Haberler

Afganistan ve Pakistan Arasındaki Güvenlik Toplantısı

El Kaide ve Taliban'a karşı Afganistan ve Pakistan'daki aşiret liderlerinin Kabil'de yaptıkları toplantının şiddet olaylarının önlenmesine pek katkı yapmayacağı ifade edildi.

Analistler, jirga adı verilen toplantının en azından kısa vadede şiddetin sona ermesine yaramayacağını, sadece sınırın iki tarafındaki aşiretler arasında ilişkilerin geliştirilmesine ve bunların tehlikelere karşı yakınlaşmalarına yarayacağını ifade ettiler.

Birleşmiş Milletler'in Afganistan'daki yetkilisi Chris Alexander, kimsenin çok müşkül bir meselenin bir toplantıyla halledilmesini beklememesi gerektiğini söyledi.

Dün 700 aşiret liderinin katılımıyla başlayan toplantı 3 gün sürecek. Toplantıya dün Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakanı Şevket Aziz de katıldı. İki ülke arasında bu büyüklükte bir toplantı ilk kez yapılıyor. Toplantıya, aşiret liderlerinin yanısıra din adamları, siyasetçiler ve yazarlar da katılıyor.

Afganistan milletvekili ve analist Ahmed Behzad, "Sonuç, iyi ve kardeşçe ilişkiler gereğine vurgu yapılmasından öte olmayacak. Bu da daha önce iki ülkedeki hükümetler tarafından defaatle ifade edilmişti" dedi.

Jirgada alınacak kararlar bağlayıcı değil. Uluslararası Kriz Grubu'ndan Joanna Nathan da toplantıdan gerçek bir başarı elde edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

(AFP-EA-EA-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title