Haberler

Ahıdağı Yolu Hayaldi Gerçek Oldu

Bilecik’in Pazaryeri ilçesini Bursa’ya bağlayan Ahıdağı yolunun 1’inci etap Gümüşdere-Bahçesultan arası hizmete girerek açılışı gerçekleştirildi.

Bilecik'in Pazaryeri ilçesini Bursa'ya bağlayan Ahıdağı yolunun 1'inci etap Gümüşdere-Bahçesultan arası hizmete girerek açılışı gerçekleştirildi.

Pazaryeri'ne bağlı Bahçesultan köyünde düzenlenen açılış törenine, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Ak Parti Milletvekili Halil Eldemir, Pazaryeri Kaymakamı İbrahim Özden, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, Karayolları Bölge Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın Babası Reşit Akdoğan, eski Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, AK Parti İl Başkanı Kadir Bayrak, ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende açılış konuşma yapan Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, bulunduğumuz toprakların tarihi kimliğini Pazarcıklı hemşehrilerinin bildiğini belirterek, "Ahı Dağı, Osmanlı döneminde birçok güzelliğe şahitlik yapmıştır. Ertuğrulgazi dedemize yaylak olarak verilen Domaniç Yaylasına Ahı Dağı üzerinden ulaşım sağlıyormuş. Kurtuluş Savaşı döneminde ise Ahı Dağı'nı önemini TBMM kürsüsünden Fevzi Çakmak Paşa hem de Mustafa Kemal Atatürk bahsetmiştir. Böyle büyük bir öneme sahip yolumuz, 1974 senesine kadar Ankara-Bursa yolu olarak kullanılmaktaydı. Daha sonra 1974 senesinde yolumuz İnegöl Mezit Boğazına kaydığından dolayı hem Ahı Dağımız öksüz kalmış, hem de Pazarcık gerekli gelişmeyi gösterememişti" dedi.

"BU YOL BİZİM İÇİN O KADAR ÖNEMLİ, ÇÜNKÜ BELKİ 50 SENEDEN BERİ BİZİM HAYALİMİZDİ"

Yalçın konuşmasının devamında bu yolun bitiminde Pazaryeri'nin batı kısmında çok büyük ilerleme ve değişim olacağını söyledi. Ahı Dağı Yolu'nun açılması için ellerinden gelen ne varsa seferber ettiklerinin ifade eden Yalçın sözlerine şöyle devam etti:

"Tabi ki zor bir yoldu Ahı Dağı ve Allah'a şükür 2014 yılında Sayın Karayolları Bölge Müdürlüğümüze gittiğimizde bu yol hakkında bir program yapılmıştı. Bölge Müdürümüze şöyle dedim; Bizim için en önemli sorun Ahı Dağı. Siz bize ne kadar büyük yatırım yaparsanız yapın, ama seçenek olarak o katrilyonluk yatırım mı Ahı Dağı Yolu mu derseniz, biz Pazarcıklılar olarak Ahı Dağı Yolunu ilk sıraya koyarız. Bu yol bizim için o kadar önemli. Çünkü belki 50 seneden beri bizim hayalimizdi. Böylece Allah'a çok şükür burada 1'inci etabının açılışını yapmak için topladık. İnşallah seneye Ahı Dağı'nı aşarak Pazarcıklıların hayallerini gelişmesi için büyüklerimizden yardım istiyoruz. Ahı Dağı Yolunun yapılmasının en büyük sebebi Pazaryeri'nden her yönden birliğin, kardeşliğin ve dayanışmanın olmasından kaynaklanıyor" ifadeleri yer verdi.

"CUMHURİYET DÖNEMİ BOYUNCA YAPILMIŞ YATIRIMLARININ DAHA FAZLASI YAPILDI"

Ak Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ise, 2002 yılından beri Türkiye'de ulaştırma alanında büyük yollar katledildiği belirterek, "YHT ve duble yol çalışmalarımız ile Cumhuriyet dönemi boyunca yapılmış yatırımlarının daha fazlasının yapıldı. Pazaryeri ilçesinde de yönün biraz daha Bursa'ya dönmesi hasebiyle çok ilgiyle beklenen ve ısrarla istenen yolun yapımına da sıra gelmiş oldu. Türkiye'de bütün illerin birbirleriyle duble yollarıyla bağlanmasıyla ilçelerdeki çalışmalarda bir aşama kaydetti. İlimizde de bir taraftan Gölpazarı yolumuz, bir taraftan Yenipazar yolumuz, bir taraftan Söğüt yolumuz, diğer taraftan da bizim ilçemizi Bursa'ya veya İnegöl'e bağlayan yolumuzun yapımının sonuna gelmiş oldu. Bu vesileyle bunun ilk adımı atılmış oldu. Birinci etabı yapılmış oldu ve milletimizin istifadesine sunuldu. İnşallah en kısa sürede de geri kalan kısmı tamamlanır dedi.

"AHI DAĞI YOLU DA PAZARYERİNİN KADİM BİR YOLU"

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, günümüzde gelinen noktada gidilemedik yer olmadığını söyleyerek, "Uygun şartlarda refah sağlayacak huzurlu bir şekilde gidemediğimiz yolları da yol saymamaya başladık. Göreve başladığımdan beri beni ziyaret eden Pazaryerililerin sayısının yarıdan fazlasını Bursa'da ikamet ediyor desem yalan olmayacak. Her gelenler kendilerini Bursa'da ziyaret etmemi talep ederek, Bursa'daki varlıklarından haberdar etmeye çalıştılar beni. Ahı Dağı yolu da Pazaryerinin kadim bir yolu. Sizlere emek vermiş, tarihinizin hatıralarınızın olduğu bir yol" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların sonunda Ahı Dağı yolunda emeği geçen kişilere plaket verilmesi ve okunan duaların ardından bürokratlar hep birlikte Ahı Dağı yolunun 1'inci etabının kurdelesinin keserek hizmete sundular. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gümüşdere Pazaryeri Bilecik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title