Haberler

Afsü 1. Paramedik Rallisi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ile Sağlık İl Müdürlüğü ve 112 Başhekimliği tarafından Paramedik Rallisi düzenlendi.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ile Sağlık İl Müdürlüğü ve 112 Başhekimliği tarafından Paramedik Rallisi düzenlendi.

Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik Bölümü İlk ve Acil Yardım Programı'nda eğitim gören öğrenciler, derslerde öğrendikleri teorik bilgileri 8 etaptan oluşturulan Paramedik Rallisi parkurunda pratiğe dönüştürdü.

AFSÜ kampüsünde gerçekleştirilen 8 etaplı rallide 3'er kişilik gruplar en hızlı ve en doğru uygulamaları sergileyebilmek için yarıştı.

Etaplar içinde öğrenciler arı sokmasından, çoklu otobüs kazasına, yetişkin ve bebek vakalarına müdahaleden, hasta taşımaya vakalarına kadar çeşitli olaylara müdahale etti.

Hasta taşıma etabında içine su konulmuş bir leğen ve ortalama bir insan ağırlığında temsili hasta sayılan kum torbaları ile merdiven inme ve çıkma parkurlarından geçti. Hastayı alttan ve üsten taşıma gibi zorlu bölgelerden geçiren öğrenciler zorlansalar da parkurları tamamlamayı başardı.

Pratik geliştirme ve yarışmayla ilgili bilgi veren Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik Bölümü İlk ve Acil Yardım Programı Danışmanı Öğretim Görevlisi Nurhan Aytuğ Kamber, amaçlarının öğrencileri gerçek hayatlarında karşılaşacak vakalara hazırlamak olduğunu söyledi.

Kamber, bölümün ilk kez öğrenci aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimize derste verdiğimiz bilgilerin aslında sahada karşımıza çıkmasını göstermeye çalıştık. Öğrencilerimiz için güzel bir tecrübe olacak. Bu çalışmada bize İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 Başhekimliği çalışanları da destek verdi. 8 ekip, 8 etapta yarıştı. Ekipler değişerek her etapta uygulama yaptı. Bu etaplarımız yüksekten düşme, araç içi trafik kazası, triyaj etabı, taşıma, çocuk ve yetişkin ileri yaşam desteği, arı sokması gibi vakalarda neler yapılacak onları uyguladı. Burada en kısa sürede en doğru müdahaleyi yapmaya çalıştılar."

Rallide gözlemci ve hakem olarak 112 Başhekimliğinde çalışan paramedik görevlileri yer aldı.

112 Başhekimliğinde görevli paramedik çalışanı Görkem Akayın ise, "Bu ralli bizim için çok önemli. İlk kez böyle bir organizasyon gerçekleştiriliyor. Rallimizin öğrenci arkadaşlarımızın iş hayatına atılmadan bir anlamda sahanın provasını yapmak oldu. Uluslar arası algoritmalar ve sistematik yaklaşımlar içermesi bizim için önemli." diye konuştu.

Ralli sonrası en iyi olan ekip Ankara'da 15 üniversiteden paramedik öğrencilerinin katılacağı Türkiye rallisinde yarışacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Kemal Atatürk Afyon Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title