Haberler

Afyonkarahisar'da Sera Şartlarında Muz Yetiştirildi

Haber-Kamera: Özgür Deniz KAYA/ İSTANBUL DHAAfyonkarahisar'da bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'ndeki serada, 2 yıllık çalışmanın ardından organik muz yetiştirilmeye başlandı.

Haber-Kamera: Özgür Deniz KAYA/ İSTANBUL DHA

Afyonkarahisar'da bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'ndeki serada, 2 yıllık çalışmanın ardından organik muz yetiştirilmeye başlandı.

Anavatanı Güneydoğu Asya olarak bilinen, Türkiye'de en çok Mersin'in Anamur ilçesi ve Antalya'nın Alanya ilçeleri ile çevresinde yetiştirilen muz, büyük oranda karasal iklimin etkisinde olan Afyonkarahisar'da ilk defa üretildi. Denizden bin 21 metre yükseklikte yetiştirilen muzların tamamen organik olduğu kaydedildi. Afyonkarihisar'da muz ağacını görenler, şaşırdı.

2 YIL SONRA MEYVESİNİ VERDİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde 2016 yılının Nisan ayında dikilen muz fidesi, 2 yıl sonra meyvesini verdi.  Muz üretimin her safhasında incelemelerde bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürü Emel Yıldız, DHA'ya yaptığı açıklamada, "Muzumuz seramızda yer alan 85 çeşit bitkiden birisi. 2 yıl aradan sonra ilk defa bu sene meyvelerini verdiler. Hasadı gecikmiş bir muzla karşı karşıyayız. Ziyaretçilerimiz geldikleri zaman muzu görebilsinler, diye bu döneme kadar bıraktık" dedi.

Yıldız, "Bizim maksadımız muzu yetiştirmek değildi. Burada muz bitkisini ziyaretçilerimize tanıtmak maksadıyla bahçemizde bulundurduk. Ancak meyvesini de aldıktan sonra rahatlıkla 'Afyonkarahisar'da muz yetiştirmeyi başardık' diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

TADANLAR ÇOK BEĞENDİLER

Ürettikleri muzun organik olduğunu belirten Yıldız, "Tadanlar çok beğendi. Üstelik bizim ilaçlama ya da ekstra gübreleme gibi bir tedbirimiz olmadı. Organik, diyebiliriz. Afyonkarahisar'da sera şartlarında muz yetişiyor. Ama ekonomik olması yönündeki değerler için biraz daha izlemek gerekiyor. Çünkü bizim muz bitkilerimiz ikinci yılında meyvelerini verdi" dedi.

ŞİMDİLİK ÜRETİME YÖNELİK DEĞİL

Antalya'da muz hasadının her yıl yapıldığını kaydeden Yıldız, "Bizim izlenimlerimize göre Afyonkarahisar şartlarında bir fide, muz verme olgunluğuna iki yılda geldi. Antalya'da muz her yıl ürün veriyor. Ama biz bunu ikinci yılında gördüğümüz için üretime yönelik şimdilik önerebileceğimiz bir bitki değil" diye konuştu.

ÖĞRENCİLER ŞAŞKINLIĞINI GİZLEYEMEDİ

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'ni ziyaret eden Sultandağ Anadolu Lisesi öğrencilerinden Merve Senan Demirelli, Afyonkarahisar'da muz yetiştirilmesiyle ilgili olarak, "Çok farklı bir şey. İlimizin iklimi muza hiç uygun bir iklim değil. Burada muz yetiştirilmesi çok acayip geldi" dedi.

Bir diğer öğrenci İrem Kesmen ise "Muzun burada değil Akdeniz'de yetiştiğini biliyorum. Karasal bir iklim olduğu için burada yetişmez. Şaşırdım bunu burada görünce" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------

-Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nden detaylar

-Merkezin müdürü Emel Yıldız ile röportaj

-Ziyaretçi öğrencilerle röportaj

-Muz detayları

-Muhabir anonsu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Özgür Deniz Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title