Haberler

Ağaçtan Zerk Kilidi Zamana Meydan Okuyor

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı içinde Selge Antik Kenti’ni de barındıran Altınkaya Mahallesi’ndeki tarihi taş evlerin kapısına yıllar önce pelit ağacından yapılan Zerk kilidi zamana meydan okuyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı içinde Selge Antik Kenti'ni de barındıran Altınkaya Mahallesi'ndeki tarihi taş evlerin kapısına yıllar önce pelit ağacından yapılan Zerk kilidi zamana meydan okuyor. Sadece bölgeye özgü olan kilidin hem gövdesi hem de anahtarı ağaçtan yapılıyor.

Antalya'ya 150, Manavgat'a ise 78 kilometre uzaklıkta bulunan ve sınırları içerisinde tarihi Selge Antik Kenti'ni barındıran, yöre halkının tabiriyle Zerk, resmi adıyla Altınkaya Mahallesi, bünyesindeki tarihi eserlerin yanı sıra Zerk kilidi ile de adından söz ettiriyor.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Beşkonak Köprülü Kanyon Milli Park alanı içinde yer alan ve birinci derece doğal sit alanı olması nedeniyle sahipleri tarafından bir çivi bile çakılamayan asırlık evlerin kapısındaki Zerk kilitleri sağlamlığıyla yıllara meydan okuyor.

Altınkaya Mahallesi sakinlerinden Durmuş Bahar, Zerk kilidini ilk olarak dayısının yaptığını belirterek "Şu an benim evimin kapısındaki ağaçtan yapılmış kilit 70-80 senelik. Kilidin anahtarının daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması için sadece meşe ağacından yaparız. Anahtarın girdiği daha sağlam olması için yuva ceviz ve kavak ağacından yapılır. Bu anahtar dışında hiçbir şeyle açamazsın bu kapıyı. Kendi köyümüze özgü olan zerk kilidini 100 seneden fazladır kullanıyoruz" diye konuştu.

Marangozluk yaparak geçimini sağlayan Bayram Bahar ise, talep olması durumunda Zerk kilidini kendisinin de yapabileceğini belirterek "Anahtarının kaybolması veya kırılması durumunda yeniden anahtar yapmaya çalışıyoruz. Bunu yapabilmenin yolu anahtar eldeyken çizimini yapıp bir kenara koymaktan geçmektedir" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Altınkaya Manavgat Antalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title