Haberler

Aibü'de 'Küresel Isınma ve Türkiye Üzerindeki Etkileri' Konferansı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde "Küresel Isınma ve Türkiye Üzerine Etkileri" Başlıklı Konferansta Konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Merkezi Üyesi Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, Toplumsal Olayların Temelinde İklim Değişikliklerinin Yattığını Söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde "Küresel Isınma ve Türkiye Üzerine Etkileri" başlıklı konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Merkezi Üyesi Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, toplumsal olayların temelinde iklim değişikliklerinin yattığını söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Küresel Isınma ve Türkiye Üzerine Etkileri" adlı konferansa katılan Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, küresel ısınmanın temelinde modern insanın bulunduğunu belirtti. Kadıoğlu, dünya üzerinde yaşanan büyük toplumsal olayların ve değişikliklerin kuraklık, sel, deprem gibi doğal afetlerin sonucunda meydana gelen iklim değişikliklerinden kaynaklandığını ifade etti. Dünyanın tarihte

bir çok kez iklim değişikliklerine maruz kaldığının da altını çizen Kadıoğlu, tarihte yaşanmış bir çok toplumsal olayın temelinde iklim değişikliklerinin yattığını belirtti. Kadıoğlu, "Dünyadaki iklim değişikliklerinin sonucunda büyük toplumsal olaylar meydana gelmiştir. Buzul çağlarında, kuraklıkta, aşırı yağışlarda insanların sosyolojik yapıları da değişmiştir. Fransız İhtilali'nden Kavimler Göçü'ne kadar bir çok toplumsal olayda iklim değişikliklerinin büyük etkisi vardır. Yani iklimdeki değişiklikler

toplumları da şekillendirmiştir. Kavimler kuraklık nedeniyle göç etmişlerdir. 17. yüzyılda Osmanlılar, boğazlardan geçen gemileri durdurup buğday aramışlardır. Çünkü o dönemde de kuraklık dünyayı tehdit ediyordu. Biz ilerde ne olacağını geçmişe bakarak az çok tahmin edebiliriz. Küresel ısınmanın dünyadaki siyasal, sosyal ve kültürel durumu nasıl etkileyeceğini az çok ortaya çıkartabiliriz" diye konuştu.

İklimlerin değişmesinde 4 önemli doğal sebebin rol oyanadığına değinen Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, "İklimler üzerinde güneş lekelerinin, eksen eğikliğinin, volkan patlamalarının ve depremlerin büyük etkisi vardır. Bu 4 faktör iklimlerin değişmelerine neden olup, küresel ısınmaları veya soğumaları da beraberinde getirir. Geçmişe baktığımızda 150 bin yılda 1 derece ısı artışı ya da azalışı yaşandığını görüyoruz. Bu, dünya için normaldir. Fakat son dönemdeki ısı değişmeleri sadece 150 yıl içersinde

gerçekleşmiştir. Yani binde bir oranında düşmüştür bu sayı. Bunun temel nedeni ise modern insandır. Modern insanın daha iyi yaşamak adına yaptığı bir çok şey küresel ısınmaya neden olmaktadır" dedi.

(CG-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title