Haberler

Afyonkarahisar: Tarım İl Müdürlüğü'nden Kene Uyarısı

Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, dünyada 3 ailede 20 cinse bağlı 850 kene türü tespit edildiği belirtilerek, bu kenelerin insan ve evcil hayvanların sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiği ifade edildi.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'de 2 ailede 10 cinse bağlı 32 kene türü saptanmıştır. Bu keneler insan ve hayvanlardan kan emerken ciddi enfeksiyon etkenlerini de beraberlerinde taşımakta ve hayvanlarda ciddi belirtilere yol açmayan bazı virüs, bakteri, protozoon ve riketsiaları da insanlara aktarmaktadırlar. Bunlardan biri de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüdür. Son 5-6 yıl içinde ülkemizde önce Karadeniz Bölgesi'nde belli odaklarda insanlarda görülen bu hastalık, daha sonra İç Anadolu ,Güneydoğu Anadolu ve bugünlerde de Marmara Bölgesi'nde rastlanmıştır. Bu enfeksiyonların insana bulaşmasında en önemli rol kuşkusuz kenelere aittir. Şu an dünyada 30 kene türünün hastalık etkenini taşıyabildiği tespit edilmiştir. Hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner hekimler ve piknik alanlarındaki insanlar endemik bölgelerde risk altındadırlar. Kene bir vücut bölgesini ısıracağı zaman önce o bölgeye lokal aneztezik bir madde salgılar, bu nedenle ilk 24-48 saat içinde kene ısırığı görülmez ise hissedilemez. Keneler enfeksiyöz hastalığı ısırmayı takiben ilk 16-24 saatten sonra bulaştırmaya başlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünü taşıyan hayvanı kenenin ısırmasından sonra ilk 36 saatte virus kenede çoğalır. Isırmanın 3-5'inci günlerinde ise maksimum bulaştırıcılık söz konusudur. Bu nedenle risk gruplarında kene ısırma süresi hayati bir öneme sahiptir. En kısa sürede kene vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Kene uzaklaştırılması hekim kontrolünde yapılmalıdır" denildi.

Kenenin ezilmemesi, çıkarılırken başının kopartılmaması, uzaklaştırmak için ısı uygulanmaması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Kenelerde ayakların gerisinde soluma organelleri olduğu için üzerine yağlı bir pamuk 5 dakika kadar kapatılarak soluması engellenebilir. Daha sonra battığı yönün tam zıt tarafına ani ve tek bir hamle ile alınması gereklidir. Ancak bu işlem bir hekim tarafından yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki burada kenenin vücutta kalış süresi önemlidir. Bu nedenle en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Diğer taraftan her kene türünün bu hastalığı taşımadığı bilinmelidir" denildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title