar tekrar bu dolaplara yerleştirilerek, embriyo transfer gününe kadar kalırlar. Embriyonun gelişimi çok dinamiktir. Normal bir embriyo, gelişimi sırasında belli saatlerde sürekli bölünerek hücre sayısını artırır. Bu bölünmelerin takibi embriyonun kalitesinin belirlenmesi açısından çok önemlidir. Çünkü kaliteli embriyo demek yüksek gebelik oranı demektir" dedi.

Embriyoyu koruyan sistem

Eski statik sistemlerde embriyoların günde bir kez bulundukları inkübatör dolaplarından dışarı çıkartılarak mikroskop ile incelendiğinin altını çizen Dr. Elif Ergin, Embriyoskop sayesinde artık embriyoların anne karnını andıran bu doğal ortamdan çıkartılmasına gerek kalmadığını kaydetti.

Eski sistemde Embriyo transferi öncesinde son kontrol yapılarak transfer edilecek embriyoya karar verildiğini, kontrol yapılan zamanların haricinde embriyoların gelişimleri hakkında fikir sahibi olunamadığını ifade eden Dr. Ergin şunları söyledi:

"Embriyonun kalitesini daha iyi anlayabilmek için önemli olan, embriyoların bölünme zamanları, simetrik olarak bölünüp bölünmediği veya bölünme hızlarıdır.

Eski statik sistemde bu konularda fikir sahibi olmak mümkün değildir. Embriyoların son görüntülerine göre karar verilir. Zira, embriyoları sık sık dışarı çıkarıp kontrol etmek mümkün değildir. Dışarı çıkarıldıklarında gaz ve sıcaklık değişimlerinden etkilenirler, bu da embriyo gelişimine zarar verir.

Embriyoskop kullandığımız hastalarda embriyoların tüm gelişimlerini hiç dışarı çıkarmadan güvenli bir şekilde izleyebiliyoruz. Böylece hastalarımızın en iyi embriyosunu hatasız bir şekilde seçebiliyoruz."

15 dakikada bir fotoğraflanıyor

Embriyoskop yönteminde inkübatörlerin içerisindeki embriyolar her 15 dakikada bir, her bir embriyonun beş katman fotoğrafı da çekiliyor.

Bu da embriyo gelişimini takip edebilmek adına hekimlere büyük kolaylık sağlıyor. Dr. Elif Ergin, Embriyoskop'un, embriyoların tüm görüntülerinin kesintisiz bir şekilde depolanmasına olanak tanıdığını ve herhangi bir detayı atlamanın önüne geçtiğini anlatan Dr. Ergin şöyle devam etti: "Görüntüler tekrar tekrar izlenebiliyor, karşılaştırma yapılabiliyor ve hatta hastanın daha önceki tedavilerindeki embriyo gelişimleri ile karşılaştırma imkanı sağlıyor.

Birden fazla kişi aynı anda görüntüleri izleyebildiğinden fikir alışverişinde bulunulabiliyor ve insan hataları ortadan kaldırılıyor. Tüm bunları yaparken de embriyoların hiçbiri zarar görmüyor. Ayrıca embriyoskop, embriyoların bulunduğu ortamın hava ve sıcaklığını sürekli ölçer ve bunu grafik olarak görmemizi sağlar. Böylece laboratuarda bulunmadığımız sürelerde dahi internet üzerinden bağlanarak embriyoların ortamının takibinin ve sabitliğinin sürdürülmesini sağlarız."

Albümlere embriyo cd'si de eklendi

Tüp bebek tedavisi aşamalarını ailelerin büyük bir merak içerisinde takip ettiklerini kaydeden Dr. Elif Ergin, embriyoskop yöntemi ile ailelerle de elde edilen görüntüleri paylaştıklarını ve cd halinde kendilerine sunduklarını söyledi. Embriyo transferinden önce hastalarla birlikte embriyolarının görüntülerini izlediklerini belirten Dr. Ergin, "Embriyonun bölünmesini ailelerle birlikte izliyoruz.

Bir insan hayatının başlangıç filmini, bir mucizeyi birlikte görüyoruz. Bu görüntüleri izlerken çok etkilenip ağlayan baba adayları bile var. Bir bebek adayının büyüdüğünü gözlemlemek aileler için oldukça heyecan verici. Böylelikle, embriyolarının gelişimini gösteren cd'leri kendilerine vererek doğacak bebeklerinin ilk albümünü başlatmaktayız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bebek Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title