Haberler

Afganistan'da Ramazan

Ramazan Ayına Bir Gün Erken Giren Afganistan'da Dün Radyo İlanlarını Duymayan Birçok Kişi Oruç Tutmadı.

Ramazan ayına bir gün erken giren Afganistan'da dün radyo ilanlarını duymayan birçok kişi oruç tutmadı.

Ramazan ayına Suudi Arabistan ile birlikte dün giren Afganistan'da birçok kişi radyo dinlememenin azizliğine uğradı. Dün Suudi Arabistan'da oruç tutulmaya başlanmasına rağmen pek çok Afgan vatandaşı haberdar olmadığı için oruç tutmadı. Bugün ise ülkede tüm lokanta ve ekme fırınları kapalı. Ramazan alışverişi için çarşılara akın eden Afganlar, Ramazan dolayısıyla neredeyse iki kat artan fiyatlardan şikayetçi.

Kabil'in merkezinde ki Furuşgah halk pazarına alışveriş yapan Hacı Cemil, "Her şey çok pahalı. O kadarki inanılır gibi değil. Hükümet ve belediye, halkı umursamıyor. Fiyatlar başını almış gidiyor; kimse kontrol etmiyor. Uzun süre Dr. Necibullah hükümetine karşı cihat yaptım; muhacir olarak Pakistan'a gittim. Ancak şimdi baktığımda eski hükümet daha iyiymiş diyorum. Görüyorsunuz iftar için sadece bir kaç kilo patlıcan ve et alabildim. Eskiden böyle değildi, en azından bir kontrol mekanizması vardı.

Amerikalılar geldi her şey pahalandı" derken kütüphane memuru 8 çocuk annesi Leyluma isimli bayan ise, "2 bin 500 Afgani (50 dolar) maaş alıyorum. Çocuğum da çalıştığı halde ikimizin getirdiği yetmiyor. Pazardan hiçbir şey alamıyorum. Tabii ki Ramazan'dan dolayı her şey pahalı. Esnaf da mecburen pahalı alınca pahalı satıyor. Geçen hafta bir kilo soğan 40 Afgani idi bugün ise 80 Afgani yani burada kazançlı olan büyük tüccarlar ve fırsatçılar. Eskiden Ramazan gelince her şey ucuzlardı. Artık her şey tersine

döndü" şeklinde konuştu.

Pazar esnafından İsmet isimli Afganlı ise, "Halde her şey aniden iki kat hatta üç kat pahalandı. mesela dün maydanozu 50 Afgani'ye alıyordum bugün ise 150 Afgani. Müşteriler de bizimle tartışıyor; ama bu biçim suçumuz değil. Müşterileri böyle çaresiz görünce üzülüyoruz. Ancak yapacak bir şey yok. Bu işe devletin el atması lazım" diye konuştu.

Cemile isimli bayan ise, "11 ayın sultanı olan Ramazan bereketli ve hayırlıdır. Bu ayda bol bol ibadet ediyoruz. Bu ay tövbelerin kabul olduğu ay. Ancak her şey çok pahalı. eskiden her evde bin bir çeşit yiyecek oluyordu; ama gün geçtikçe pahlılık artıyor, millet fakirleşiyor. Narın kilosu 40 Afgani. Fakirler bunu nasıl alsın. Öyle aileler var ki evine Ramazan boyunca bir kilo et ya da patates girmiyor" dedi.

(AG-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title