Haberler

Afrikalı Göçmenlerin Libya'da Köle Olarak Satıldığı İddiası

Ruanda, Libya'dan gelecek 30 bine yakın Afrikalı göçmene ev sahipliği yapacak.

Ruanda, Libya'dan gelecek 30 bine yakın Afrikalı göçmene ev sahipliği yapacak.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, yaptığı açıklamada, Ruanda hükümetinin Libya'dan dönmeyi kabul eden 30 bine yakın Afrikalı göçmeni ağırlamaya hazır olduğuna ilişkin açıklama yaptığını aktardı.

Ruanda'nın ayrıca ülkelerine geri dönmek isteyen Libya'daki Afrikalı göçmenlerin ulaşım ihtiyaçlarını giderme sözü verdiğini de ifade eden Muhammed, diğer Afrika Birliği'ne üye ülkeleri de göçmenler için mali destek vermeye çağırdı.

Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo da ülkesinin coğrafi olarak küçük olmasına rağmen Libya'daki Afrikalı göçmenler için gerekeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

"Siyah adam satılık bir eşya değildir"

Burundi'de kurulan İlerleyen Afrikalı Gençler Derneğinin Başkanı Eric Nsengimana, yazılı açıklamasında, bu olay karşısında şaşkına döndüğünü ifade ederek, " Libya'da köleliğe hayır! Siyah adam satılık bir eşya değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Nsengimana, "Kölelik Nisan 1848'de kaldırıldı. Hiçbir gerekçe köle ticareti uygulamasını açıklayamaz. Tüm Afrikalılar, Libya'da bu olaya maruz kalanların sesine kulak vermelidir." ifadesini kullandı.

Ülkelerindeki çatışmalar ve güvenlik sorunları nedeniyle Avrupa'ya ulaşmak isteyen çok sayıda Afrikalı göçmen Libya rotasını kullanıyor.

CNN International geçen hafta, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntüler yayınlamış, birkaç dakika içinde 12 göçmenin kişi başı 400 avroya yakın bir fiyatla satıldığını öne sürmüştü.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Afrika Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title