Haberler

Af Tasarısı Anayasa'ya Aykırı mı?

AKP, Muhalefetin 'Af' Tepkisiyle Karşılaşan 'Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı'nı Salı Günü Meclis'e Getiriyor.

AKP, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında muhalefetin "af" tepkisiyle karşılaşan ''Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü İle Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı''nı Salı günü Meclis Genel Kurulu'na getirmeye hazırlanıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "af değil" dediği tasarı, 2 milyar YTL tutarındaki ihtilaflı vergi alacağına 18 ayda 18 eşit taksitte uzlaşma imkanı getirirken, AKP grubu da, "330 oy endişesi" nedeniyle milletvekillerini Salı günü Genel Kurul toplantısında olmaları konusunda uyardı.

Meclis bu hafta iktidarla muhalefet arasında af tartışmalarına sahne olacak. Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı'nın Salı günü Meclis Genel Kurul'u gündemine getirilmesi bekleniyor. CHP tasarıya, Plan ve bütçe komisyonunda "af getiriyor" diyerek karşı çıkmıştı. AKP ise muhalefetin, tasarının kanunlaşmasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, bütün milletvekillerine 19 Şubat Salı günü Meclis'te olmaları ve Genel Kurul çalışmalarına katılmaları uyarısında bulundu. AKP'nin işi sıkı tutmasında ise CHP'nin, çıkarılacak yasanın af yasası olduğunu gerekçe göstererek 330 oyun aranması gerektiği yönündeki görüşü etkili oldu.

TASARI NE GETİRİYOR?

Geçen hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarı ise 2 milyar YTL tutarındaki ihtilaflı vergi alacağına 18 ayda 18 eşit taksitte uzlaşma imkanı getiriyor. Tasarıya göre, Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde, uzlaşma talep edilmesi halinde uzlaşma sonucu tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, fon payları ile bunlara bağlı vergi cezalarının yapılan uzlaşma tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizleri, ilk taksit uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihi takip eden aydan başlamak üzere 18 ayda 18 eşit taksitte ödenecek. Mükelleflerin düzenlemeden yararlanabilmeleri için; tarh edilen vergi, resim, harçlar ve fon payları ile kesilen cezalara karşı dava açmamaları, açılmış davalardan uzlaşma tutanağını imzaladıkları tarihte vazgeçmeleri şartı aranacak.

-2.3 MİLYAR YTL'LİK VERGİ, 370 MİLYON YTL ECRİMİSİL ALACAĞI VAR

Tasarı, Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin, 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilmesini öngörüyor. Tespit edilen bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşı açılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla alacağın yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanıyor. 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilerek, tespit edilen bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşı açılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla yeniden yapılandırılacak. Uzlaşılan bedelin, talep edilmesi halinde, herhangi bir zam veya faiz uygulanmaksızın 18 taksitle ödenebilmesi mümkün olabilecek. İhtilaflı kamu alacakları kapsamında ise 2,3 milyar YTL'lik vergi tarhiyatı ile 370 milyon YTL de ecrimisil alacağı bulunduğu kaydedildi.

-BANKALARA DA UZLAŞMA İMKANI

Tasarı Bankalara da davalarından vazgeçmeleri şartıyla uzlaşma imkanı sağlıyor. Maliye ile bankalar arasında sorun yaratan 2001 yılı bilançolarında yapılan enflasyon düzeltmesi sırasında ödenen vergilerin iadesi konusunu da düzenleniyor. Davadan vazgeçen bankaların söz konusu ihtilaflı vergilerinin yüzde 65'i iade edilerek, uzlaşma sağlanacak.

Yasa tasarıyla borçlarını ödeyemez duruma gelen spor kulüplerinin, kaldırılan Federasyonlar Fonuna olan borçlarının tasfiyesine de imkan sağlanıyor.

UNAKITAN "AF TASARISI DEĞİL" DEMİŞTİ

Maliye Bakanı Kemal Unıkıtan ise Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında muhalefetin "af tasarısı" eleştirilerine "bu bir af kanunu değildir" karşılığını vermişti. Düzenlemeyle yargıda bulunan ihtilaflı vergi konularına bir defaya mahsus olmak üzere uzlaşma kapısı açtıklarını kaydeden Bakan Unakıtan, 70 binin üzerinde ihtilaflı dosya bulunduğuna dikkat çekmişti. Bu dosyaların kaldırılması ile yargının yükünün hafifleyeceğini ifade eden Unakıtan, tasarıda, Hazine taşınmazların idarenin izni dışında işgal ve tasarruf edilmesi sebebiyle kullanımdan kaynaklanan ecrimisillere ilişkin düzenlemenin de yer aldığını bildirerek, bu şekilde 340 bin dosya bulunduğunu ve bunlara da kolaylık getirildiğini kaydetmişti. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title