Haberler

Ahilik Haftası

Antalya'da, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

Antalya'da, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

Ahilik Haftası kapsamında Demirciler İçi Çarşısı Ahi Meydanı'nda düzenlenen törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere ve çok sayıda esnafla vatandaş katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Ahilik Haftası etkinliklerini her yıl daha da geliştirdiklerini, bugün de Sobacılar Çarşısı'nda ahilik kuşağı giydirileceğini ve bu geleneği yaşatmaya devam edeceklerini söyledi.

Ahi Meydanı'nın, Ahi Evran heykeliyle, müzesiyle esnafın bir buluşma noktası haline dönüştüğünü belirten Türel, "Bu da bizim doğru bir iş yaptığımızın en önemli işaretlerinden bir tanesi." dedi.

Başkanlığının ilk döneminde pek çok yenileme projesini Antalya'ya kazandırdıklarını hatırlatan Türel, 10-12 sene önce eski hükümet binasını yıktıklarını, Cumhuriyet Meydanı'nı büyüttüklerini ve tarihi Sobacılar Çarşısı'nda esnafa yeni bina yaptıklarını kaydetti.

Daha sonra 5 yıl ara vermek zorunda aldıklarını ve bu arada Antalya'nın yatırım için zaman kaybettiğini anlatan Türel, şunları söyledi:

"Şimdi Kent Müzesi, tarihi Balbey Mahallesi dönüşüm projeleriyle bu bölgeyi yani şehir merkezimizi de ihya edecek, imar edecek yeni çalışmalarımız hızla devam ediyor. Balbey Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Antalya'nın yeni Kaleiçisi diyebileceğimiz tarihi bir mekan söz konusu olacak. Kaleiçi'nde çok güzel düzenlemelere başladık. Muratpaşa Belediye başkanımızla, Büyükşehir Belediyemizle, Emniyet Müdürlüğümüzle el ele verdik. Bütün bunları tabi ki hep Antalya şehir merkezimizi, tarihi mahallelerimizi cazibe noktası haline dönüştürmek için yapıyoruz. Buraların turistik ve ticaret değeri artsın, esnafımız daha iyi kazansın diye çalışıyoruz."

Antalya'da gerçekleştirilen festival ve etkinliklere esnafın katılımının önemli olduğunu vurgulayan Türel, bu etkinliklere esnafında katılıp, destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Antalya'daki turizmci, sanayici, esnaf ve herkesin bir hakikatin farkında olması gerektiğini vurgulayan Türel, "Antalya varsa, Antalya gelişirse turizm de ticaret de gelişir. İmkanı olan her sektör, her şirket Antalya'ya da ilave bir değer katmanın sorumluluğunu hissetmelidir. Ben para kazanayım, gerisi beni ilgilendirmez, şehir beni ilgilendirmez gibi bir anlayışı kabul edemeyiz." diye konuştu.

Ahilik ahlakının önemine dikkati çeken Türel, "Ahilik sadece tarihi bir olay değildir, bir folklor hadisesi değildir, bir felsefe ve ahlak anlayışıdır. Bugün ahilik ahlakını tekrar örnek alma ve ticaret ahlakına aynı şekilde önem vermek durumundayız." ifadelerini kullandı.

Törenin sonunda Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında yılın ahilerine, kalfalarına, çıraklarına ödülleri takdim edildi.

Yüzlerce yıldır süregelen çıraklıktan ustalığa geçişi temsil eden Şed Kuşatma töreni canlandırıldı. Ardından Türel, vatandaşlara bir Ahilik geleneği olan etli pilav ve ayran ikramında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Münir Karaloğlu Ahilik Haftası Menderes Türel Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title