Haberler

Ahşap Ustalarının İşlediği Mobilyalar İhraç Ediliyor

Adana'da 80 metrekarelik atölyede çalışan 17 ahşap oyma ustasının geleneksel motifler işlediği mobilyalar, bazı Avrupa ve Körfez ülkelerine ihraç ediliyor.

YUSUF KOYUN - Adana'da 80 metrekarelik atölyede çalışan 17 ahşap oyma ustasının geleneksel motifler işlediği mobilyalar, bazı Avrupa ve Körfez ülkelerine ihraç ediliyor.

Kent merkezindeki mobilya atölyesinde çalışan ustaların, ahşapları tokmak ve oyma kalemleriyle işleyerek hazırladıkları mobilyalar iç piyasanın yanı sıra yurt dışında da rağbet görüyor.

Ustaların ürettiği ürünler, İngiltere, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan, Irak, İran ve Dubai'ye pazarlanıyor.

Atölyenin sahibi 47 yaşındaki Süleyman Üstekidağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 12 yaşında çırak olarak başladığını, 35 yıldan bu yana da severek sürdürdüğünü belirtti.

Firmaların talebi doğrultusunda çalıştıklarını anlatan Üstekidağ, el emeğiyle ürettikleri ahşap işlemeleri koltuk ve kanepe takımlarının iskeletiyle birleştirerek firmalara gönderdiklerini vurguladı.

Üstekidağ, el işiyle mobilyaların motiflerini yaptıklarını aktararak, şöyle konuştu:

"Daha sonra firmaların boyayıp, döşemelerini yaparak son şeklini verdiği mobilyaların yüzde 70'e yakını bazı Avrupa ve Körfez ülkelerine ihraç ediliyor. Bu ülkeler arasında İngiltere, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan, Irak, İran ve Dubai bulunuyor. Geriye kalan mobilyaların yüzde 30'u ise iç piyasaya sunuluyor. Makineler, el işçiliğinin verdiği sonucu vermiyor. Bu nedenle mesleğimiz hala firmalardan ilgi görüyor. Gençler eskisi kadar ilgi duymuyor ama bu meslek eskiyecek bir meslek değil."

İşçilerden Hazret Demir, küçük yaşta çırak olarak başladığı mesleği hala severek yaptığını belirterek, "Allah izin verirse daha uzun süre bu mesleği yapmak istiyorum. Mesleğimizde yeni yetişenler yok. Gençlere bu mesleği öğrenmelerini tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Ağabeyiyle çalışan Ahmet Üstekidağ ise yaklaşık 25 yıldan bu yana mesleğin içinde olduğunu dile getirerek, "Bu mesleğin okulunu okumadım, çekirdekten yetişerek başladım. Severek yaptığım bu iş stresten uzak kalmamı da sağlıyor. Mesleğimizin önündeki sorun ise çırak bulamamak. Maalesef yeni yetişenler yok." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Fransa Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title