Haberler

Afyonkarahisar: Tema'dan "Afet" Değerlendirmesi

Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (Tema) Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, Geçmişte Yaşanan Felaketlerden Ders Alınmadığını Belirterek, "Başta Ormanlar Olmak Üzere, Yeşil Örtünün Tahribi Devam Ettikçe Bu Tür Felaketlerin Sonu Gelmeyecektir" Dedi.

Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, geçmişte yaşanan felaketlerden ders alınmadığını belirterek, "Başta ormanlar olmak üzere, yeşil örtünün tahribi devam ettikçe bu tür felaketlerin sonu gelmeyecektir" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TEMA Temsilcisi Önder Çelik, yurdun bazı bölgelerini etkisi altına alan yağışların, yine üzücü felaketlere dönüştüğünü, şiddetli yağmurun neden olduğu sel ve heyelanın, çok sayıda can kaybına, evlerin, işyerlerinin, tarım alanlarının sular altında kalmasına ve üretilemeyen bir kaynak olan toprakların sel sularıyla akıp gitmesine neden olduğunu belirtti. Doğal afetlerin sebebinin başka yerlerde aranmaması gerektiğine dikkat çeken Çelik, "Ne yazık ki geçmişten ders almayı bilmiyoruz. Çayır ve mera arazilerinin yanlış kullanılmaları, yanlış imar planları ve ormansızlaşmanın yanı sıra, yamaçlar ve verimsiz arazilere ev ve endüstri kuracağımıza, verimli dere ve nehir yataklarına kuruyoruz. Sel, verimli üst toprak getireceğine felaket getiriyor. Başta ormanlar olmak üzere, yeşil örtünün tahribi devam ettikçe bu tür felaketlerin sonu gelmeyecek, aksine bundan böyle çok daha sık aralıklarla ve daha şiddetli olarak karşımıza çıkacaktır. Bütün bu felaketlerin altında insanın doğayla beraber yaşayacağım derken doğaya rağmen yaşaması ve verdiği tahrip yatmaktadır. Bu felaketlerde ne can kaybının ne de akıp giden verimli topraklarımızın telafisi mümkün değildir. Çözüm, başta bu mücadele için yeterli kaynak ayırmak, Türkiye'nin doğal bitki örtüsünü korumaya yönelik her türlü yasal önlemi almak, ulusal bir tarım ve orman politikası oluşturup, bu mücadeleyi devlet politikası haline getirmekten geçmektedir" dedi.

Çelik, sel felaketinin önüne geçmek için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Sel felaketlerinin önüne geçilmesi için, ormansızlaşma ve bitki örtüsünün tahribine son verilmeli, sel ve heyelan tehlikesi bulunan alanlar ağaçlandırılmalı, bitki örtüsü korunmalı ve arttırılmalı, başta imar olmak üzere, yeraltı suları ve kıyı koruma yasaları yeniden düzenlenmeli, soruna yaşanmadan önce önlem alabilmek için master plan hazırlanmalı, sorunun yaşandığı bölgelere ait sel ve erozyon haritaları çıkarılmalı, tespiti yapılan bölgelerin imar planları felaketlere göre yeniden düzenlenmeli, imar aflarına son vermeli, dere yatakları imara açılmamalı ve kaçak yapılaşmaya göz yumulmamalı, yol güzergahları dere yatakları içinde yer almamalı, yol yapımlarında ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde kıyılara ve eğimli arazilere müdahalede dikkatli olunmalı ve önlem alınmalı, yerleşim yerleri, yol güzergah seçimleri ve arazi kullanım planlamasında bilimsel çalışmalar göz önüne alınmalı, zemin etüdleri yapılmalı, yanlış tarım uygulamalarından ve arazi kullanımlarından vazgeçilmelidir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title