Haberler

Afganistan'daki Devlet Başkanı Seçimi

Devlet başkanı adayları Abdullah ve Ahmadzai, ulusal birlik hükümeti için anlaşma imzaladı.

Afganistan'da devlet başkanlığı seçiminin iki adayı Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmadzai, iktidarın paylaşımı için anlaşma imzaladı.

Abdullah ve Ahmadzai, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin de katıldığı törende iktidarın paylaşımı ve ulusal birlik hükümetinin kurulması ile ilgili anlaşmaya imza attı.

Anlaşmaya göre, seçimin galibi devlet başkanı olacak, ikinci aday ise başbakanınkine benzer yetkileri olan bir üst yönetici atayacak.

Anlaşma, devlet başkanı görevi devraldıktan sonra anayasanın değiştirilmesi için bir komisyon görevlendirecek. Bakanlıklar ise devlet başkanı ve üst yönetici tarafından eşit olarak belirlenecek.

Bu arada nihai sonuçların Seçim Komisyonu tarafından bu akşam açıklanması bekleniyor.

İlk turda en çok oyu alan iki aday Abdullah ile Ahmedzai'nin yarıştığı ve 14 Haziran'da düzenlenen ikinci tur seçime katılım oranı çok yüksek olmuş ve 8 milyondan fazla seçmen oy kullanılmıştı. Ancak Abdullah'ın seçimde hile yapıldığını iddia etmesi nedeniyle seçim süreci çıkmaza girmişti.

Abdullah ve Ahmedzai, daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimleriyle, seçimde kullanılan tüm oyların tekrar sayılması ve kazanan adayın ulusal birlik hükümetini oluşturması konusunda anlaşmış ve görüşmelere başlamıştı. - Kabil

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Hamid Karzai Afganistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title