Haberler

AİHM'den Türkiye'ye 260 Bin YTL Ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1999 Yılında Şırnak'ta Askeri Bölgeye Giren ve Dur İhtarına Uymayan İki Korucunun Öldürülmesi Nedeniyle Türkiye'ye 260 Bin YTL Ceza Verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1999 yılında Şırnak'ta askeri bölgeye giren ve dur ihtarına uymayan iki korucunun öldürülmesi nedeniyle Türkiye'ye 260 bin YTL ceza verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'ye yine ceza yağdırdı. Mahkeme, 18 Ağustos 1999 gecesi askeri bölgeye giren iki korucunun öldürülmesine ağır ceza verdi. Mahkemenin kararına göre Türkiye'nin 260 bin YTL ceza ödemesine neden olan olay şöyle gelişti:

"18 Ağustos gecesi saat 23.00'te, daha sonra köy korucuları Ahmet Anık ve Abdulkerim Sanrı olduğu anlaşılacak iki kişi askeri bölgeyi ihlal etti. Saat 01.15'te ikilinin etrafı askerler tarafından kuşatıldı. Şüpheli şahısların bulunduğu yerin yakınlarına 120 milimetrelik silahlarla birkaç el uyarı ateşi açan askerler, iki kişinin teslim olmasını istedi. Söz konusu kişilerin bir anda kaçmaya başlaması üzerine askerler bu kez doğrudan iki kişiyi hedef alarak ateş etmeye başladı. Askerlerin bu sırada tüfek ve iki el bombası kullandığı bildirildi. İki korucu açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi."

Olayla ilgili hazırlanan raporda, araziye giren ve teslim olmayan iki kişinin, terör örgütü PKK üyelerine yardım ettiği ya da mayın yerleştirdiğinin düşünüldüğü ifade edildi.

Konuyla ilgili yürütülen bir dizi soruşturmada, iki köy korucusunun terörist zannedilerek öldürüldüğü, teslim olmayı reddettikleri için askerlerin kendilerine ateş etmekten başka çaresi kalmadığı ifade edildi.

Ancak Ahmet Anık ve Abdülkerim Sanrı'nın 12 yakını olayı AİHM'ye taşıdı. AİHM, Anık ve Sanrı'nın yaşam hakları ellerinden alındığı ve olayla ilgili düzgün bir soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi Anık ve Sanrı'nın yakınlarına tazminat olarak 142 bin Euro masraflar için da 5 bin Euro olmak üzere toplam 147 bin Euro (260 bin YTL) ödemeye mahkum etti.

AİHM'de Türkiye aleyhine görülen diğer üç davada da Türkiye'yi toplam 65 bin Euro (115 bin YTL) ödemeye mahkum etti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title