Haberler

AİHM'den Rumlara Ret

AİHM, Kıbrıs Rum Yönetiminin, Ksinedes Arestis Davasının, Temyiz Vazifesi Gören Büyük Daireye Gönderilmesine Yönelik Yaptığı Başvuruyu Reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs Rum yönetiminin, Ksinedes Arestis davasının, temyiz vazifesi gören büyük daireye gönderilmesine yönelik yaptığı başvuruyu reddetti. Ret kararının ardından AİHM'nin yaklaşık 1400 başvuruyu TMK'ye yönlendirmesi bekleniyor.

AİHM'nin 5 yargıçtan oluşan heyeti, taraf devletlerin, daha önce ilgili daireden çıkan kararları temyize götürme taleplerini inceleyip bir karar vermekle yükümlü.

Heyetin, Rumların başvurusunu temyize götürmeme kararı, KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonu'nun artık iç hukuk mekanizması olarak görülmesi için içtihat oluşturacak ve bundan sonraki davalara de emsal olacak.

AİHM'nin ilgili dairesi, 7 Aralık 2006 tarihinde, Rum Ksinedes Arestis davasıyla ilgili olarak, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nun (TMK) etkin iç hukuk mekanizmalarında aradığı koşulları karşıladığını belirten bir karar almıştı. AİHM'nin, Loizidu davasının ardından Kıbrıs'taki mülkiyet sorununun kilit davalarından Arestis davasına ilişkin ikinci kararında, TMK ile Arestis arasında dostane çözüm sağlanamaması nedeniyle tazminata hükmedilmişti. Kararda, TMK'nin önerisi esas alınarak maddi tazminat miktarı 800 bin avro olarak belirlenmişti.

TMK'nin önerdiği 446 bin Kıbrıs Lirasına tekabül eden tazminatın 220 bini Arestis'in mülküne, 246 bini ise mülkünü 1974'ten bu yana kullanamayışından kaynaklanan zarara karşılık olduğu belirtilmişti.

AİHM'nin son kararının ardından, bundan sonraki aşama olarak, AİHM'nin önünde bekleyen mülkiyete ilişkin yaklaşık 1400 başvuruyu TMK'ye yönlendirmesi bekleniyor.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title