Haberler

Ahmedinejad Batı'yı Suçladı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, önceki günkü olaylara ilişkin açıklamalarından dolayı ABD ve İngiltere'yi eleştirdi.

Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama ile İngiltere hükümetinin olaylara ilişkin açıklamalarını, "Defalarca onlara nasihatte bulunduk, ancak onlar zilleti tercih etmede ısrar ediyorlar. Onların, kendilerinden öncekilerden de daha büyük bir zilleti yaşayacaklarından eminim" ifadesini kullandı. 

Ahmedinejad, olaylara ilişkin olarak da "İran halkı bu tür oyunları çok gördü. Siyonistlerin ve Amerikalıların siparişi üzerine hazırlanan ve biletleri önceden alınan oyunu yine sadece kendileri seyrediyor" dedi.

Olayların sipariş edildiğini ve planlandığını kaydeden Ahmedinejad, "Hem senaryoyu yazanların hem de oyuncuların yanlış yaptığını" söyledi.

Tahran'da önceki günkü olaylarda resmi açıklamalara göre muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi'nin yeğeni dahil yedi kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmış, milyonlarca dolarlık maddi hasar meydana gelmiş ve 300 kişi de gözaltına alınmıştı. Birçok basın-yayın organı ise olaylarda hayatını yitirenlerin sayısını 15 olarak açıklamıştı.

İNGİLİZ BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI

İran, olaylarla ilgili  "müdahaleci açıklamalarından" dolayı İngiltere'yi protesto için bu ülkenin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

 

İran Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Simon Lawrence Gass’e, "bağımsız bir ülkenin iç işlerine müdahale edilemeyeceğinin" iletildiğini açıkladı.

 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest de "Yasaları ihlal etmeye ve kargaşaya teşvik, bir ülkenin iç işlerine karışmaktır. Batılı bazı ülkelerin bu yöndeki tutumlarını kınıyoruz. Bağımsız ülkelerin iç işlerine müdahale etmemek tüm ülkelerin saygı duyması gereken bir konudur" ifadelerini kullanmıştı.

 

Batılı bazı ülkelerin yanlış hesaplar yaptığını söyleyen Mihmanperest,  "Batılıların, kargaşa peşinde olan birkaç bin kişiyi, 70 milyona tercih etmeleri doğru değil" demişti.

 

Tahran yönetimi, "olaylarda Batılı kitle iletişim araçlarının yanı sıra ABD ve İngiltere merkezli Farsça yayın yapan televizyon kanallarının halkı kargaşa ve olay çıkarmaya teşvik ettiğini" öne sürüyor.

 

Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve Meclis Başkanı Ali Laricani'nin yanı sıra bazı dini ve siyasi liderler, "olay çıkaranları destekleyen açıklamalarından dolayı ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer bazı ülkeleri" eleştirmişti.

 

Devrim Muhafızları da açıklamasında, "fitneci ve bozguncu" diye nitelendirdiği grubun, Batılı ülkelerle bağlantılı olduğunu ileri sürmüştü.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title