Haberler

Ahmedinejad: Ortak Geleceğe Sahibiz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "ortak geçmiş ve geleceğe sahip Türkiye ve İran'ın aynı zamanda ortak çıkarları, görevleri ve düşmanları olduğunu" söyledi.

Ahmedinejad, Tahran'da düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Türkiye-İran İş Konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülkenin örnek bir ekonomik düzeni ve işbirliğini dünyaya tanıtabilecek imkan ve potansiyele sahip olduğunu bildirdi.

"İran ve Türkiye, tarih yazan, medeniyet yaratan iki büyük millet ve ülkedir. Kültür ve insani değerler iki milletin geçmişinde her zaman ilk sözü söylemiştir" diyen Ahmedinejad, İran ve Türkiye arasındaki dostluğun yüzyıllara dayandığını ifade etti.

Türkiye ve İran'ın ortak değer, kültür ve tarihe sahip olduğunu söyleyen Ahmedinejad şunları kaydetti:

"Bizler, ilahi dinin takipçileriyiz, adalet, temizlik, sevgi, misafirperverlik, samimiyet, sadakat, doğruluk gibi değerler bizim milletlerimiz arasında yaygındır. Tarih boyunca hiçbir güç ve olay bu değerleri Türk ve İran halkından alamamıştır. Bugün de hiçbir güç, bu özellikleri bizlerden alamaz."

Bölgede iki ülke halkına ait önemli potansiyeller ve fırsatlar olduğunu ve bunlardan yararlanılması gerektiğini kaydeden Ahmedinejad, "Ortak tarihe ve geleceğe sahibiz. Ortak çıkarlarımız, görevlerimiz ve düşmanlarımız var. İşbirliklerimiz her zaman, özellikle de günümüzde hem iki ülke hem de bütün milletlerin lehine olmuştur" diye konuştu.

Dünyadaki mevcut ekonomik yapının ihtiyaçlara cevap veremediğini ve yeni bir ekonomik düzene ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Ahmedinejad, iktisadi faaliyetlerin dostluğu, işbirliğini, halklar arasında saygı ve yakınlaşmayı pekiştirmesi gerektiğini söyledi.

Ahmedinejad, ekonomik faaliyetlerin bir tarafın kar, diğer tarafın zarar etiği bir düzene göre değil, adalet ve eşitlik esasına göre yapılmasının zorunlu olduğuna işaret etti.

"Ülkeler, milletler ve tüccarlar arasındaki ilişkiler de adalet esasına göre olmalı" diyen Ahmedinejad, "Adalet olursa herkes kar eder, dostluk, barış ve güvenlik de sağlanmış olur. Ama mevcut ekonomik düzen, bu özelliklerden yoksundur ve sonuçlarını da görüyoruz. Birçok savaşın, işgalin ve toplumsal çalkantının temelinde adil olmayan ekonomik ilişkiler vardır" ifadesini kullandı.

-"TÜRKİYE VE İRAN'IN GÖREVLERİ VAR"-

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Türkiye'nin iyi bir programla kalkınma yolunda ilerlemesinden memnunluk duyduğunu belirterek, Türkiye ve İran halklarının çok çalışkan ve aktif olduklarını söyledi.

"Türkiye ve İran'ın görevleri olduğunu" ifade eden Ahmedinejad, "İran ve Türkiye, günümüz dünyanın ihtiyaçlarına cevap vermeli. Dünya, bugün içinde ekonomi, kalkınma, adalet, dostluk ve sevginin yer aldığı bir örnek (ekonomik düzen) peşinde. Tarihimiz, kültürümüz, medeniyetimiz, irademiz, bu görevi başarıyla yapmamıza imkan veriyor. Biz, örnek bir ekonomik düzen ve ikili işbirliğini dünyaya tanıtabiliriz. Bu, bizim bugünkü görevimizdir" diye konuştu.

İki ülkenin kalkınmasını istemeyen düşmanlar olduğuna değinen Ahmedinejad, işbirliği ve ilişkilerin istenen düzeye ulaşmasını önleyen yapısal, teknik ve diğer engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Ahmedinejad, Türkiye ve İran'ın tarım, enerji, biyoteknoloji, havacılık ve uzay, sanayi, ticaret, turizm, kültür, bankacılık, mühendislik ve diğer alanlarda tecrübelerini paylaşabileceklerini ve işbirliğini artırabileceklerini kaydetti.

Türk ve yabancı yatırımcıları, petrol, doğal gaz, petrokimya, konut yapımı, turizm ve diğer alanlarda ülkesine yatırım yapmaya davet eden Ahmedinejad, Türkiye ve İran arasında milli paralarla ticaret yapabildiğini ve vatandaşların karşılıklı olarak vize uygulamasından muaf tutulduklarını hatırlattı.

Ülkesindeki zengin enerji kaynaklarına da değinen Ahmedinejad, Hazar Denizi ve İran etrafındaki enerjinin dünyaya aktarılmasında Türkiye'nin köprü olabileceğini söyledi.

Yılda yaklaşık iki milyon İranlının Türkiye'yi ziyaret etmesinden memnunluk duyduklarını ve bunu teşvik ettiklerini belirten Ahmedinejad, İran'ın da büyük turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye ve İran arasındaki dış ticaret hacminin 10 milyar doları geçtiğini ve en kısa sürede bu rakamın 30 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini yineleyen Ahmedinejad, iki ülke ekonomisini potansiyel ve imkanlarına bakıldığında bu rakamın çok da büyük olmadığına dikkati çekti. Ahmedinejad, Türkiye ve İran arasındaki ticarette adalet ve denge sağlanmasının önemine de işaret etti.

İkili ilişkilerin geliştirilmesini desteklediklerini ve bölgesel işbirliğinin gelişmekte olduğunu anlatan Ahmedinejad, "Her iki ülkede de irade var. El ele verip tüm görevlerimizi yapmalıyız. İki ülke arasındaki işbirliğinin geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Ahmedinejad, konuşmasının sonunda davetine icabet eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi için çalışan ilgili tüm yetkili ve makamlara teşekkür etti. - TAHRAN

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title