Haberler

Afişte Edirne Yerine "Adrianoupolis" Yazılması

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni yıl kutlaması için asılan afişte Edirne isminin "Adrianoupolis" olarak yer almasına gösterilen tepkiye ilişkin, "Biz bu afişlerde, Yunan ve Bulgar turistlere hitap ediyoruz, Türk vatandaşlarına hitap etmiyoruz ki. Edirne'nin tarihsel geçmişini incelesin o aklı evveller. Edirne'nin tarihte 12 ismi vardır. Bunların hepsi bizim." dedi.

Gürkan, kent ormanında düzenlediği basın toplantısında, yeni yıl kutlaması için asılan afişlerin herkes tarafından ilgi gördüğünü, komşu ülkeler ve Edirne esnafından takdir aldığını söyledi.

Kutlama afişlerinde Edirne'nin, yazıldığı dillerdeki kullanışıyla yazılması nedeniyle eleştiri aldığını ifade eden Gürkan, "Edirne'yi, tarihini, coğrafyasını, Edirne'nin tarihi geçmişini bilmeyen bazı meczupların ortaya attıklarıyla üzülecek değiliz. Yunanlılarla, Bulgarlarla iyi komşuluk ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Bu tür olumsuz haberlerin çıkmasıyla hafta sonu komşu ülkelerden gelen turistlerin sayısı neredeyse yok denecek kadar azdı." diye konuştu.

Edirne'ye daha çok turist gelmesi, ticaretin daha çok olması için mücadele verdiğini bildiren Gürkan, bu mücadelesine esnafın da destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Recep Gürkan, kendisinin yeni yıl kutlama mesajında yer alan "Adrianoupolis" ibaresinin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün WhastApp Şikayet ve İstek Hattı tanıtım afişlerinde de yer aldığını, tepki ve tartışmaların ortaya çıkmasıyla pek çok yerde asılı olan bu afişlerin toplatıldığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Edirne Belediye Başkanlığı logolarının yer aldığını belirttiği "WhatsApp Şikayet ve İstek Hattı" afişlerini göstererek, afişte yer alan "Adrianoupolis" ibaresini işaret eden Gürkan, şunları kaydetti:

"Bunda art niyet aramak mı lazım şimdi? Biz bu afişlerde Yunan ve Bulgar turistlere hitap ediyoruz, Türk vatandaşlarına hitap etmiyoruz ki. Edirne'nin tarihsel geçmişini incelesin o aklı evveller. Edirne'nin tarihte 12 ismi vardır. Bunların hepsi bizim. Ben şu anda Edirne Belediye Başkanı olarak bu şehrin 8 bin 300 yıllık geçmişinin de sorumluluğunu ve sahipliğini yapıyorum. Ret mi edeceğiz, yok mu sayacağız? Misakımilli söz konusuysa, herkes haddini bilecek. Onu bizden daha çok kimsenin savunmayacağını biliyorum. Geçmişimize baksınlar. Herkes baksın, dedesinin mezarları nerede? Mezarı var mı, yok mu? Benim dedemin mezarları Balkanlar'da."

Edirne'ye, Türkiye'ye turist gelsin diye çabaladıklarını ifade eden Gürkan, "Böyle bir akıl tutulması olabilir mi? 'Şunu yazdınız, bunu yazdınız.' Hükümetimiz de, Sayın Cumhurbaşkanı da, Sayın Bakanlar da, yerel yönetimler de, herkes kendi şehrine bir tane fazla turist gelsin diye uğraşıyor. Kimsenin bir başkasının cumhuriyetçiliğini, milliyetçiliğini, devletçiliğini sorgulama haddi yok, hakkı yok. Merak edenler, önce kendi geçmişine, sonra da merak ettiklerinin geçmişine baksınlar." diye konuştu.

Belediye Başkanı Gürkan, ülkeye daha fazla turist gelmesi için çaba sarf etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni yıl öncesi "2019 dünyaya barış ve mutluluk getirsin" mesajını Yunanca ve Bulgarca da hazırlatmış, bu çok dilli kutlama afişleri Saraçlar Caddesi'ne asılmıştı. Afişlerden Yunanca yazılı olanda Edirne isminin "Adrianoupolis" olarak yer alması tepki çekmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Gürkan Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title