Haberler

Afrika Birliği Parlementosu 50. Toplantısı

Afrika Birliği Parlamentosu 50. Toplantısı Sudan'ın Başkenti Hartum'da Başladı. 2 Gün Devam Edecek Olan Toplantıda, Bölgede Yaşanan Sıkıntılar Ele Alınarak Çözüm Önerileri Sunulacak.

Afrika Birliği Parlamentosu 50. toplantısı Sudan'ın başkenti Hartum'da başladı. 2 gün devam edecek olan toplantıda, bölgede yaşanan sıkıntılar ele alınarak çözüm önerileri sunulacak.

Toplantının ilk gününe parlamentoda bulunan 39 ülkeden 27 ülke temsilcisi katıldı. Açılış konuşmasını yapan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hassan El Beşir, Sudan'ın önemine işaret ederek, "Çölün güney kısmında bulunan ülkemiz, ilk önce bir Afrika ülkesidir. Buradan tüm Afrika kahramanlarına selam gönderiyoruz. İstiklalimizi Afrika için kurduk ve Afrika hepimizindir. Afrika Parlamentosu da şu anda bu amaçla ilerlemektedir. Tüm Afrika'da barışın sağlanması ve savaşsız bir bölge haline gelmesi için parlamentoya

büyük görevler düşüyor. Darfur barış sözleşmesi (Abjua Barış Sözleşmesi) gibi çözüme kavuşturulan sorunlar için Afrika Birliği de gerekli girişimlerde bulunmuştur. Çok şükür Afrika Birliği adı altında barış sözleşmesi imzaladık. Herkes Birleşmiş Milletleri istedi; ancak biz bu sorunu Afrika Birliği adı altında çözdük ve şu anda kontrol Afrika Birliği'nin elindedir. Bunlar, kendi sorunumuzu kendimiz çözebileceğimize inandığımız için oldu" dedi.

Sudan Meclis Başkanı Ahmet İbrahim El Tahir ise Afrika kıtasında birlik ve beraberliğin sağlanması için her bölgeye demokrasinin gitmesi gerektiğini belirterek, "Afrika Parlamentosu çok şey yaptı; ama yapılacak daha bir çok iş var. Bu nedenle bu gibi toplantılarla biraraya geliyoruz. Tüm Afrika hep birlikte hedefini belirlemeli. Bu hedefler neticesinde Afrika'da büyük kalkınmaların yaşanacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

En önemli hedeflerden birinin de bölgede yaşanan çatışmaların durdurulması olduğunu anlatan El Tahir, "Bu hedefler arasında savaşı da ortadan kaldırmamız gerekiyor. Afrika'nın her köşesi demokrasinin tam uygulandığı bölgeler haline gelmelidir. Tüm Afrikalı kadınlar eğitime alınmalı ve eğitilmelidirler. Bunun gibi birçok hedefe odaklanırsak ve başarırsak inanıyorum ki dünyaya örnek teşkil eden çalışmalara imza atacağız. Bununla birlikte Afrika'da yaşam seviyesini yükselteceğiz. Bu toplantı bizlere güven

verecek ve ilerlememize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

(HD-CY-CY-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title