Haberler

Afganistan'ın Bağımsızlığının 97'nci Yıl Dönümü

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Tarihi süreç içerisinde Türk ve Afgan halkları arasındaki manevi varlık kopmamış, güçlenmiş, iki dost ve kardeş halk birbirlerini sevinçlerini ve kederlerini daima paylaşmışlardır.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Tarihi süreç içerisinde Türk ve Afgan halkları arasındaki manevi varlık kopmamış, güçlenmiş, iki dost ve kardeş halk birbirlerini sevinçlerini ve kederlerini daima paylaşmışlardır. Geride bıraktığımız iki yıl, hem Afganistan hem Türkiye-Afgan ilişkileri bakımından çok önemli gelişmeleri içeren bir dönem olmuştur." dedi.

Afganistan'ın bağımsızlığının 97'nci yıl dönümü dolayısıyla bir otelde düzenlenen resepsiyon, iki ülkenin şehitleri için saygı duruşunda bulunulması ve milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Resepsiyona, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Ceyhun ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı.

TBMM Başkanı Kahraman, burada yaptığı konuşmada, kardeş, dost Afganistan'ın istiklal ve bağımsızlık gününde bir arada olduklarını ifade ederek, "Ecdadımızın aynı coğrafyada yaşadığı zamanlarda tesis edilen dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz, Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi İslam alemine ve dünya milliyetine mal olmuş olan kültürel değerlerimiz ile güçlenmiş ve yakın münasebet 1 Mart 1921 tarihinde imzalanan Türk-Afgan ittifak anlaşmasıyla ahdi bir temel kazanmıştır. Böylece Afganistan, TBMM'yi, hükümetini tanıyan ikinci devlet ve Türkiye Büyükelçiliği de Kabil'de açılan ilk diplomatik temsilci olmuştur." dedi.

Söz konusu tarihi anlaşmanın Cumhuriyetin ilanından yaklaşık 2,5 yıl önce TBMM hükümetinin ortak sınırımız bulunmayan bir ülkeyle imzaladığı ilk anlaşma olması bakımından özel bir öneme sahip olduğunu belirten Kahraman, "Tarihi süreç içerisinde Türk ve Afgan halkları arasındaki manevi varlık kopmamış, güçlenmiş iki dost ve kardeş halk birbirlerini sevinçlerini ve kederlerini daima paylaşmışlardır. Geride bıraktığımız iki yıl, hem Afganistan hem Türkiye Afgan ilişkileri bakımından çok önemli gelişmeleri içeren bir dönem olmuştur. 2014 yılında Afganistan'da seçilmiş sivil bir yönetim ilk kez yerini yine seçimle gelen başka bir sivil yönetime devretmiştir. Seçimlerin ardından kurulan milli birlik hükümeti de Afgan kardeşlerimizin birlik ve beraberliğinin göstergesini teşhir eden çok önemli bir sembol halini almıştır" diye konuştu.

Afganistan'ın müreffeh bir ülke olması hedefi doğrultusundaki gayretlerine, başarılarına Türkiye'nin memnun kalacağını kaydeden Kahraman, 2001 yılından bu yana, Afganistan'ın kalkınması için Türkiye'nin yürüttüğü yardım programlarının, bugüne kadar bir ülkeye gerçekleştirdiği en kapsamlı dış yardım programını teşkil ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Afganistan'da gerçekleştirdiği proje sayısının 850'yi aştığını belirten Kahraman, "34 vilayette kardeş Afgan halkının tamamına eğitim, sağlık, alt yapı ve kapasite oluşum alanındaki yardım faaliyetlerimizi ulaştırma çabamız, önümüzdeki dönemde de sürecektir." dedi.

"Lütfen maskenin arkasındaki yüzü iyi görsünler"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da Türkiye'ye kara bir gün yaşattığını dile getiren Kahraman, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ne zaman ki gelişmekte olan bir ülke, zıplamaya hazırlanıyor, bir de bakıyorsunuz ayağına çelme takıyorlar. Bunu dünyada hiç bir ülkede göremezsiniz. 15 Temmuz bir karanlık gece, ama elhamdülillah kısa bir zamanda, aynen normal hayata avdet ettik. Bunda değerli Cumhurbaşkanımızın, Recep Tayyip Erdoğan Bey'in çok büyük emeği var ve diğer bir pay sahibi bir kahraman insanımız daha var, o da Genelkurmay Başkanımız Hulusi Akar. Millet devletsiz, devlet ordusuz olmaz. Biz orduya 'peygamber ocağı' deriz. Bazı subay elbisesi, asker elbisesi giymiş teröristler çıktı ve fakat kısa zamanda bertaraf oldular ve millet darbeyi yendi."

Darbe girişiminin kazara başarılı olması durumunda sadece Türkiye'nin değil, bütün bölgenin ve dünyanın dengelerinin altüst olacağına dikkati çeken Kahraman, "Bu herhangi bir imamın yapacak olduğu bir organizasyon değil. Demin geldiğimde, Orta Asya Cumhuriyetlerindeki büyükelçileri gördüm, tokalaştım. Lütfen maskenin arkasındaki yüzü iyi görsünler, her an Türkiye'deki 15 Temmuz onlarda da olabilir, lütfen gereken tedbirleri alsınlar. Çok dersler aldık, şunu rahatlıkla ifade ediyorum biiznillah Türkiye darbeleri tarihe karıştırmıştır ve tarihe gömmüştür. Halkta bir demokrasi şuuru oluşmuştur. Geçirdiğimiz bazı darbe dönemlerinde halk, böyle sokağa çıkmamıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle halk meydanları doldurdu ve darbeye 'hayır' dedi." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" ifadesini hatırlatarak, bu sözün çok büyük manası olduğunun bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Kahraman, "Birlikte olacağız, oyunların farkında olacağız, oyunlar maalesef bitmiyor. Afganistan, bunun sahnelendiği yerlerden biridir. Beraber olacağız, kardeş olduğumuzu hiç unutmayacağız, yan yana olacağız, yani bir, bir, bir değil '111' olacağız. Nice yıllar diliyorum, huzur içinde, barış içinde, inanç içinde, kardeşlik içinde, çok güzel günlere Cenabıhakk'ın kavuşturmasını niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Afganistan-Türkiye hep birlikte olmuştur"

Başbakan Yardımcısı Kaynak da yaptığı konuşmada, Afganistan'ın 97. bağımsızlık yıl dönümü nedeniyle milli gününün kutlandığı bu törende olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kaynak, Gazi Meclisin ilk anlaşmasını Fransa ile ikincisini ise Afganistan ile yaptığını belirterek, o anlaşmada sevinçte ve tasada iki milletin bir olmasına atıfta bulunulduğunu kaydetti.

Afganistan ve Türkiye'nin iyi gününde de kötü gününde de hep birlikte olduğunu vurgulayan Kaynak, "Afganistan, Türk kardeşlerine kendi imkanları çerçevesinde desteklerini gayretlerini göstermiştir. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak, Afganistan ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Özellikle 2014 yılında yapılan demokratik seçimlerden sonra Afganistan yönetiminin son derece demokrasiyi yerleştirme, özgürlükler ve kadın hakları konusundaki son derece üstün gayretini takdirle karşılıyoruz." dedi.

Kaynak, Afganistan'da kardeşliğin simgesi olarak TSK'nın bir unsuru bulunduğunu ve TİKA marifetiyle Afganistan'da kapsamlı projelerin gerçekleştirildiğini belirtti.

Dost, kardeş Afgan halkının her zaman yanında olacaklarının altını çizen Kaynak, FETÖ'nün darbe girişimine değinerek, şunları kaydetti:

"Hep söyledik, bu darbe girişimi asla bir askeri kalkışma değildir. Asker kıyafetine girmiş, bizim cumhuriyetimizin olmazsa olmaz şerefli ordumuzun içine sızmış maalesef teröristlerin, demokrasiye, millet iradesine karşı yaptığı bir kalkışmaydı. Dünyadaki darbelerin içerisinde belki de kendi Meclisi'ni bombalayan, kendi parlamentosunu bombalayan tek darbe girişimi de bu idi. Bu Meclisi Türkiye işgaldeyken kuran, Gazi Mustafa Kemal'in davetiyle kuran bu milletin aldığı ilk karar, hakimiyeti milliye ve istiklali tamme idi yani millet egemenliğinin hakimiyeti ve tam bağımsızlıktı. Türkiye ve Afganistan bu iki ilkeden asla vazgeçmeyecektir."

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Kahraman Veysi Kaynak Hulusi Akar Afganistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
title