Haberler

Agitpa'da Sözde Ermeni Soykırım İddialarıyla İlgili Önemli Karar

Agitpa Türk Grubu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, Kazakistan'ın Başkenti Astana'da Yapılan Agitpa 17. Genel Kurulu'nda Sözde Ermeni Soykırım İddialarıyla İlgili Önemli Bir Karar Alındığını Bildirdi.

AGİTPA Türk Grubu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan AGİTPA 17. Genel Kurulu'nda sözde ermeni soykırım iddialarıyla ilgili önemli bir karar alındığını bildirdi. Büyükkaya, AGİTPA'da, "katılımcı ülkelerin tarihlerindeki ihtilaflı dönemlere objektif ve bilimsel nitelikte ışık tutmak amacıyla ortak tarih komisyonlarının kurulmasının teşvik edilmesi" yönünde bir karar tasarısının kabul edildiğini belirterek "bunun önemli yanı "ortak tarih komisyonları' kurulmasına ilişkin bir kararın ilk kez uluslar arası bir platformda kayıtlara geçirilmiş olmasıdır" dedi. Büyükkaya, Ermenistan'ın çekimser oy kullandığı karar tasarısının, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkı sağlamasını umduklarını söyledi.

AGİTPA Türk Grubu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya ve AGİTPA üyeleri Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında, 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan AGİTPA 17. Genel Kurul'unda "sözde ermeni soykırım iddialarıyla' ilgili alınan karar konusunda bilgi verdi. Büyükkaya, AGİTPA'nın 56 AGİT katılımcısı ülkeden toplam 320 milletvekilinden oluştuğunu, ve BM'den sonra dünyanın en büyük uluslar arası örgütü olduğunu söyledi. AGİTPA, 17. Genel Kurulu'nun "AGİT'te şeffaflık" temasıyla toplandığını ve Türkiye'nin de AGİTPA Türk Grubu üyeleri tarafından temsil edildiğini söyledi. Büyükkaya, "Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi'nde İsveçli Raportör Walburga Habsburg Douglas tarafından hazırlanan "AGİT'de şeffaflık' raporunun görüşmeleri sırasında Türk heyeti tarafından, karar tasarısına yeni düzenleme eklendiğini bildirdi. Alaattin Büyükkaya, kabul edilen karar tasarısının ise "AGİT Parlamenter Asamblesi, katılımcı ülkelerin, tarihlerindeki ihtilaflı dönemlere objektif ve bilimsel nitelikte ışık tutmak amacıyla, katılımcı ülkeler arasında, ilgili tarihi, siyasi ve askeri arşivlerde araştırma yürütmek üzere, kendi ülkelerinden, gerekirse üçüncü ülkelerden uzmanlar ve tarihçilerden oluşan ortak tarih komisyonlarının kurulmasını teşvik eder" şeklinde olduğunu dile getirdi.

"İLK KEZ ULUSLARARASI BİR PLATFORMDA KAYITLARA GEÇTİ"

Türk grubu tarafından verilen değişiklik önerisinin ilgili komiteden sonra 3 Temmuz'da toplanan Genel Kurul'da da oylanarak ağırlıklı çoğunlukla kabul edildiğini belirten Büyükkaya, Ermenistan'ın ise Genel Kurul'da çekimser oy kullandığını bildirdi. Büyükkaya, "sözkonusu değişiklik önerisinin kabul edilmiş olmasının en önemli yanı "ortak tarih komisyonları' kurulmasına ilişkin bir kararın ilk kez uluslar arası bir platformda kayıtlara geçirilmiş olmasıdır. Bu kararın bundan sonraki uluslar arası toplantılarda da emsal teşkil edeceği düşünülmektedir. Hatta alınan kararın Ermenistan yetkili makamlarını "ortak tarih komisyonlarının' kurulması yönünde teşvik edeceği ümit edilmektedir" diye konuştu. Büyükkaya AGİTPA toplantısında, Türk grubu olarak Erivan, Rusya, Boston ve Kudüs'teki Ermeni arşivlerinin açılmasını istediklerini kaydederken, kabul edilen karar tasarıyla Türkiye'nin sözde soykırım iddialarıyla ilgili tezinin de ilk kez kabul gördüğünü söyledi. Karar tasarısının Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine katkı sağlamasını umduklarını ifade eden Büyükkaya, "Ermenistan hızla nüfus kaybeden, fakirleşen bir ülke. Fakirliği aşabilmesi komşularıyla iyi ilişkiler kurmasına bağlı. Asılsız gerekçelerle iki ülke ilişkilerinin gerilmesini hiçbir zaman istemeyiz" dedi. Ermenistan'ın da soykırımın olmadığını bildiğini kaydeden Alaattin Büyükkaya, soykırım iddialarının ise "Ermenilerin yeni bir kimlik elde etme çabası' olduğunu belirtti. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title