Haberler

Affan Keçeci'nin Basın Toplantısı

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Affan Keçeci, Futbolda Son Dönemde Artan Şiddet ve Gerilimin Ortaya Çıkmasında En Önemli Etkenin Yetkili Yöneticilerin Dikkatsizce Verdikleri Beyanatlar Olduğunu Söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Affan Keçeci, futbolda son dönemde artan şiddet ve gerilimin ortaya çıkmasında en önemli etkenin yetkili yöneticilerin dikkatsizce verdikleri beyanatlar olduğunu söyledi.

Affan Keçeci, Türk futbolunda son günlerde yaşanan olaylarla ilgili olarak bugün Mövenpick Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde yaşanan olayların üzüntü verici olduğunu ve bunları kesinlikle tasvip etmediklerini belirten Keçeci, "Bu maçla ilgili olarak yasalar doğrultusunda bize düşen görevleri yapıyoruz. Maçtaki 3 gözlemci, 2 temsilci ve 4 hakemin raporu ilgili kurullara intikal etmiştir. Hukuk Kurulu da yayıncı kuruluştan maçla ilgili

kasetleri istemiştir. Fakat, henüz kasetler ulaşmamıştır. Kasetler de incelendikten sonra konu disiplin kuruluna taşınacaktır. Disiplin kurulu da, talimatların maddesine göre bir karar verir. Federasyon yönetim kurulunun, bu konuda yaptırım gücü yoktur. Disiplin kurulu kararlarının ardından tarafların Tahkim Kurulu'na başvurma hakları var" dedi.

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun yaşanan olaylar karşısında çok hassas olduğunu ve üzüntü duyduğunu ifade eden Affan Keçeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meydana gelen olaylarda elbette, adli suçlar da vardır. Lisanen hakaret, mala zarar verme, tribünden parça kopartarak yaralamaya teşebbüs, en önemlisi güvenlik güçlerine fiile mukavemet gibi adli suçlar vardır. Bu konuda yetkili kurum, savcılıktır ve gereğinin yapılacağından kuşkumuz yoktur. Ülke olarak, bunlara layık değiliz. Tribündeki taraftarların gerilimi, şiddeti niye, bunun sebeplerinin bilinmesi gerekir. Bu konuda, Futbol Federasyonu'nun dışında medyaya, İl Spor Güvenlik Kurulu'na büyük görevler

düşmektedir. Bu şiddet ve gerilimden kimsenin mutlu olmayacağı kesindir. Bu gerilim ve şiddetteki en önemli etken, kulüp yöneticilerinin sezon boyunca vermiş oldukları beyanatlardır. Maçın tansiyonuyla dikkatsiz bir şekilde ağızlarına geldiği gibi yapılan konuşmalar, taraftarları yönlendirme durumuna gelmiş ve insanlar gerilmektedir. Buna kimsenin hakkı yok."

Hakem hatalarının dünyanın her tarafında her zaman olduğuna dikkati çeken Keçeci, "FIFA'ya bağlı bütün ülkelerin maçlarında hakem hataları olmuştur ve olmaya devam edecektir. Son Dünya Kupası'ndaki hakem hatalarını hepimiz gördük. Federasyon olarak, hakemlerin eğitimlerinde, maddi ve manevi her türlü konularında yardımcı oluyoruz. Hakemler gibi, teknik heyet, futbolcular ve yöneticiler de hatalar yapmıyor mu? Federasyon da hata yapabilir. Mühim olan iyi niyet ve vicdandır" diye konuştu.

Keçeci, 3813 Sayılı Yasa'nın 31. maddesi ile ilgili FIFA'dan gönderilen yazıya da açıklık getirerek, "FIFA tarafından 19 Mart 2007 ve 28 Mart 2007 tarihlerinde 2 ayrı yazı geldi. FIFA'nın 31. maddeyle ilgili olarak özerklik ve bağımsızlık ilkelerine uyulmadığı yönünde net şekilde görüşü var. Bu konuda, yeni düzenlemeler yapılıp genel kurula sunulması yönünde talepleri oldu. Türkiye Futbol Federasyonu'nun, FIFA'ya şikayeti gibi bir durum olmamıştır, olamaz da. FIFA, bu konuda sadece Türkiye'de bir

düzenleme yapılsın demiyor. FIFA'ya bağlı bütün federasyonların hukuki durumlarını inceliyor. Bu yüzden, bu konudaki isteğini bize iletti" ifadelerini kullandı.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun kulüp yöneticilerine verdiği cezaların tam olarak uygulanmadığı yönündeki bir soruya ise Affan Keçeci, "Bu cezalar, federasyon yönetim kurulu tarafından verilmiyor. Disiplin kurulu, disiplin talimatına göre cezalarını belirliyor. Hak mahrumiyeti cezalı alan yönetici, federasyonda temsil edilemiyor. Bu konuda Hukuk Kurulu'na talimat verdik. Önümüzdeki sezondan itibaren talimatlarda radikal değişiklikler olacaktır" cevabını verdi.

Bir soru üzerine derbi maçın hakemi Bülent Demirlek ile maç öncesi ve sonrasında hiç görüşmediğini ifade eden Keçeci, "Resmi törenler ve eğitim seminerleri haricinde, maç öncesi ve sonrasında hakemlerimizle görevleriyle ilgili hiç konuşmuyorum. Bülent Demirlek ile de görüşmedim. Demirlek ile maçın durduğu anda da konuşmam sözkonusu değil" diye konuştu.

Fenerbahçe'nin şampiyonluk kupasını, Ankaragücü maçı öncesinde düzenlenecek törenle TFF Başkanı Haluk Ulusoy'un vereceğini belirten Keçeci, "Allah bir rahatsızlık vermezse, Fenerbahçe, şampiyonluk kupasını futbolun patronu Haluk Ulusoy'un elinden alacaktır. Başkanımız, kupayı verdikten sonra maçı izler mi, yoksa yarısını mı izler, o kendisinin bileceği konudur" ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun "Haluk Ulusoy'un Fenerbahçe'ye kupayı vermesi barışın bir başlangıcı olabilir mi" şeklindeki sorusuna ise Keçeci, "Ortada bir savaş mı var ki, barış olsun. Haluk Ulusoy başkanlığındaki Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, bütün takımlara aynı yakınlıktadır" cevabını verdi.

Keçeci, "Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 'Fenerbahçe bu federasyona rağmen şampiyon oldu' yönünde açıklaması olduğu iddia ediliyor, bu konuda ne diyeceksiniz?" şeklindeki bir soruya, "Başbakanımızın sözleriyle ilgili bir hiyerarşiden dolayı yorum yapmamız sözkonusu olamaz" diye cevap verdi.

(EYB-OK-OK-S)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title