Haberler

Afganistan'da Hamid Karzai Lisesi Hizmete Açıldı

Türk Afgan dostluğunun önemli bir göstergesi olarak faaliyet gösteren Vardak PRT binası Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle Hamit Karzai Lisesi ismiyle eğitim ve öğretime başladı.

Türk Afgan dostluğunun önemli bir göstergesi olarak faaliyet gösteren Vardak PRT binası Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın destekleriyle Hamit Karzai Lisesi ismiyle eğitim ve öğretime başladı.

Türkiye'nin Afganistan'ın Vardak İlinde kurduğu PRT binası 12 Kasım 2006 tarihinde faaliyete başlamış ve beş yıl süreyle hizmet vererek, görevini başarı ile tamamlamıştı. Afganistan'ın güvenlik sorumluluklarının ISAF tarafından 2014 yılı sonuna kadar tedricen Afgan makamlarına devredilmesinin planlanması ve 27 Kasım 2011 tarihinde ilan edilen 2. dilim intikal sürecine Vardak İl İmar Ekibinindedahil edilmesiyle faaliyetleri sona eren PRT binasının okula dönüştürülmesi taraflarca kararlaştırılmıştı.

PRT binasının okula dönüştürülerek Hamit Karzai Lisesi olarak hizmet verebilmesi amacıyla tadilat, tamirat, tefrişat ve donanımı TİKA tarafından tamamlandı. TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle söz konusu bina, bahçesi, yatakhanesi, kütüphanesi, yemekhanesi, sınıf ve laboratuvarlarıyla Afganistan eğitimine büyük katkı sağlayacak 300 kişilik bir yatılı liseye dönüştürüldü.

TİKA tarafından tadilatı ve tefrişatı tamamlanan Afganistan Hamid Karzai Lisesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. TöreneAfganistan Eğitim Bakanı Faruk Wardak, Vardak Valisi AbdulmajidKhugyani, Afganistan Parlamentosu üyesi Milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, TİKA, Vardak Valiliği ve Afganistan Eğitim Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Öğrencilerin protokole çiçek takdiminin ardından kurdela kesme törenine geçilerek dualar okundu. Törende TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin ve Afganistan Eğitim BakanıWardak kürsüye davet edilerek, tadilatı, tamirat, tefrişat ile donanımı tamamlanan ve Hamid Karzai Lisesi olarak hizmet gören bu okulun bahsedilen donanımlarının teslim edildiğine dair belge imzalanarak teati edildi.

Belge teatisini takiben protokol üyeleri öğrencilere TİKA tarafından temin edilen ve içlerinde eğitim amaçlı hediyeler bulunan okul çantaları giydirdi.Öğrencilere hediye dağıtımının ardından söz konusu lise gezildi. Örnek laboratuarlar ve yemekhaneyi gören Afganistan Eğitim Bakanı Vardak, memnuniyetini ifade ederek TİKA ve Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

Okul gezisinin ardından okul binasına yakın olan Vilayet Konferans Salonuna geçildi. Milli Marşlar dinlendi ve Türkiye'deki Soma şehitleri için topluca dua okundu. Konferans salonunda HamidKarzai Lisesi ile birlikte daha önce TİKA tarafından inşa edilen Vardak Vilayeti Behsud-1 İlçesi 12 Sınıflık Frahlam İstiklal Kız Okul Binası, Behsud-2 İlçesi 16 Sınıflık Kotali Molla Yakup Okul Binası, Narh İlçesi 16 Sınıflık Dr. Abdulvekil Okul Binası, Behsud-1 İlçesi Pai Helmend 16 Sınıflık Okul Binası, Celriz İlçesi 8 Sınıflık Veli Asır Okul Binası, Dahani Garmab 12 Sınıflık Okul Binası ve Behsud-1 İlçesi Çelem Çay 8 Sınıflık Ortaokul Öğretim Binalarıda Afgan yetkililerce programa dahil edildi.

TİKA katkısı ile yapılan sekiz okula ilave olarak Afganistan kaynakları ile yapılan 11 projeninde tören programına dahil edilmesiyle büyük bir anma ve teşekkür programı gerçekleştirilmiş oldu. Açılışı yapılan 19 projeler için protokol üyeleri konuşmalar yaptılar.

TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, törende yaptığı açıklamada, dostluk ve kardeşlik bağlarına vurgu yaparak, TİKA tarafından Vardak ili özelinde yapılan projeler ile ilgili bilgi verdi. TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, teslimi yapılan okulunAfganistan'danki en önemli eğitim kurumu olacağını belirterek konuşmasını tamamladı.Türkiye Kabil Büyükelçisi Aramaz ise iki ülke arasındaki tarihi dostluktan ve Türkiye'nin Afganistandaki çalışmalarından örnekler verdi.

Afganistan Milli Eğitim Bakanı Vardak da, bu güzel eserden dolayı TİKA ya teşekkür ederek, Afganistan'da faaliyet gösteren hiç bir yabancı misyonun veya oluşumun Türkler ile aynı olmadığını, Türklerin "tek kalp iki beden" duygusu ile hareket ettiğini belirtti. Afganistan Milli Eğitim Bakanı Vardak,Vardak ilinde TİKA aracılığıyla 20 den fazla okulun yapıldığını belirterek, sağlık ve tarım gibi alanlarda birçok faaliyetin sürdürüldüğünü dile getirdi. Konuşmaların ardından tören hediyeleşme ile sona erdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Şahin Afganistan Kabil Politika Güncel Haberler

title