Haberler

Ahıska Türklerinin Sürgünü 71. Yıldönümünde

Dışişleri Bakanlığı, bugün dokuz ülkede sayıları 500 bini bulan Ahıska Türkleri’nin durumunun, soydaş topluluk olarak Türkiye’nin gündemindeki öncelikli yerini korumaya devam ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, bugün dokuz ülkede sayıları 500 bini bulan Ahıska Türkleri'nin durumunun, soydaş topluluk olarak Türkiye'nin gündemindeki öncelikli yerini korumaya devam ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı, 1944 yılında Ahıska Türklerinin anavatanları Ahıska'dan sürgüne gönderilmelerinin 71. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı. Bundan 71 yıl önce, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) makamlarınca başlatılan ani bir operasyonla çoğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 100 bine yakın Ahıska Türkünün, anavatanları olan Gürcistan'ın Ahıska bölgesindeki evlerinden silah zoruyla çıkartıldığı, birkaç saat içinde tren istasyonlarında toplanmaya zorlandığı ve insan haysiyetine yakışmayan şartlarda yük vagonlarına doldurularak, aç ve susuz bir şekilde binlerce kilometre uzaklarda bulunan SSCB içindeki bölgelere topluca sürüldükleri hatırlatılan mesajda, anavatanlarından silah zoruyla koparılan bu insanların yaklaşık yarısının yolculuk boyunca ve vardıkları yerlerde maruz kaldıkları ağır şartlarda açlık, bakımsızlık ve hastalıktan hayatlarını kaybettiği belirtildi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında silah altına alınan 40 bin Ahıska Türkü'nden cephede ve geri dönüş yolunda hayatını kaybedenler haricindekilerin de ailelerini bulma ümidiyle SSCB'nin uzak bölgelerine dağıldıkları, büyük çile ve zorluklarla karşılaştıkları vurgulanan mesajda, "Ahıska Türk toplumunun hafızasında tazeliğini koruyan bu insanlık dışı sürgünü 71. yıldönümünde büyük bir acı ve hüzünle anıyor, sürgün sırasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz" denildi.

"GERİ DÖNÜŞ SÜRECİNİN BAŞLAMIŞ OLMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Sayıları 500 bini bulan Ahıska Türklerinin durumunun, soydaş topluluk olarak Türkiye'nin gündemindeki öncelikli yerini korumaya devam ettiğine dikkat çekilen mesajda, "Bu meyanda, Ahıska Türklerinin anavatanları Ahıska'ya geri dönüş sürecinin yavaş da olsa başlamış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bu sürecin daha hızlı ilerlemesini ve başarılı bir şekilde nihayete ermesini, Ahıska Türklerinin huzur ve barış içerisinde anavatanlarına dönmelerini ve Gürcistan toplumuyla uyumlu bir şekilde hayatlarını idame ettirmelerini temenni ediyoruz. Türkiye, geri dönüş sürecinin başladığı günden bu yana olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de bu hedef doğrultusundaki çalışma ve faaliyetleri aktif bir şekilde desteklemeye devam edecektir" ifadelerine yer verildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Dışişleri Bakanlığı Gürcistan Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title