Haberler

Afşin-elbistan C ve D Santral İhaleleri

Afşin-elbistan C ve D Kömür Sahalarında Termik Santral Kurmak ve İşletmek Üzere Rödovans Karşılığı Kömür Üretim Verilmesi Hakkı İhalelerinde Zarflar Bugün Açıldı. İhalede C Sahası İçin 2 Firmadan, D Sahası İçin de Bir Firmadan Teklif Gelirken, Daha Önce Şartname Alan Japon Mitsubishi Firması da Teşekkür Mektubu Gönderdi.

Afşin-Elbistan C ve D kömür sahalarında termik santral kurmak ve işletmek üzere rödovans karşılığı kömür üretim verilmesi hakkı ihalelerinde zarflar bugün açıldı. İhalede C sahası için 2 firmadan, D sahası için de bir firmadan teklif gelirken, daha önce şartname alan Japon Mitsubishi firması da teşekkür mektubu gönderdi.

Afşin-Elbistan C ve D sahalarında termik santral kurmak ve işletmek üzere rödovans karşılığı kömür üretim verilmesi hakkı ihaleleri, TEDAŞ Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Park Teknik A.Ş., C sahası için verdiği teklifte 1,200 megavat gücünde santral yapacağını ve 5 yıllık yapım süresinin ardından 6. yıldan itibaren 15 yıl boyunca yıllık asgari 6 milyar 832 milyon 800 bin kilovatsaat, hedef olarak da 7 milyar 594 milyon 920 kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştireceğini taahhüt etti. Şirket, Elektrik Üretim A.Ş.'ye (EÜAŞ) rödovans olarak vereceği miktarı ise KDV hariç ilk 10 yılda 1,47 sent/kilovatsaat, 11-14 yılları arasında 1,56 sent/kilovatsaat, 16-19 yıllar arasında 1,47 sent/kilovatsaat, 20-30 yılları arasında da 2 sent/kilovatsaat olarak belirledi. Şirket, EÜAŞ'ye 15 yıl boyunca satacağı birim elektrik miktarını da 1-5 yılları arasında 14,70 sent/kilovatsaat, 6. yıldan itibaren de 16,50 sent/kilovatsaat olarak belirledi.

Akfen İnşaat-Akfen Enerji Ortak Girişim Grubu da, C sahası için 1,200 mw kurulu gücünde santral yapacağını bildirdi. Asgari elektrik üretimini yıllık 6 milyar 832 milyon 801 bin kilovatsaat olarak belirleyen şirket, hedeflediği yıllık üretimi ise 15 yıl boyunca 7 milyar 594 milyon 920 bin kilovatsaat olarak belirledi. Şirket, KDV hariç rödovans birim fiyatı 6-10 yılları arasında 1,60 sent/kilovatsaat, 11-15 yılları arasında 1,70 sent/kilovatsaat, 16-21 yılları arasında 1,80 sent/kilovatsaat, 21-30 yılları arasında da 2 sent/kilovatsaat olarak bildirdi. EÜAŞ'ye satacağı aktif elektrik enerjisi birim fiyatı da 1-5 yılları arasında 16 sent/kilovatsaat, 6-10 yılları arasında 17 sent/kilovatsaat, 11-15 yılları arasında da 18 sent/kilovatsaat oldu.

D SAHASI İHALESİ Afşin-Elbistan D sahası için de bir firmadan teklif geldi. Akfen İnşaat-Akfen Enerji Ortak Girişim Grubu'nun D sahası için verdiği yıllık asgari elektrik üretim teklifi, 6 milyar 832 milyon 801 bin kilovatsaat oldu. Şirket, 5 yıllık yapım döneminin ardından 15 yıl boyunca 7 milyar 594 milyon 920 bin kilovatsaat elektrik üretimi planladığını bildirdi. Şirket, EÜAŞ'ye KDV hariç rödovans olarak vereceği miktarı altınca yıldan itibaren 1,70 sent/kilovatsaat, 11. yıldan itibaren 1,80 sent/kilovatsaat, 16.

yıldan itibaren 1,90 sent/kilovatsaat, 21. yıldan itibaren de 2 sent/kilovatsaat olarak belirledi. Şirketin EÜAŞ'ye vereceği elektrik birim fiyatı da ilk 5 yılda 17 sent/kilovatsaat, ikinci 5 yılda 18 sent/kilovatsaat, üçüncü 5 yılda da 19 sent/kilovatsaat olarak belirlendi.

EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, ihale sonrası yaptığı açıklamada, bazı firmaların ihalede erteleme istediklerini, fakat yeteri kadar zaman kaybedildiği için tekrar bir uzatmaya gidilmediğini söyledi. İhalenin teknik olarak sonuçlandırıldığını da belirten Bütün, komisyonun değerlendirmesinin ardından ihalenin hızlı bir şekilde sonuçlandırılacağını söyledi. Gazetecilerin uluslararası firmaların ihaleye neden katılmadıklarını sormaları üzerine Bütün, "Biz tüm firmalarla konuştuk, onların önerilerini aldık.

Önerilerden makul olanları değerlendirdik, daha ne yapalım, kendileri bilir" dedi.

Öte yandan, ihale şartnamesine göre ihaleye konu santral için ayrıca iki ayrı baraj yapılacak. Adatepe Barajı'nın yüzde 60'ı kamu tarafından yapılacak, ancak özel sektör tarafından tamamlanacak. D santralinin yakınında olacak olan diğer barajı ise sıfırdan özel sektör yapacak. Kamulaştırmalar ise EÜAŞ'nin sorumluluğunda olacak. Her biri en az bin 200 megavat kurulu gücünde olacak Afşin-Elbistan C ve D santrallerinde üretilecek elektriğin 15 yıllık alım garantisi olacak. Afşin-Elbistan bölgesi, 8,3 milyar tonluk Türkiye linyit rezervinin yüzde 40'ına sahip bulunuyor. Bu nedenle termik santral inşası için uygun bir bölge olarak görülüyor. Söz konusu bölgede 1,355 megavat kurulu gücünde A termik santrali ile 1,440 megavat kurulu gücünde B termik santrali faaliyette bulunuyor. C ve D santrallerinin inşaat sürecinde 15 bin, işletme sürecinde de 8 bin 500 kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. Söz konusu santrallerin devreye alınmasıyla, Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 18'ine karşılık gelen 30 milyar kWh düzeyindeki elektriğin buradan karşılanması planlanıyor.

Teknik olarak sonuçlanan ihale, ihale komisyonunun diğer kriterlere göre yaptığı değerlendirme sonrası hukuki olarak da sonuçlanmış olacak.

(MÜG-CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title