Haberler

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Genel Sekreteri İstifa Etti

Afganistan'da 14 Haziran'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yolsuzluk yaptığı iddiasıyla adaylardan Abdullah Abdullah'ın tepki gösterdiği Bağımsız Seçim Komisyonu Genel Sekreteri Ziaulhak Amarkhil istifa etti.

İstifa gerekçesini açıklamak için başkent Kabil'de basın toplantısı düzenleyen Amarkhil, ülkede son günlerde görülen iç karışıklıkların önüne geçebilmek için kendi iradesiyle kimsenin baskısı olmadan istifa ettiğini söyledi.

Aleyhindeki seçim yolsuzluğu iddialarını reddeden Amarkhil, bu konuda Seçim Şikayet Komisyonu'nun gereken işlemleri yapacağını belirtti.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ahmad Yusuf Nurustani de "Amarkhil, kendi iradesiyle istifa etti, bunun için çok üzgünüm" dedi.

Yaklaşık bir hafta önce adaylardan Abdullah Abdullah seçimlerde yaygın şekilde usulsüzlük yapıldığını iddia ederek sayımın hemen durdurulmasını istemişti. Abdullah, oy sandıklarının rakibi Eşref Gani oylarıyla doldurulduğunu ve seçim yetkililerine karşı güvenini kaybettiğini açıklamıştı.

Özellikle Bağımsız Seçim Komisyonu Genel Sekreteri Ziaulhak Amarkhil'in seçimde yolsuzluk yaparken suçüstü yakalandığını iddia eden Abdullah, Amarkhil'in derhal istifa etmesini istemişti.

Mevcut Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin iki dönem kuralından dolayı aday olamadığı seçimlerin ilk turu 5 Nisan tarihinde yapılmıştı ve 12 milyon seçmenin olduğu ülkede yaklaşık 7 milyon seçmen oy kullanmıştı.

Taliban tehditleri ve saldırılarına rağmen halkın bu denli seçime ilgi göstermesi ülkede sevinçle karşılanmıştı. İlk turda hiçbir adayın yüzde 50 barajını aşamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kalmış ve ilk turda en çok oyu alan eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ve eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmadzey ikinci turda yarışmıştı.

Seçim sonuçlarının temmuz ayında netleşmesi bekleniyor. Uzmanlar ve gözlemciler, seçimde hile iddialarının ülkeyi kaosa sürükleyebileceğine işaret ediyor. - Belh

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Kabil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title