Haberler

Afrikalı Ormancılar, Helikopterli Köpük Şovlu Yangın Tatbikatına Hayran Kaldı

Afrikalı ormancılar, helikopterli köpük şovlu yangın tatbikatına hayran kaldı Yangın helikopteri 1 metrekarelik ateşe suyla nokta atış yaptıMERSİN - Mersin'in Erdemli ilçesinde 19 ülkeden 28 ormancının katıldığı yangın tatbikatında, 1 metrekarelik alana yakılan ateş yangın helikopteri...

Afrikalı ormancılar, helikopterli köpük şovlu yangın tatbikatına hayran kaldı

Yangın helikopteri 1 metrekarelik ateşe suyla nokta atış yaptı

MERSİN - Mersin'in Erdemli ilçesinde 19 ülkeden 28 ormancının katıldığı yangın tatbikatında, 1 metrekarelik alana yakılan ateş yangın helikopteri tarafından nokta su atışıyla söndürüldü. Yangın riski dolayısıyla büyük ateş yakılmayan tatbikatta Türk ormancıların köpük şovu ise katılımcıları adeta büyüledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ile Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi" kapsamında Afrika ve Ortadoğu olmak üzere 19 ülkeden 28 ormancıya Konya ve Mersin'de 5 günlük eğitim verildi. Eğitim sonunda Mersin'in Erdemli ilçesinde katılımcılara yönelik yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat öncesinde Erdemli Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik tarafından Türk ormancıların yangınla mücadelede kullandığı araç ve gereçler tanıtıldı.

Ardından da 1 metrakarelik bir ateş yakılarak, senaryo gereği yangın helikopterinden ormanda çıkan yangına müdahale etmesi istendi. Helikopter yaptığı iki sortide de 1 metrekarelik alandaki ateşe suyla nokta atış yaptı. Tatbikat için hazır bekleyen arazöz ekiplerine ise pek fazla bir iş bırakmadı. Arazözler de katılımcılar için adete bir köpük şov yaptı. Türk ormancıların köpük şovu büyük alkış aldı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü olarak her yıl düzenli olarak uluslararası eğitimler düzenlediklerini belirterek, "Bu sene 3. eğitimimizi yaptık. Toplamda 13. eğitimimizi tamamlamış olduk. Buradaki eğitimlerde özellikle Türkiye'nin arazi bozulumu, çölleşme ve erozyonla ilgili yapmış olduğu faaliyetleri, iyi örnekleri uzmanlarımıza aktarıyoruz. Yine bu uzmanlarımıza iyi tarım uygulamalarını mera ıslahını, hayvancılık konularında da bilgilendirmeler yapıyoruz" dedi.

"Bu arazi bozulumunun en büyük sebeplerinden birisi de biliyorsunuz ki yangınlar" diyen Gözükara, "Tabi Afrika'nın belirli yerlerinde ormanlar var, belli yerlerinde mera yangınları var. Bu konuyla ilgili olarakta Orman Genel Müdürlüğümüzün ekipleriyle birlikte alanda orman yangınları konusunda önce kullanılan alet ve ekipmanlar konusunda bilgi veriyoruz. Devamında da bir sembolik orman yangını söndürme tatbikatı yaparak katılımcılarımızı bu anlamda bilgilendirmiş oluyoruz" dedi.

Bu yıl 3 uluslarası eğitim gerçekleştirildiğini ifade eden Gözükara, "Bir öncekini Türki Cumhuriyetleri, Orta Asya ve Doğu Avrupa için yapmıştık. İkinci eğitimimizi PAN Afrika Ajansı Yeşil Duvar üyesi 13 Afrika ülkesine yönelik yaptık. Bu seferde 19 ülkeden 28 katılımcıya Afrika'nın değişik ülkelerinden gelen misafirlerimize, uzmanlarımıza bu eğitim gerçekleştirdik. Bugün de bu eğitimizin son noktası olan Erdemli Alata'daki yangın tatbikatıyla eğitimimizi tamamlıyoruz" şeklinde konuştu.

"Elde ettiğim deneyimleri paylaşacağım"

Afrikalı uzman ormancılar ise eğitimin faydalı olduğunu belirtirken, gerçekleştirilen sembolik tatbikatten ise etkilendiklerini ve adeta büyülendiklerini söyledi.

Eğitime Senagal'den katılan uzmanlardan Fendama Balde, "Çok bilgilendirici bir eğitim oldu. Bu bilgilerden çokça faydalanacağız. Ama benim en çok ilgimi çeken özellikle ağaçlandırma çılışmaları oldu. Sonuçta bizim ülkemizde de ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor ama yerel halkın ve yerel idarenin katılımı sağlanamıyor. Bu işi genelde ya devlet ya da özel şirketler yapıyor. Ülkeme döner dönmez hangi strateji ile buna dahil edilmeyi sağlayabilirim, onun üzerinde çalışacağım. Bugün tatbikatta gördüklerimde muhteşem birşeydi. Bizde böyle helikopterlerle yangın söndürme işlemleri görmüyoruz. İyi bir yoldasınız, bizi de desteklemeye devam edin. Ülkemde buradan elde ettiğim deneyimlerimi paylaşacağım" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Erdemli Afrika Mersin Konya Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title