Haberler

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Laboratuarı'nın Çalışmaları

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Müşteba Sevil, kan vermenin sağlığa bir çok yararı olduğunu belirterek, "Kan bir gün herkese lazım olabilir. İhtiyaç olmadan bir torba kan bırakabilirsek, bu gelecekte herkesin işini daha çok kolaylaştırabilir" dedi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Müşteba Sevil, İHA muhabirine hastanenin laboratuar çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Biyoloji laboratuarında 4 bin 500 biyokimyasal tahlil yapıldığını, kan merkezinde ise aylık ortalama 500 civarında torba kan aldıklarını belirten Sevil, "Diğer hastanelere de buradan kan veriyoruz. Hasta yakınlarına donör olması için davet ediyoruz. Bazı zamanlarda belediyeyle ortak kan alma kampanyası düzenliyoruz. Vatandaşlar, ihtiyacımızın yüzde 10'u kadar gönüllü olarak kan veriyor. Bunun aslında yüzde 30-40'a çıkması gerekir. Her gün hastalara ortalama 15-20 ünite kan veriyoruz. Genelde hasta sahiplerine o an ihtiyaç olduğu zaman veriyoruz. Elimizdeki stokların yerine de hasta sahiplerinden kan alıyoruz. Kan bankamıza bağışlar artar ve dolabımızda yeteri kadar kan bulunursa sıkıntı yaşamayız. Hasta sahipleri ve hastalar sıkıntı yaşamaz, zaman kazanmış oluruz" diye konuştu.

Kan stoklarının çok fazla olduğu zaman tarihinin geçtiğine dikkat çeken Sevil, "Bunun dengelenmesi gerekir. Günde en azından 5 torba kan bağışı alabilirsek bu çarkı çok daha verimli ve çok daha güzel çeviririz. Hastalarımızın bulunmayan kanlarını, kan alıp laboratuardan geçirip ondan sonra hastamıza vermek zaman alıyor. Depoda yeterince kan olduğu takdirde, daha çok, daha hızlı kanı hastaya ulaştırıp, hayati tehlikesini ortadan kaldırırız. Kan bir gün herkese lazım olabilir. İhtiyaç olmadan bir torba kan bırakabilirsek, bu gelecekte herkesin işini daha çok kolaylaştırabilir. Burası kavşak noktası olduğu için trafik kazaları çok oluyor. Yabancı oldukları için de, onların ailelerinden kan almak gibi bir lüksümüz yok. İlk olarak onlar karşılanıyor" dedi.

Kan vermenin sağlığa bir çok yararı olduğunu belirten, "Bir çok intoks maddelerinin vücuttan atılması için, verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşıma katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer, kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır, kişide kan çoksa kan koyulaşır ve hipertansiyona neden olabilir. Kan vermenin, baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Bağışçı her kan verdiğinde, AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır" şeklinde konuştu.

(SY-ATA-Y)

03.05.2007 16:37 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title