Haberler

Afganistan'ın İlk Gezici Kütüphanesi Çocuklara Kitap Sevgisini Aşılıyor

Afganistan'ın başkenti Kabil sokaklarında hizmet veren "Ceviz" isimli gezici kütüphane, çocuk ve gençlere kitap sevgisini aşılamayı amaçlıyor.

SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'ın başkenti Kabil sokaklarında hizmet veren "Ceviz" isimli gezici kütüphane, çocuk ve gençlere kitap sevgisini aşılamayı amaçlıyor.

Kütüphanenin yöneticisi Firişte Kerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezici kütüphanede 500'den fazla kitap bulunduğunu kaydetti.

Kabil sokaklarını gün boyunca gezen otobüsün, kitap okumak isteyen herkese açık olduğunu dile getiren Kerim, genç kuşakların kitap okuma kültürüyle yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Afganistan'ın ilk gezici kütüphanesini kurduklarını belirten Kerim, otobüslerine, ceviz anlamına gelen Farsça "Çaharmagz" adını verdiklerini söyledi.

Cevizin, insan beynine benzemesi nedeniyle otobüse bu ismi verdiklerine dikkati çeken Kerim, hedeflerinin, kitap okuma yoluyla gençlerin beynini güçlendirmek olduğunu ifade etti.

Kerim, çocuk ve gençlerin kütüphaneye ilgisinin sevindirici olduğunu dile getirerek, her gün yaklaşık 200 kişinin kitap okumak için kütüphaneyi ziyaret ettiğini altını çizdi.

Kerim, faaliyete geçmesinden bu yana yaklaşık 20 bin kişinin kitap okumak için kütüphaneye geldiğini belirtti.

Kütüphane farklı kentlerde de kurulacak

Afganistan'da özellikle gençlere hitap eden bir kütüphane bulunmadığını anlatan Kerim, "Bu boşluğu doldurmak, gençleri kitap okumaya teşvik etmek ve çocukları cesaretlendirmek için bu hizmeti hayata geçirdik. Kütüphaneye gelen her öğrenci günde en az bir küçük kitabı bitiriyor." dedi.

Öğrencilerin ayrıca kütüphanede arkadaşlık ortamları oluşturduklarını söyleyen Kerim, öğrencilerin satranç da oynadığını, bu sayede zekalarını da geliştirdiklerini bildirdi.

Halktan olumlu tepkiler aldıklarını kaydeden Kerim, "Gelen olumlu tepkiler ve neticeler doğrultusunda farklı kentlerde de Ceviz otobüsünün faaliyete girmesini planlıyoruz." diye konuştu.

Ceviz kütüphanesine her gün biniyor

Öğrenci Sultan Muhammed Haşimi ise seyyar kütüphaneye her gün gelerek kitaplardan faydalandığını kaydetti.

Okullarında yeterli sayıda olmadığı için kitap okuyamadıklarını aktaran Kerim, bu nedenle Ceviz'in çok yararlı olduğunu söyledi.

Nüfusu 5 milyondan fazla olan Kabil'de sadece 12 kütüphane bulunuyor. Ancak kütüphanelerdeki kitap sayısı yeterli ölçüde değil.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title