Haberler

Ağış: "Cumhuriyetçi Hayır Partisi"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bu ülkenin çok değerli ana muhalefet partisi, eski adıyla 'Cumhuriyetçi Halk Partisi' yeni adıyla 'Cumhuriyetçi Hayır Partisi', demokrasiye inandığını ispat etmek zorundadır" dedi.

Bağış, partisince Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde düzenlenen ''Avrupa Birliği Perspektifinden Türkiye'de Demokratikleşme ve Anayasa Değişikliği'' konulu toplantıda, eski Başbakan Adnan Menderes'in Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ilk başvurusunu yapan siyasetçi olduğunu hatırlattı.

Bağış, şunları kaydetti:

''31 Temmuz 1959'da Sayın Menderes'in ilk imzayı atmasıyla Türkiye o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuştur. 1960'ta rahmetli Menderes'in başına neler geldiğini biliyoruz. 19660'tan bu yana Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye olmaya çalışıyor, ama olamıyor. Ne tesadüftür ki 1960'tan bu yana bu ülke darbe anayasalarıyla yönetiliyor ve askeri bir anayasayla ancak asgari demokrasi yaşayabiliyor. İşte 12 Eylül'ün bu paketle ilk bağlantısı AB standartlarında anayasaya kavuşturmak olacak. Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı anayasa değişiklik paketlerinden birini oylayacağız. Bu paketin içerisindeki her bir maddenin Türkiye'nin AB standartlarında demokrasi olması için küresel bir ekonomik güç ekonomi olması için çok önemli katkıları olacak.''

Anayasada darbecileri koruyan maddeyi de kaldıracaklarını belirten Bağış, şöyle devam etti:

''Emekli bir generalin eski görüntüleri çıkıyor televizyonlarda. Dengeyi sağlamak için bir sağdan asmış, bir soldan asmış. Bunu da övünerek anlatıyor. Ben öyle bir ülkenin Avrupa Birliği nezdindeki temsilcisi olmak istemiyorum. Generallerin çocukları astığını anlatmaktan onur duydukları bir ülkenin vatandaşı olmak ağrıma gidiyor. Onun için anayasa değişiklik paketi içine geçici 15. maddeyi kaldırmayı da koyduk. Darbecileri koruyan maddeyi ortadan kaldırıyoruz.''

-''CUMHURİYETÇİ HAYIR PARTİSİ''-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenen Bağış, şunları söyledi:

''Bu ülkenin çok değerli ana muhalefet partisi, eski adıyla 'Cumhuriyetçi Halk Partisi' yeni adıyla 'Cumhuriyetçi Hayır Partisi', demokrasiye inandığını ispat etmek zorundadır. 80 yıldır demokrasiden beslenen bu siyasi parti, demokrasi adına bu ülkeye hiçbir katkıda bulunmamıştır. Bu partinin yeni bir genel başkanı var. Kendisine buradan sesleniyorum; partisinin demokrasiye bağlı olduğunu gösterecek bir adım atsın. Çünkü bu millet demokrasinin yüksek yaşam standartlarını, Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine gelmek için gerekli olan kuralların en iyisine layıktır. Bu millet o darbeci zihniyete layık değildir. Bu millet baskıcı rejimlere layık değildir.''

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bir broşür hazırlattığını ve neden ''Hayır'' denilmesi gerektiğini anlattığına da değinen Bağış, şöyle konuştu:

''Siyasi partilerin özellikle anamuhalefet partisinin ne kadar yetersiz olduklarını gördükleri için bu referandum kampanyasında neden 'Hayır' denilmeli diye bir broşür hazırlamış. Devletin hakimleri, savcıları, bu siyasi konuda bir broşür hazırlamışlar. Broşürde diyor ki; aslında paketin içeriği yüksek demokratik standartlar açısından değerlendirildiği zaman doğrudur. Ama Türkiye bu standartlara hazır değildir. Yazmışlar bunu. 'Bu millet demokrasiye layık değil' diyorlar. 'Bu millet bidon kafalıdır' diyen zihniyetten bunların ne farkı var. 'Bu millet göbeğini kaşır' diyenlerden ne farkı var? 'Bu milletin kafası basmaz' diyenlerden ne farkı var? İşte onun için bu pakete kimler 'Hayır' diyor diye bakıp kararınızı ona göre vermemiz lazım.''

Bakan Bağış'a AK Parti Yalova İl Başkanı Temel Coşkun tarafından Atatürk'ün kahve içtiği fincanın benzeri hediye edildi.

Yeni göreve başlayan Vali Dursun Ali Şahin'i de ziyaret eden Bağış, Yalova'dan ayrıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title