Haberler

    Afşin-Elbistan'daki Bilimsel Çalışmada Kömürün Nem Oranı Düşürüldü, Yanma Değeri Artırıldı

    TÜBİTAK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının destekleriyle, Afşin-Elbistan kömür havzasında yürütülen bilimsel çalışmada geliştirilen sistem sayesinde kömürün nem oranı düşürülürken, yanma değeri artırıldı.

    TÜBİTAK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının destekleriyle, Afşin- Elbistan kömür havzasında yürütülen bilimsel çalışmada geliştirilen sistem sayesinde kömürün nem oranı düşürülürken, yanma değeri artırıldı.

    Türkiye linyit rezervinin 4,8 milyar tonluk kapasitesini elinde bulunduran Afşin-Elbistan kömür havzasında yürütülen bilimsel çalışmada geliştirilen bir sistemle kömürdeki nem oranı düşürülürken, yanma değeri yaklaşık yüzde 30 artırıldı. Sistem sayesinde elde edilen kömürün doğalgaza rakip olması hedefleniyor.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın destekleriyle kalorisi düşük linyit kömürünün enerji değerinin artırılması için hazırlanan "Kömür Kurutma ve Zenginleştirme Projesi"nde önemli aşamalar kaydedildi.

    Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Bilirgen tarafından yürütülen çalışmada, geliştirilen bir sistemle yerli kömürün yanma oranı artırıldı.

    Bölgedeki düşük kalorili, yüksek nemli kömür rezervinin elektrik üretiminde çevreye daha duyarlı ve verimli kullanılabilmesi için doğa dostu teknoloji geliştirdiklerini dile getiren Bilirgen, projenin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklendiğini söyledi.

    Proje kapsamında sistem geliştirdikleri sistem hakkında bilgi veren Bilirgen, şöyle devam etti:

    "Özel tasarlanan kazana aktarılan linyit ilk olarak vakumlama işleminden geçiriliyor. Bir süre burada bekletilen kömür bu yöntem sayesinde yüksek olan nem değeri düşürülüyor ve yanma değeri artırılıyor. Yaklaşık bir yıldır üzerinde sıkı şekilde çalışılan projenin test sonuçlarına göre linyitteki kalori değerinde yaklaşık yüzde 30 artış sağlandı. Termik santrallerindeki verimini artırmak için tasarlanan bu sistem sayesinde elektrik üretiminde doğalgaz ithalatı azalacak ve elektrik üretiminde ciddi bir artış sağlanmış olacak."

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Elbistan Türkiye Sektörel Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title