Haberler

Ağaç ve Taşlar Usta Ellerinde Sanata Dönüşüyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki inşaat ustası, doğadan topladığı ağaç parçaları ve taşlardan takılar, dekoratif ürünler, heykeller yapıyor.

ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki inşaat ustası, doğadan topladığı ağaç parçaları ve taşlardan takılar, dekoratif ürünler, heykeller yapıyor.

Akseki ilçesine bağlı Akşahap Mahallesi'nde yaşayan Kemal Şengül, inşaat ustalığı yaptığı yıllar boyunca ağaç işlemeciliğine de merak saldı. Bir yandan inşaatlarda çalışırken bir yandan da ilginç görüntülere sahip ağaç parçalarını toplamaya başlayan Şengül, bu parçalardan dekoratif ürünler hazırladı.

Dağlarda dolaşırken topladığı taşları da kullanan Şengül, eserlerini evinin yanındaki küçük bir odada sergiliyor.

Sanatına merakının nasıl başladığını AA muhabirine anlatan 82 yaşındaki Kemal Şengül, 40 yıldır ağaçlara ve taşlara şekil verdiğini söyledi. Yaşlandığı için artık inşaatlarda çalışamayan Şengül, ağaç parçalarını dağlardan ve dere yataklarından topladığını, bu parçalara marangoz atığı kereste parçalarını da eklediğini dile getirdi.

Şengül, dağlarda bulduğu taşları da topladığını, bu taşlardan da heykeller yaptığını ifade etti. Ortaya çıkardığı eserlerin büyük ilgi gördüğünü belirten Şengül, "Tahta parçalarını işleyerek, çiçeklik, yel değirmeni, at arabası, insan ve hayvan figürleri, mutfak eşyaları gibi birçok güzel dekoratif ürüne dönüştürüyorum. Hayal ettiğim her şeyi yapabiliyorum, ahşabı adeta hayallerimle süslüyorum." dedi.

"Hastalığıma şifa oluyor"

Yaşlılığın etkisiyle sağlık problemleri yaşamaya başladığını son yıllarda kalp ve böbreklerinden rahatsızlıklarının arttığını anlatan Kemal Şengül, buna rağmen ağaç ve taşlara şekil vermekten vazgeçmediğini söyledi.

"Bunları yaparak sağlıklı oluyorum, sanatım ömrümü uzatıyor" diyen Şengül, ağaç ve taşlarla uğraşırken başka hiçbir şey düşünmediğini, dünyayı unuttuğunu ifade etti. Şengül, şöyle konuştu:

"40 yıldır bu işlere kendimi adadım. Yapmış olduğum bir figürü en az 2 saatte çıkarıyorum. Bazı figürlere birkaç gün uğraşıyorum. Aklıma ne gibi bir resim gelirse onu kafamda canlandırıp yapıyorum. Her figürü kendim tasarlıyorum. Oldukça fazla ziyaretçim geliyor. Satmamı istiyorlar ama ben satmıyorum. İsteyenlere ise hediye ediyorum."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Antalya Akseki Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title